Weekendje Rotterdam: dit zijn de leukste straatjes buiten het centrum!

Rotterdam
Rotterdam

Met Flavourites on Tour zijn we ondertussen in HaarlemArnhem, Alkmaar, Delft en Amsterdam geweest. Súper leuk gehad en zoveel gezien! Toen kregen we een plan: laten we met Flavourites on Tour naar Rotterdam gaan! Horen we leuke dingen over en ik (Petra) heb er zelfs 18 jaar geleden (!) een aantal jaar gewerkt en gewoond. Altijd leuk, een trip down memory lane. Maar ja, geen stad is zo veranderlijk als Rotterdam. Dat bleek al tijdens het voorwerk voor onze trip; veel leuke adresjes die we tegenkwamen bleken niet meer te bestaan. Help! Gelukkig zijn daar wel minstens zo veel leuke nieuwe en soms nog onontdekte plekken voor teruggekomen! Enorm veel, kunnen we wel verklappen. En Rotterdam is enorm groot, ook dat. Niet te doen op één dag. Dus hebben we onze trip in twee dagen en een aantal kleine brokjes gehakt. En die brokjes zijn leuke buurtjes net buiten het centrum, want daar zitten de unieke en bijzondere winkeltjes en cafeetjes. Vinden we leuk! Ons advies: ga minstens twee dagen naar Rotterdam en geniet je te plettert van deze stoere stad! 

Zwaanshalskwartier
Deze Flavourites on Tour ging ik op pad met dochter Feline en wij begonnen onze dag in het regenachtige Oude Noorden, aan de rand van het Zwaanshalskwartier. Klinkt alsof het heel erg ver ligt van het centrum van Rotterdam, maar je loopt er vanaf Rotterdam CS in tien minuutjes naar toe! Wij kwamen overigens aan in een enorme plensbui en besloten dat die een goed excuus was om even binnen te schuilen bij Het Afhaalloket. In normale tijden haal je hier de zoete heerlijkheden van het naastgelegen Lof der Zoetheid (afternoon tea, anyone?!), en ook wij namen wat lekkers bij ons sapje en haver latte om even op te warmen. Gelukkig duurde deze zomerse regenbui niet lang en konden wij verder met ons rondje Zwaanshals-Zaagmolendrift-Zaagmolenkade-Noordplein.

Vintage
Vintage

Als je een liefhebber bent van vintage, dan ben je hier helemaal op de goede plek! Winkels als Margootje Vintage, Volle Kast en Lily Scarlet vind je op de Zwaanshals en Showroom41 aan de Zaagmolenkade. Ze hangen stuk voor stuk bomvol bijzondere vintage kleding en accessoires. Je kunt ze online bekijken, maar eigenlijk moet je er gewoon langsgaan om de stoffen te voelen en alles te mixen en matchen!

Olga Korstanje
Olga Korstanje

Ook aan de Zaagmolenkade vind je de studio en winkel van Olga Korstanje. Zij maakt hier prachtige leren tassen voor haar eigen label O*. Maar nog leuker is het om een workshop bij haar te volgen zodat je met je eigen handmade bigshopper naar buiten loopt! Je vindt hier ook sieraden en accessoires van andere labels, die door de strenge selectie van Olga zijn gekomen!

Hopper
Hopper

Voor een koffietje tussendoor ga je even zitten bij Hopper. Ze roosteren hier zelf hun bonen en alle lekkernijen worden bereid in de eigen bakkerij, waaronder het in Rotterdam beroemde desembrood. Geen straf om hier even te pauzeren!

