Waarom je moet kiezen voor sandwichpanelen
Sandwichpanelen zijn bouwelementen die veel worden gebruikt als muur-, kozijn- en deurvulling. Zoals de naam al suggereert, bestaat een sandwichpaneel uit meerdere lagen: twee buitenlagen die samen een kernlaag bedekken. En doordat elke laag van verschillende materialen kan worden gemaakt, hebben sandwichpanelen een brede reeks toepassingen. Lees hier waarom je zou moeten overwegen om sandwichpanelen te gebruiken voor je volgende project.
Sandwichpanelen kunnen een isolerende werking hebben
Veel van deze panelen hebben een dikke kern van isolerend materiaal, bijvoorbeeld polyurethaan of een andere kunststof die warmte nauwelijks doorlaat. Dit vermindert de verwarmingskosten van het gebouw waarin ze geïnstalleerd worden, zeker als de panelen worden gecombineerd met HR-glas en isolerende deuren. De isolerende werking van sandwichpanelen maakt het bovendien mogelijk om voor lage kosten een duurzaam, energiezuinig gebouw neer te zetten. Dat maakt de panelen niet alleen bruikbaar voor woning- en bedrijfsgebouwen: in de agrarische sector bewijzen ze een kostenefficiënte oplossing te zijn om veestallen mee te maken.
Sandwichpanelen kunnen elke gewenste afwerking hebben
De buitenste laag van een sandwichpaneel kan gemaakt worden van een kunststof die uitstekend vorm- en kleurbaar is. Daardoor is het mogelijk om een gebouw te creëren met precies de vereiste uitstraling. Kies bijvoorbeeld voor strakke, gladde en glanzende panelen om een industriële of zakelijke sfeer te verkrijgen. Of voor panelen met een hout- of steenlook, inclusief nerfpatronen, natuurlijke kleurverschillen en een levensecht reliëf. Vergeleken met echt hout of steen zijn deze panelen goedkoper en duurzamer, en hebben ze een veel lagere onderhoudsbehoefte. Een leverancier als Milin.nl biedt een brede keuze uit panelen met verschillende afwerkingen die aansluiten bij een lange reeks architecturale stijlen.
Sandwichpanelen zijn vaak lichtgewicht
De kern van een sandwichpaneel kan bestaan uit lichtgewicht vulstoffen als polystyreen of minerale wol. Daardoor weegt het paneel weinig en is het geschikt voor hoogbouw. Ook zijn de kosten voor fabricage, vervoer en installatie een stuk lager dan die van baksteen, beton en andere zware materialen. Tegelijk kunnen de buitenste lagen van het paneel uit dun staal of aluminium bestaan, waardoor ze stevig zijn en eenvoudig gemonteerd kunnen worden. Voor laagbouw kan er gekozen worden voor dikkere, sterkere lagen metaal of voor een kernlaag van robuuster materiaal. En voor de constructie van daken kan weer gekozen worden voor zeer sterke panelen die grote overspanningen kunnen behalen.
Sandwichpanelen beschermen tegen brand
Er zijn ook speciale brandwerende sandwichpanelen op de markt. Deze bouwelementen hebben een brandwerende kern die bijvoorbeeld uit PIR-schuim of uit minerale wol bestaat. Ze worden gebruikt bij gebouwen in sectoren waarbij een verhoogd risico op brand bestaat, bijvoorbeeld in de industrie en in de agrarische sector. Maar omdat de overheidsnormen voor brandveiligheid van nieuwe gebouwen steeds strenger worden, worden brandveilige panelen steeds vaker ingezet voor de constructie van woningbouw. Let er bij de aankoop altijd op dat de panelen een keurmerk hebben waarmee ze voldoen aan de laatste landelijke eisen. Dit bewijst dat ze onderworpen zijn aan verschillende brandtesten waarbij veelvoorkomende risicoscenario’s zijn gesimuleerd.