Kan uitdroging je sportprestaties beïnvloeden?

Slim: met zo'n Gezondheidsplanner houd je onder meer bij hoeveel water je drinkt...
Slim: met zo'n Gezondheidsplanner houd je onder meer bij hoeveel water je drinkt...

Poeh hé, wát een zomer! Mocht je tijdens de ongeveer veertig graden van de afgelopen dagen (niet alleen in ons eigen land, maar vaak ook daarbuiten) nog de moed hebben gehad om buiten te gaan sporten, dan zijn deze tips handig. Waterlogic vertelt in dit artikel alles wat je moet weten over het drinken van de juiste vloeistoffen op het juiste moment en hoe je voorkomt dat je uitdroogt. Verder: tips over de optimale manier van hydrateren tijdens hardlopen en wandelen in de zomer. En waaraan herken je eigenlijk de eerste uitdrogingsverschijnselen? Hoe weet je wanneer het tijd is om dat extra slokje water te nemen? En heb je enig idee hoe je met behulp van voedsel en energiedrankjes de juiste mineralen opneemt? Na een training kan het 24 tot 48 uur duren voordat je goed hydrateert. Daarom een handige tip: met zo'n flessenloze waterdispenser op je werk laat je je lichaam weer optimaal functioneren!

Hoeveel water drink jij eigenlijk tijdens je werk, het sporten of tijdens de andere uurtjes op de dag? Handig: deze Gezondheidsplanner die Dreamkey.nl verkoopt. Hierin houd je onder meer bij hoeveel water je drinkt. Confronterend? Vast! Slim om te doen? Ja, want zo ga je extra goed voor je lichaam zorgen!

Want wist je dat de gemiddelde persoon zo’n 1 liter vocht per uur verliest door te zweten tijdens het sporten? Dat is net zoveel als twee grote waterflessen. Dit niveau van uitdroging kan een negatieve invloed hebben op je sportprestaties, met als gevolg problemen zoals kramp, snellere vermoeidheid of problemen met je concentratie.
Het Internationaal Olympisch Comité zegt dat uitdroging de prestaties in de meeste evenementen schaadt; of je nu wedijvert qua uithoudingsvermogen, teamsporten, krachttraining of sprints. Naarmate het inwendige waterniveau daalt, wordt je bloed dikker, waardoor je hart harder moet werken. Bovendien maakt uitdroging het moeilijker voor je spieren om toegang te krijgen tot vetten en ze te verbranden als brandstof - waardoor ze gedwongen worden te vertrouwen op een beperkte hoeveelheid suikers.
Je spiercellen bestaan voor meer dan tweederde uit water. Ze hebben water simpelweg nodig om te kunnen functioneren, dus het is van vitaal belang dat je snel vocht vervangt dat tijdens het sporten verloren is gegaan om zowel je energie- als prestatieniveaus te behouden. Je elektrolytenbalans is even kritisch. Als u zweet, verliest u mineralen zoals natrium, magnesium en kalium; de hoofdoorzaak van pijnlijke krampen. Als je echter de juiste vloeistoffen drinkt, behoud je consistente prestaties zonder het slachtoffer te worden van de symptomen van uitdroging. Lees verder om te ontdekken hoe een gebrek aan vocht je in verschillende sportcontexten kan treffen - zoals hardlopen, wandelen en extreme sporten - en leer hoeveel vocht je moet innemen om te voorkomen dat je ziek wordt.


Uitdroging en je prestaties


Hardlopen
Durf je het aan, om tijdens deze zomerse dagen je vaste rondjes te rennen? Let op met hardlopen tijdens de zomer. Een verlies van twee procent van het lichaamsgewicht kan de prestaties tijdens het rennen aanzienlijk verminderen, omdat spiercellen moeite hebben om energie te produceren. Je voelt je misschien vermoeid, je benen worden zwaar en je raakt snel buiten adem.
Hardlopers moeten altijd een waterfles dragen tijdens het trainen en als je langere afstanden loopt, overweeg dan een sportdrank mee te nemen, omdat het natrium in deze dranken het lichaam helpt om water te absorberen. Wanneer je weer thuis bent, drink dan veel vocht en vul kalium aan met voedingsmiddelen zoals zoete aardappelen, spinazie of yoghurt.
Voor lichtere runs die maximaal een uur duren, is water tijdens de activiteit voldoende. Bij voorkeur door vaak kleine slokjes te nemen, omdat hydratatie een belangrijk element is voor goede prestaties; of het nu gaat om een ​​lichte jog of een marathon. Wanneer je rent, adem je harder en zweet je meer; dus je verliest snel vloeistof.

Wandelen en trekking
Ben je thuis of tijdens je vakantie een fervent wandelaar? Dit soort activiteiten hebben een relatief lage intensiteit, maar duren waarschijnlijk vele uren. Zeker bij zonnig weer kan uitdroging ook jou dan overkomen. Veel voorkomende tekenen van uitdroging tijdens dit soort cardio-activiteiten zijn duizeligheid, hoofdpijn, vermoeidheid en misselijkheid. Langdurige uitdroging kan zelfs leiden tot spierafbraak, nierproblemen en zelfs een zonnesteek in extreme omstandigheden. Als het warm of vochtig is, of wanneer je op grote hoogte bent, moeten wandelaars proberen één liter per uur te drinken. Daarnaast is het slim om bananen te eten voor de nodige kalium en drink je zowel water als sinaasappelsap om je natrium in evenwicht te brengen. En pas dus op voor tekenen van uitdroging!

Sportdrankjes 
En hoe zit het dan met sportdrankjes? Voor oefeningen van minder dan een uur is gewoon water in principe voldoende om te hydrateren. Alleen als je met een hogere intensiteit traint, heb je wellicht een gespecialiseerde sportdrank nodig om verloren natrium, kalium en magnesium te vervangen. 


Maak je je zorgen over je conditie en hydratatie?
Luister altijd naar wat je lichaam je vertelt. Schenk aandacht aan eventuele veranderingen wanneer je actief bent of uitdrogingsverschijnselen krijgt. Als uitdroging ernstig is, kan het levensbedreigend zijn. Dus eh... rustig aan deze warme dagen. En houd jezelf goed in de gaten. En bij twijfel? Altijd professionele hulp inschakelen!

 

Dit blog is tot stand gekomen i.s.m. Waterlogic

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)