Natur-el, Rotterdamse Oogst
Natur-el, Rotterdamse Oogst

Nog zo’n leuke winkel aan de Zwaanshals is Natur-el, waar je duurzame fashion en verzorgingsproducten shopt voor dames, heren én kinderen. Zó fijn, deze winkel, met bekende merken als ArmedAngels, King Louie en Glerups (yep, van die lekkere sloffen). Must buy: wollen of zijden ondergoed! Wij waren op vrijdag in Rotterdam, maar als je er nou op een zaterdag bent, dan heb je geluk want dan kun je op het Noordplein heerlijk struinen over boerenbuurtmarkt Rotterdamse Oogst. Hier vind je alleen maar producten die worden verbouwd, verwerkt en verhandeld binnen een straal van 50 kilometer vanaf de Coolsingel! En dat zijn er genoeg! Voor ons zat het rondje Zwaanshalskwartier er alweer op, maar je kunt hier makkelijk een dag rondslenteren. Er zijn meer dan genoeg leuke plekken om te shoppen, een koffietje te drinken, te lunchen, borrelen of te dineren!

Nishi Market
Nishi Market

Pannekoekstraat-Meent
Ons volgende brokje Rotterdam zijn eigenlijk een paar straten, namelijk de Pannekoekstraat en de Meent. De eerste shop die we hier bezochten, is een absolute topper en one of a kind: Nishi Rotterdam aan de Meent 7. De buitenkant is een al echte teaser, wij wisten niet wat we konden verwachten, maar waren meteen nieuwsgierig. Eenmaal binnen weet je niet wat je ziet en waar je moet kijken. Het is één groot, roze, fluffy, speels geheel en het ruikt er zelfs net zo zoet als het er uit ziet. Vooraan staat een reuzenrad, roze uiteraard. Roze telefooncellen dienen als pashokjes, er staat een grijpmachine midden in de winkel. Het concept van deze Japanse mini market is werkelijk tot in de puntjes uitgevoerd. Achter in de winkel is een tearoom waar je vegan kunt eten en drinken en er zijn een in house  nail- en hair salon. Laat je niet misleiden door al dit roze, want je shopt er écht leuke kleding en beautyproducten. Dochterlief werd helemaal blij van alle kawai-goodies. Super leuk én goed neergezet concept, echt een hele belevenis om je even in deze roze Japanse wereld onder te dompelen!

Studio Jux
Studio Jux

Ook op de Meent, op  nummer 24, vind je Studio Jux, weer zo’n winkel waar je blij van wordt, maar dan op een andere manier. Hier vind je namelijk alleen maar guilt-free fashion en lifestyle producten. Duurzaam en eerlijk gemaakt, vaak van gerecyclede en plantaardige materialen van zo’n 20 merken naast het eigen label Studio JUX. Hele mooie basics, maar ook meer uitgesproken items, zoals colourblock jurken van het Nederlandse Hacked by, gemaakt van leftovers uit de fashion industrie. Zo mooi! We werden ook heel blij van de keramiek, handgemaakt in Nepal. En de kaarsen van The Good Candle Company en de vrolijke bloemenkaarten van Bloom your message. Onmogelijk om hier met een slecht gevoel en zonder aankoop weg te gaan. In mijn tas: lasergesneden oorbellen van gerecycled acryl van het Amsterdamse label Ano Studio.

Links Ginza, rechts Louen
Links Ginza, rechts Louen

Even verderop, op Pannekoekstraat 6A, liepen we binnen bij Ginza. Eigenaar van deze boutique is stylist Margaret West, die onder haar eigen label exclusieve fashion aanbiedt tegen een betaalbare prijs. De collectie wordt wekelijks geupdate, zodat er altijd wel een reden is om even binnen rond te neuzen! En eerlijk is eerlijk, de items in deze winkel zijn on trend, goed met elkaar te combineren, voelen fijn aan en zijn zeker fijn geprijsd! Favoriet van nu: de Juul dress! Nog een leuke fashion stop op de Pannekoekstraat is Louen op nummer 89A, een klein winkeltje met die fijne Scandinavische sfeer. Niet zo gek dus dat je hier veel bekende Deense en Zweedse labels vindt, zoals Mads Norgaard, Second Female en Modstrom. De boetiek is niet zo groot, en toen wij er waren was het helaas een beetje te druk om lekker in de rekken te snuffelen. Maar absoluut de moeite waard om te bezoeken, ook voor accessoires!

