mooidoormij.nl

Voor en door bijzondere mensen

Mooidoormij.nl is een concept waar je echt even bij stil moet staan. Een groepje ontwerpers ontwikkelde een aantal heel mooie producten, die door mensen met een (verstandelijke) beperking kunnen worden gemaakt. Wat goed. En wat zijn de producten mooi. Je zíet gewoon dat deze kaarsen, zeep en gebaksschotels (om maar een paar producten te noemen) door mensenhanden worden gemaakt. En dat hier heel veel trots en liefde achter schuilgaat, staat buiten kijf. De opbrengsten van deze producten worden gebruikt voor de ontwikkeling van de deskundigheid van dagbestedingsprojecten. En zo is de cirkel weer rond!

blog

Met trots gemaakt: Sociaal Design

Wist je dat veel van de shops op Flavourites niet alleen hele leuke, originele en inspirerende producten hebben, maar dat ze deze ook nog eens op een sociaal verantwoorde manier laten maken? Echt sociaal Dutch Design, en daar houden we van! We laten je hieronder vast een aantal van die bijzondere shops zien.

 

Ontmoet de maker van Sûr-Atelier
Ontmoet de maker van Sûr-Atelier

Sûr-Atelier
Sinds we Sûr-Atelier hebben ontdekt, zijn we fan van de prachtige ontwerpen van kleding en woonaccessoires. Al die mooie en unieke spullen worden met de hand gemaakt door nieuwe Nederlanders. Vaak hebben deze mensen een creatief ambacht, zoals kleermaker en handvaardigheid docent, en zetten ze hun kennis in om de mooiste kleding te creëren. Maar het zijn ook mensen die graag hard willen werken en hun Nederlandse taalvaardigheid willen verbeteren. Maak dus vooral een praatje met deze aardige mensen in de fysieke winkel en café van Sûr-Atelier in Haarlem.

Fabryk Design
Fabryk Design

Fabryk Design
De te gekke woonaccessoires van Fabryk Design, zoals de gefreesde wanddecoraties, worden gemaakt door jonge mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze kunnen zich via Fabryk Werkt! verder ontwikkelen, werkervaring opdoen en ontdekken waar hun talenten liggen, zodat ze de stap kunnen maken naar de reguliere arbeidsmarkt, of misschien wel een eigen bedrijf!

Mooi door mij
Mooi door mij

Mooi door mij
Dit is echt geweldig: alle leuke cadeaus die je kunt shoppen bij Mooi door mij zijn gemaakt door mensen met een verstandelijke beperking. En deze makers, daar draait het allemaal om. Zij staan aan de basis van de wenskaarten, zeepblokjes, engeltjes, complimentenkaartjes en veel meer. Want door het maken van deze lieve cadeaus, geven de makers een fijne en zinvolle bijdrage aan producten waar mensen blij van worden. En daar worden de makers ook weer heel blij van!

RoadSmaakt
RoadSmaakt

RoadsMaakt
Unieke en geupcyclede producten, gemaakt van materialen die anders weggegooid zouden worden, door mensen die (nog) niet terecht kunnen op de arbeidsmarkt. Dat is RoadsMaakt in een notendop. Je vindt hier echt waanzinnig mooie items, zoals dinerborden en cappuccinobekers, kaarten en posters en huisgemaakte appeltaart granola. Need I say more?

Mr. Bright
Ken je de leuke lampjes van Mr. Bright al? Zo gezellig zien die eruit, echt een eyecatcher in je huis. En je gaat ze nog leuker vinden als je weet dat de lampjes met de hand in elkaar worden gezet bij Stichting ‘t Lichtpunt in Gouda. De mensen die daar werken kunnen wegens omstandigheden niet terecht in een reguliere baan en door hun werk bij ‘t Lichtpunt krijgen ze meer structuur in hun leven en contact met andere mensen. School voorbeeld van Sociaal Design!

Tolhuijs
Het begrip ‘tweede kans’ heeft bij Tolhuijs een dubbele betekenis. Niet alleen krijgen oude materialen een tweede leven in een volledig ander design, ook mensen krijgen een tweede kans. Zo werken ze bijvoorbeeld samen met ex-gedetineerden die hun tijd in de gevangenis hebben benut om een vak te leren. Bij Tolhuijs kunnen ze vervolgens aan de slag om (nog) meer werkervaring opdoen en uiteindelijk te reïntegreren in de samenleving. Check de mooie designs die uit de handen van deze vakmensen komen.

Pineut
Het Rotterdamse Pineut -je weet wel, van onder meer de glazen karaffen met daarin de lekkerste ingrediënten voor je tafelwater- vindt dat een beetje liefde en aandacht altijd naar meer smaakt. En zo komt het dat alle natuurlijke ingrediënten door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in een sociale werkplaats worden gecombineerd tot een smaakvol eetbaar of drinkbaar cadeau. Wij hebben altijd wel een fles of een pot als cadeau op voorraad, want zo’n lief en smakelijk cadeau doet het altijd goed.

Bendl
Nog zo’n mooi voorbeeld dat aan alle kanten klopt. Ex-brandweerman Casper zag dat brandweerslangen die niet meer geschikt waren om te blussen, zonder pardon bij het grofvuil werden gezet. En dat was volgens Casper een verspilling van stevig materiaal dat nog prima ergens anders voor kon worden gebruikt. Dat werden dus riemen. Inmiddels zijn er ook hondenriemen, handvatten, onderzetters, plankdragers en andere (woonaccessoires) van brandweerautorood tot nasty blue in de collectie van Bendl te vinden. En al deze unieke items worden iedere dag weer met de hand gemaakt in de sociale werkplaats van Panningen. 

Wil je nog meer sociaal (en duurzaam) design zien, kijk dan eens op de site van Studio Perspective. Daar vind je naast een deel van de merken die ik hierboven al noemde, nog veel meer unieke labels die samenwerken met sociale werkplaatsen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

 

Mr.Bright
Mr.Bright
Tolhuijs
Tolhuijs
Pineut
Pineut
Bendl
Bendl

meer blogs van mooidoormij.nl

reacties op deze webshop (3)

20 september 2019
Connie
Gisteren complimenten doosje gekocht bij keet
gemaakt door aat
Geweldig wat leuk 😄 👍 👍
05 oktober 2018
Sabine Jacobs
De gebakjes zullen nog lekkerder smaken op de gebakschotels die cegina heeft gemaakt 🍮
👍 Top gedaan.

24 september 2018
Trynts van der Meulen
Bij Keet in Rotterdam een sleutelhanger gekocht, deze is gemaakt door Astrid. Ik ben er heel erg blij mee! Hij bevalt goed en is mooi gemaakt! Klasse, Astrid!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)