5 tips voor een opgeruimde thuiswerkplek
We werken opnieuw steeds meer thuis, want ja, thuiswerken is immers de norm! Maar hoe zit het eigenlijk met jouw werkplek? Heb je er überhaupt één en zo ja, kun je er wel productief genoeg werken? Of is het een verzamelplek voor papieren, electronica, mokken, glazen en etensresten geworden? Met de 5 tips eenvoudige tips in dit blog regel je in no time een fijne thuiswerkplek voor jezelf!
Zeg eens eerlijk, ben jij er al aan gewend, dat thuiswerken? Ik vind het zelf soms nog knap lastig, met een thuiswerkende man, twee energieke kinderen, twee poezen (waarvan er één nog maar negen weken is en heul speels!) en een verbouwing die bijna maar nog niet helemaal af is. Manlief heeft zijn eigen thuiskantoor, de kinderen hun eigen (verbouwde) kamer met prachtige werkplek, maar ik… ik heb de keukentafel. Mooi groot exemplaar, dat dan weer wel, echter geen optimale werkplek (zie het blog dat Natascha hier eerder over schreef). Nu moet ik zeggen het thuiswerken al beter te doen is sinds de kinderen weer naar school zijn, mijn echtgenoot weer op locatie werkt én ik zelf twee dagen per week in de Flavourites Studio ben (corona-proof!). Mijn andere twee werkdagen werk ik thuis en bij gebrek aan eigen werkplek deel ik mijn werkplek met mijn brugmug. Wanneer zij op school is, werk ik op haar kamer. Wij hebben daar goede afspraken over gemaakt, zodat we deze werkplek op een fijne manier kunnen delen. En dat gaat gelukkig goed!
Werk jij nou ook nog veel thuis of verwacht je dat je, nu de R in de maand is en we straks weer massaal met snotneuzen rondlopen, vaker moet gaan thuiswerken? En heb je nog steeds geen opgeruimde werkplek? Stel het dan niet langer uit en ga nu aan de slag met deze 5 tips voor een goed georganiseerde thuiswerkplek!
Nu moet ik eerst even iets bekennen: ik heb zo’n tien jaar geleden - als break in mijn carrière in de communicatiebranche, nadat ik drie jaar in Londen had gewoond - een tijd als professional organizer gewerkt. Yep, ik ben zo iemand die het héérlijk vindt om orde in de chaos te scheppen. Maar, lang verhaal kort: doe er je voordeel mee, want ik deel mijn organizing tips graag met jou!
1.
First of all: Goed van jou! Je hebt de eerste stap gezet om voor jezelf een fijne en productieve werkplek te creëren!
Maar dan nu het echte werk. Haal om te beginnen alles van je bureau of werktafel en uit je lades en doe afval en alles wat je niet meer gebruikt meteen in een vuilniszak. Alle andere spullen ga je grof sorteren: je legt de spullen die bij elkaar horen op een stapel (pennen bij schrijfwaren, geeltjes en blocnotes bij papierwaren etc).
Nu je werkplek leeg is, maak je hem meteen helemaal schoon. Het werkt immers een stuk fijner als je werkplek lekker fris is!
2.
Oké, nu ga je verder met de stapels die je net hebt gemaakt. Pak stuk voor stuk de spullen op en besluit wat je ermee gaat doen: heb je het nog nodig op je werkplek of hoort het eigenlijk ergens anders of in de prullenbak? Wees hier heel kritisch in, want voor je het weet blijf je met een enorme stapel spullen zitten die allemaal weer een plek op of in je bureau moeten krijgen en het is nou net de bedoeling om ruimte te maken! Is het niet belangrijk of noodzakelijk? Hup, weg ermee! You’ll thank me later!
3.
Als het goed is, heb je nu een schone werkplek en alleen nog maar de spullen om je heen die je daadwerkelijk gaat gebruiken. Goed bezig! Je gaat nu bedenken hoe je je vernieuwde werkplek gaat herinrichten. Basisitems als lamp, pc, laptop als eerste. Vervolgens is de richtlijn: gemak dient de mens. Dus alles wat je vaak gebruikt, moet binnen handbereik zijn. Heb je regelmatig een conference call waarvoor je een headset gebruikt, dan creëer je daar een plek voor. Of moet je vaak papieren aan elkaar nieten, dan is het logisch dat er een nietmachine op je bureau staat. Maar gebruik je je koptelefoon of nietmachine slechts af en toe, dan kunnen die prima in een bureaulade of in een opbergmand. Je mag hier best streng voor jezelf zijn, want je wilt uiteindelijk overzichtelijke en productieve werkplek en die krijg je niet door alles terug op je bureau te zetten (afleiding afleiding afleiding!).
4.
Je weet nu hoe je je werkplek gaat inrichten. Heb je lades of kasten in de buurt van je bureau? Top, die kun je prima gebruiken om de spullen in op te bergen die je wel nodig hebt, maar die niet binnen handbereik hoeven te zijn. Maak het jezelf makkelijk en stop papieren in een ordner, hangmap of ander handig bewaarsysteem (denk eraan om ze te labelen!). Gebruik je je thuiswerkplek ook voor je privé-administratie? Zorg dan dat deze apart ligt van je werkspullen, want je wilt niet dat het door elkaar raakt!
Heb je nou geen lades of kasten op je werkplek? Geen probleem, maar regel dan wel wat kleinere opbergers. Bijvoorbeeld een klein tafeltje waar je een printer op kunt zetten, of een aantal manden (mét deksel) voor je paperassen en andere werkspullen.
5.
You did it! Doe een paar stappen naar achter, aanschouw je opgeruimde thuiswerkplek en geniet! Klopt het zo voor jou of mis je nog iets? Ik houd zelf van een heel leeg bureau, maar ik vind het wel fijn om bloemen of planten in de buurt te hebben. Planten zuiveren de lucht, dus ze zijn niet alleen mooi maar ook nog eens nuttig (gebrek aan ruimte? Denk eens aan airplants!) Misschien heb je nog wel meer ruimte om je werkomgeving te personaliseren, juist thuis kun je je helemaal uitleven met bijvoorbeeld leuke posters, wandrek, opbergers en stationery. Want hoewel de pen die ik het fijnst vind schrijven er een is die ik gratis bij mijn cartridges (tip: 123inkt.nl, haha) kreeg, heb ik echt wel een zwak voor pennen en markers in leuke kleurtjes en met kekke patronen. Gelukkig houdt mijn dochter daar ook van, dus die mogen bij ons lekker op ons gedeelde bureau staan!
Nog een laatste tip, of eigenlijk een must: zorg ervoor dat je werkplek opgeruimd blijft. Dat lukt het beste door je spullen meteen op te bergen op de juiste plek of in ieder geval aan het eind van iedere werkdag even alles op te ruimen. Dus: vuile vaat naar de keuken, afval in de afvalbak of door de papierversnipperaar, papieren in de juiste ordner, pennen in je pennenbak etc. Kost je nog geen 5 minuten, maar zorgt er wel voor dat jouw zorgvuldig opgeruimde en georganiseerde bureau een super fijne thuiswerkplek blijft!
Bronnen:
De Huishoudcoach
Julie Morgenstern ‘Organizing from the inside out’
Meer lezen over thuiswerken?
De valkuilen van thuiswerken
Tips voor een goede kantoorinrichting bij een kleiner budget