Links Dudok, rechts Keet
Links Dudok, rechts Keet

Nu zijn er nog veel meer snoepjes op de Pannekoekstraat, maar wij liepen terug naar Meent 88 om te lunchen bij Dudok. Ik ken maar weinig mensen die nog nooit een stuk appeltaart van Dudok hebben gehad! Vandaag voor ons geen taart, maar wel een heerlijke salade met homemade frietjes on the side. De standaard menukaart was overigens vervangen voor een coronaproof-krant, waarin we ook zagen dat er speciale eat out-opties zijn! Zo kun je bij Dudok in het Park (bij de Euromast, ook leuk om te bezoeken) een rijk gevulde picknickmand bestellen en dan op een lekker plekje in het gras in het park lunchen! Ook leuk is het pop-up restaurant Dudok aan de Maas, waar je in Franse sferen kunt dineren. Lekker voor tijdens je staycation! Onze laatste stop in dit deel van Rotterdam is conceptstore Keet aan Oppert 2A. Dit mini warenhuis maakt je zó hebberig! Heel tof hoe Keet een stukje fysieke winkel geeft aan kleine labels, startende ondernemers en webshops. En hoewel het absoluut geen pop-up store is - want Keet is een blijvertje! -, heeft het wel de pop-up look en feel. In ieder hoekje vind je andere mooie en unieke sieraden, planten, keukenspullen, stationery, kids-items etc. Achter in de winkel zat shop in shop Fleur Rotterdam, een heel mooi kledinglabel. Maar inmiddels is Fleur verhuisd naar een eigen winkel op de Meent 50, naast Love Stories….ook niet vervelend om te bezoeken!

The Tea Lab
The Tea Lab

Nieuwe Binnenweg
Voor ons derde en laatste brokje Rotterdam zijn we een andere vrijdag op pad gegaan, want man o man, wat is Rotterdam groot! De tijd vliegt als je door al die leuke straatjes loopt, want er is zo vreselijk veel leuks te zien! Wat een geluk dat er net zo veel fijne (koffie)barretjes zijn, want je hebt écht regelmatig pauze nodig in deze bruisende stad. Deze vrijdag starten we aan de andere kant van het centrum, aan het einde van de Nieuwe Binnenweg. Ook op loopafstand van Rotterdam CS, maar wij nemen de tram tot aan de kruising met de ‘s-Gravendijkwal en lopen terug in de richting van het centrum.
Onze eerste stop is The Tea Lab op nummer 178A, waar we, surprise surprise, een heerlijke thee drinken met een bliss ball on the side. Naast thee kun je hier ook kiezen uit andere heerlijke dranken, zoals vers gemaakte smoothies en homemade lemonades. Ook voor een hapje ben je hier aan het goede adres, Feline kiest voor haar late breakfast een vegan tosti die er zeer smakelijk uitzag. Voor ons was The Tea Lab een fijne plek om de dag te beginnen, maar je kunt er ook terecht om te werken. Er zaten boven en beneden (yes, twee verdiepingen) genoeg mensen achter hun laptop. Beste plek: aan de rand van de vide! 

Voorlopig
Voorlopig

Met genoeg energie voor de rest van de ochtend gingen we op pad naar ons volgende adresje: conceptstore Voorlopig op nummer 165. Wat een lust voor het oog, deze winkel! In dit kleine winkeltje vind je zo veel leuks van verschillende makers. Fijn voor ons en fijn voor de makers, want zij krijgen een kans om hun creaties te laten zien, testen en verkopen zonder dat ze er zelf een (online) winkel voor nodig hebben. Je vindt hier kasten vol (kinder)boeken, speelgoed, kleding, sieraden, planten en meer. Het wekelijks wisselende, of beter gezegd, aangevulde assortiment blijft je verrassen. Ook leuk: je kunt een kopje koffie met wat lekkers bestellen en daarvan bij mooi weer in de prachtige binnentuin genieten!

