Instabiele internetverbinding: waar kan het aan liggen?

Instabiele internetverbinding: waar kan het aan liggen?
Instabiele internetverbinding: waar kan het aan liggen?

Waar zouden we anno nu nog zijn zonder internet? Het lijkt wel alsof het overal voor nodig is. Je auto rijdt nog net niet op een internetverbinding, maar verder kun je echt niet zonder. Zeker ook thuis, aangezien je daar vrij veel tijd besteedt en van alle gemakken voorzien wilt kunnen zijn. Je wilt lekker kunnen Netflixen, profiteren van fijne smart home apparaten en wellicht zelfs online gamen. En dan kan het verdomd irritant zijn als je geconfronteerd wordt met een instabiele, haperende internetverbinding. Waar zou dat aan kunnen liggen als dat het geval is?

Goedkoop DSL-internet

Men zegt wel eens dat goedkoop duurkoop is. Dat geldt tot op zekere hoogte ook voor internetabonnementen. Bij een goedkoop internetabonnement gaat het namelijk in de regel om DSL-internet, wat internet via de telefoonkabel is. Dat is een verouderde techniek die bekend staat om de beperkte snelheden, maar zeker ook omdat dit het minst stabiele type internetverbinding is dat je momenteel kunt krijgen. Voor sommige huishoudens is het afdoende, maar als jij DSL-internet hebt en je ergert je aan een instabiele internetverbinding, dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor glasvezel internet als je straat daar al op aangesloten is. Glasvezel internet is met afstand het meest stabiele type internetverbinding en hoeft niet duurder te zijn dan kabelinternet.

Iets wat veel mensen niet weten, is dat een router zijn signaal kan uitzenden op verschillende kanalen.
Iets wat veel mensen niet weten, is dat een router zijn signaal kan uitzenden op verschillende kanalen.

Router op de verkeerde plek

Merk je dat de instabiele verbinding alleen is op apparaten die niet met een internetkabel op de router zijn aangesloten, oftewel alleen bij wifi-verbindingen? Dan kan het instabiele internet veroorzaakt worden door een verkeerde plaatsing van je router. Als er te veel zaken zijn die het signaal verzwakken, kan dit problemen met de ontvangst opleveren. Belangrijke tips zijn om je router van de grond te zetten en niet in te bouwen achter objecten die het signaal blokkeren. Ook is het voor een goede spreiding van wifi-ontvangst door je woning belangrijk om een centrale locatie te kiezen om je router te plaatsen. Dat kan soms een beetje puzzelen en uitzoeken zijn, maar als het een stabielere internetverbinding oplevert, is dat zeker de moeite waard.

Te veel routers op hetzelfde kanaal

Iets wat veel mensen niet weten, is dat een router zijn signaal kan uitzenden op verschillende kanalen. Wanneer je hem aansluit, kiest hij er echter automatisch zelf een. De praktijk wijst uit dat routers daardoor vaak kiezen voor dezelfde kanalen, namelijk kanaal 1, 7 of 11. Dat is geen probleem als er geen andere routers in de buurt zijn, maar de meesten van ons wonen binnen het bereik van verschillende routers van in de nabije omgeving. Kijk maar eens op je telefoon welke netwerken je allemaal ziet bij het instellen van de wifi. Als te veel van die routers op hetzelfde kanaal terechtkomen, wordt het daar te druk en ontstaan er problemen. Dat vertaalt zich in een instabiele internetverbinding. Gelukkig kun je handmatig een ander kanaal selecteren, maar hoe je dat precies moet doen, moet je even opzoeken op de website van je internetprovider.

De volgende keer dat je slimme sloten of videodeurbel het niet doet of je lekker je favoriete series aan het streamen bent op Netflix en je kijkervaring wordt verpest door een haperende verbinding, check dan bovenstaande zaken eens. Wie weet kun je het probleem zelf oplossen en heb je snel weer een internetverbinding die wél gewoon goed werkt. Ook als je DSL-internet hebt, is het overigens verstandig om toch de andere twee zaken ook te checken. Misschien zit het hem immers niet in het internetabonnement dat je thuis hebt maar in je router, en dan is het onnodig veel moeite én kosten om van internetabonnement te wisselen.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)