Memories

Memories
Memories

Herinneringen zijn schatten uit het verleden. Het kunnen parels zijn of beerputten. Het leven zit er vol mee. Door schade en schande wordt men rijker en al die soorten aan ervaringen vormen de ingrediënten voor een uniek recept. Het recept dat als rode draad door je leven gaat. De gebeurtenissen kun je koesteren of verafschuwen en het ironische is dat ze allen niets over jouw persoonlijkheid zeggen. Dat zou je in eerste instantie niet zeggen. Wat pas echt iets zegt over iemand - is hoe je ermee bent omgegaan. Dat is de mate waarin je je ware kleuren laat zien aan de wereld. Dat vertelt pas echt iets over jou.

Puzzel
Het hele leven verzamel je puzzelstukjes en iedere dag wordt je collectie aan verzamelingen groter en groter. Op een gegeven moment heb je zoveel verzameld, dat het fijn is om het geheel eens overzichtelijk te organiseren. Alles op een eigen plankje binnen je eigen geheugen oftewel je eigen privé bibliotheek – zodat je een helikopterview behoudt over de situatie en feiten in je leven.

Visie
Vaak blijkt in de praktijk dat het geheugen niet zo praktisch en rationeel werkt als gehoopt. Emoties gooien vaak wat roet in het eten waardoor het receptuur moeilijker te achterhalen is. Zij vervormen waarheden en dingen worden uitvergroot en sommige verkleint. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid dat je keuzes en overtuigingen vormt op momenten die vertekend zijn. Hoe hou je met al die puzzelstukjes toch zicht op het grote geheel? Hoe kun je jouw visie op het eindresultaat blijven zien, als je door al die bomen het bos niet ziet?

Dalen
Alles is natuurlijk relatief in het leven. Om je te blijven baseren op je eigen initiële beleving, is erkenning geven aan je gevoel van belang. Soms is het makkelijker om vervelende situaties te verdoven met een berg aan leukere dingen. Hierdoor kan het zo zijn dat je later niet meer precies weet wat je over een bepaald situatie vond. Bovendien kunnen nare ervaringen je in de toekomst helpen als waarschuwing om niet in dezelfde situatie terecht te komen. Daarom is het essentieel om niet voorbij te gaan aan lastige gevoelens omdat je dan als het ware voorbij gaat aan jezelf.

Pieken
Gevoelens en emoties lijken soms op een achtbaan waarbij er zomaar een onverwachtse dip of piek opduikt. Dippen en pieken maakt iedereen mee. Hoe je er precies mee omgaat dat maakt echter het verschil tussen jou en een ander. Het is niet moeilijk om hoog te vliegen als alles goed gaat, maar hoe ga je om met succes? Ga je naast je schoenen lopen of blijf je met beide benen op de grond? Niet alleen dalen maar ook pieken vormen blijkbaar een graadmeter. Je hebt nu een fijn puzzelstukje gekregen waardoor je misschien wel wordt overmand door enthousiasme en energie. Je ziet het eindplaatje voor je en raakt misschien ook wel onbedoeld overmoedig. Pak die golf van groei en ga mee in de flow.

Rise & Fall
Hoog vliegen is geweldig! Probeer alleen te waken dat je door mogelijke onoplettendheid niet eerder van de plank valt dan gepland. Mocht je onverhoopt toch vallen, laat je dan door stroming meevoeren naar de kust – zonder te veel tegen te stribbelen – zodat je je niet bezeerd aan scherpe rotsen. Loslaten is namelijk accepteren dat je van je plank bent gevallen. En dat je nog steeds van jezelf mag blijven houden, ook al ben je geen hoogvlieger meer. Je bent goed genoeg en je mag er zijn zoals je bent. Vaak denken we dat we alleen succesvol mogen zijn om van onszelf te houden. Het gaat er echter om hoe je met dalen omgaat tijdens je succes. Hoe sta je op nadat je gevallen bent? Sta je op? Of blijf je vol wroeging bij de pakken neerzitten?

Lichtbakens
Vaak kijken we met weemoed terug naar het verleden. Het nostalgische aspect associëren we vaak met veiligheid, vertrouwen en geborgenheid. De dingen die vroeger goed voelden, worden op latere leeftijd bakens van licht. Deze fijne momenten kunnen zijn uitvergroot waardoor ze nog beter voelden dan toen. Je baseert je op een referentiekader gevormd door ervaringen door de jaren heen. Je eerste positieve herinneringen kunnen hierdoor extra prettig voelen. Het is fijn als je herinneringen bij je kunt dragen die je op een moeilijk momenten kunnen steunen of troosten. Als er ruimte is om deze fijne momenten te kunnen voelen in nare tijden, kun je het verdriet iets beter dragen. Deze lichtbakens geven jou dan de kracht om ook het grotere plaatje van de puzzel te zien. Ook al heb je nu net een vervelend en moeilijk stukje van de puzzel voor je kiezen gekregen. Op deze manier kun je meer grip krijgen op je emoties en er voor jezelf te zijn in moeilijke tijden. Veel mensen kraken zichzelf af in tijden waarop ze kwetsbaar zijn. De band met jezelf, zet de toon hoe anderen je behandelen. So, let’s be kind to ourselves as well.

Nostalgie
Beelden kunnen ook emoties en associaties oproepen van een bepaalde tijd. Illustraties van een bepaalde stijl, nemen je terug in de tijd en mee in een sprookje uit je kindertijd. De webshop van Grootzus.nl, is zo’n Flavourites snoepje, waarbij je je weer kind voelt. Prachtige vintage prenten van NU - met veel liefde en aandacht gemaakt die de fantasie prikkelen. Hele verhalen kun je bedenken bij de illustraties – net zoals je waarschijnlijk als kind ook kon hebben. Onze voorliefde gaat uit naar de prenten van plattegronden met pittoreske straatjes en huisje. Wie zouden daar wonen? Wat zouden de mensen daar vandaag eens ondernemen? Binnen no-time beleef je die nostalgische momenten uit de kindertijd. Het leuke is dat je deze wereld kunt blijven beleven door het te delen met je eigen kinderen. Creëer een huwelijkskaart of een geboorte aankondiging. Je kunt je lol op bij Grootzus.nl - servies, kalenders, prentboeken, stickers en posters. Wij zijn verslaafd. Herinneringen bestaan vaak uit momentjes die het leven vieren. Deze nostalgische prenten herinneren ons aan deze feestelijke momenten.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)