Links en boven Een Bloemetje op Tafel, rechts Buiten
Links en boven Een Bloemetje op Tafel, rechts Buiten

Next stop: buren Buiten en Een Bloemetje op Tafel. Eetwinkel Buiten was helaas nog gesloten toen wij er waren, maar je kunt hier terecht voor heel veel lekkers waarvan je in de winkel, de binnentuin of natuurlijk buiten kunt genieten. Ook vind je er leuke culinaire cadeautjes en keukenaccessoires. We spiekten even naar binnen en het zag er super gezellig uit! Zo jammer dat het nog niet open was! De buren op nummer 98, Een Bloemetje op Tafel, waren gelukkig wel open. Het is bijna onmogelijk om langs deze bloemenzaak te lopen zonder naar binnen te gaan, want de stoep voor de winkel stond werkelijk bomvol mooie bloemen en planten! En laten wij nou altijd heel blij worden van grote emmers vol prachtige, kleurrijke, bijzondere bloemen! Als je het geluk hebt in de buurt te wonen, dan kun je een bloemenabonnement afsluiten zodat je altijd een bijzonder mooi boeket hebt staan. Ook vind je hier aparte potten en vazen, zoals de pastel kleurige vazen van Foekje Fleur. Onze tip: laat een mooi boeket samenstellen, ga lekker verder shoppen en haal het aan het einde van de middag op.

Eén van onze favoriete ontwerpers zit een paar deuren verder op nummer 82: Joline Jolink. Wat een te gek, duurzaam label! De collectie bestaat uit tijdloze items, vaak in één kleur, maar nooit saai. Zo zijn de jeans van Joline Jolink gemaakt van organic en gerecycled katoen zonder chemische wassingen en hebben ze als extra duurzame touch een label van appel-leer! Ook erg mooi zijn de soepelvallende jumpsuits en jurken. Maar, met stip bovenaan mijn verlanglijstje staan de vegan sneakers! Daar wil ik nog wel even voor sparen! Mocht je trouwens iets via de webshop bestellen, dan wordt jouw bestelling volledig duurzaam afgehandeld en bezorgd door de fietskoerier! Al verder hobbelend over de Nieuwe Binnenweg liepen we bijna voorbij De Koekfabriek. Dit van buiten piepklein uitziende zaakje (op nummer 65A), blijkt een heuse bakkerij te bevatten! Nu houden wij wel van een koekje op zijn tijd, en al helemaal als het een koekje is met een verhaal! Deze koekjes worden gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben in de bakkerij een zinvolle en uitdagende baan en staan zo midden in de maatschappij. Kijk, daar worden wij nou blij van! Win-win, want baan voor de koekenbakkers, lekkers voor ons! En dat lekkers was lekker, dat hebben we natuurlijk zelf even geproefd. Wij hadden de zomermix die bestond uit de verschillende koeken uit de winkel (kaneel, chocolate chip, haver, citroen, gember). Ze hebben ook vestigingen in Arnhem, Breda, Wageningen, Utrecht en Halsaf én een webshop! Aanrader!

Tussen de Nieuwe Binnenweg en de Oude Binnenweg loopt de Mauritskade. En daar, op nummer 45A, zit de winkel van Susan Bijl. Misschien zegt deze naam je niets, maar wat Susan maakt heb je vast en zeker wel eens gezien! Namelijk, tasjes in twee of drie schuine kleurvlakken. De eerste tasjes zagen eruit als normale plastic tasjes, maar waren toch echt gemaakt van hetzelfde onverwoestbare materiaal waar ook vliegers van worden gemaakt. Inmiddels is de collectie uitgebreid met onder meer rugzakken, laptophoezen, heuptasjes en regenjassen én wordt alles gemaakt van gerecycled materiaal. Te leuk om hier niet even langs te gaan!! Na Susan Bijl liepen wij terug naar de Oude Binnenweg, waar we op nummer 137 even bij Collectiv. By Swan wilden kijken. Nou, vergeet dat ‘even’ maar, want dat lukt dus niet! In deze lichte winkel vind je twee verdiepingen aan toffe fashion, sieraden, kunst, speelgoed, prints, lampen, vintage en nog veel meer. Neem je tijd om te bewonderen wat gemaakt is door meer dan 40 verschillende ondernemers, die er overigens ook voor zorgen dat de winkel super mooi gestyled is én die zelf in de winkel staan! Wij werden heel blij van de o zo mooie droogbloemen-creaties!

Inmiddels waren wij wel weer toe aan een kleine break en daar vonden we een heel leuk plekje voor, iets voorbij Collectiv. by Swan op nummer 117: de Yoghurt Barn. Alles op het menu is biologisch en vegetarische of vegan en zo yummie! Maakt niet uit wat je bestelt, je krijgt meteen spijt als je de bestelling van je buurman ziet, want alles ziet er super delicious uit! Ik noem een Monkey Business chia pudding met chocolade, banaan en pindakaas of een Energie Explosion van yoghurt banaan, vijg en amandel. Je kunt ook je eigen mix samenstellen! Wij genoten in een gezellig hoekje van een haver latte met vegan kokos brood en een Silky Strawberry Milkshake. Fijn om te weten, is dat de Yoghurt Barn keihard werkt om klimaat-positief te zijn. En dat doen ze door te meten (en dus weten), reduceren en compenseren. Mooi initiatief met ambitieuze doelen!

Positief recharged lopen we verder de Oude Binnenweg af tot nummer 42, waar we binnen kijken bij UNC Wardrobe. Wat een mooie en ruim opgezette fashion boutique! Je vindt hier kleding die on trend,  maar die ook tijdloos en eigen is. Toen wij er waren, hing de winkel vol met prachtige zomerjurken, fijne tops in allerlei frisse kleuren, sieraden om te zomer look mee af te maken en dochterlief werd helemaal blij van de scrunchies in tie dye en andere frisse kleuren! Merken die je hier shopt zijn onder andere Moss Copenhagen, Yas, Aaiko en Dash of Daring. Good old favourite Sissy-Boy zit aan het einde van de Oude Binnenweg op nummer 32. Fijn dat deze winkel een doorstart heeft kunnen maken! Ook hier vind je tijdloze basics die je kunt aanvullen met items die helemaal on trend zijn (veel citroentjes dit jaar!). Ik word zelf altijd heel erg hebberig op de homeland-afdeling. Een echte klassieker is de velvet bank, die je in verschillende warme tinten kunt bestellen en die je in elke Sissy-Boy winkel verleidelijk toelacht. En dan al die spullen voor de kookliefhebber (ik!) en om je tafel mee op te leuken! De kids-afdeling vind ik ook een echte aanrader, niet alleen voor toffe kleding, maar ook voor cadeaus, boeken, speelgoed en accessoires.

Nu kun je oversteken en in het shopping hart van Rotterdam verder gaan, maar wij sloegen rechtsaf richting de Witte de Withstraat. Daar zouden we nóg een heel verhaal over kunnen schrijven, want dit is één groot gebied van restaurants, bars, culturele hot spots, galeries en winkels. Maar we noemen er nu slechts twee. De eerste is Wagamama, want daar hebben we geluncht, op verzoek van Feline (geboren in Engeland, houdt van London, ontdekte daar Wagamama en haar all time London favourite is de noodle soup van juist ja, Wagamama!). Overigens geen straf om hier te eten, want op de kaart staan genoeg heerlijke, hartverwarmende Aziatische gerechten, waaronder de seitan curry die ik nam. Naast Wagamama zit het Urban CityHub Hotel. Super leuke plek om te logeren, midden in de bruisende Witte de Withstraat, en dat is een perfecte plek om je dag of weekend Rotterdam af te sluiten. Je struikelt hier namelijk over de leuke terrasjes en wijnbarretjes! Dus zoek een lekker plekje uit en geniet na van het toffe en energieke Rotterdam!

Joline Jolink, Koekfabriek
Joline Jolink, Koekfabriek
Links Susan Bijl, rechts Collectiv.by Swan
Links Susan Bijl, rechts Collectiv.by Swan
Yoghurt Barn
Yoghurt Barn
Links UNC Wardrobe, rechts Sissy Boy
Links UNC Wardrobe, rechts Sissy Boy
Wagamama
Wagamama

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)