Verzorg planten en dieren in de winter met deze 5 tips

Verzorg planten en dieren in de winter met deze 5 tips
Verzorg planten en dieren in de winter met deze 5 tips

Het is winter en dat kan veel betekenen voor het vaak onvoorspelbare Nederlandse weer. Zo kan het aardig vriezen dat het kraakt, kan er sneeuw vallen, maar ook ijzel en hagel, en regent het afwisselend pijpenstelen. En wat dacht je van zo een heerlijk ijzig zonnetje wat dan in zo een strakblauwe lucht aan de hemel schijnt? De winter brengt heel veel moois met zich mee. Planten en dieren kunnen overigens wel een helpende hand gebruiken, want met vrieskou kan zomaar een plant doodgaan en kunnen veel dieren geen eten vinden in je tuin. Bij een goed tuincentrum gespecialiseerd in dieren, voeding en planten kun je terecht voor alles wat je nodig hebt om de winter goed door te komen. Het hoeft niet veel te kosten; kijk hier voor een kortingscode en geniet van de winter.

1 Kamerplanten in huis

Wanneer je eindelijk afscheid hebt genomen van je kerstboom, dan kan het best kaal zijn in huis. Kies dan eens voor mooie kamerplanten om in je kamer te plaatsen. Planten in vazen die samen een kleine, eigen wereld vormen, zijn het helemaal. Heb je weinig ruimte, overweeg dan eens om je planten op te hangen. Bijvoorbeeld door middel van een wandrek of juist met mooie macramé touwen. Zet je kamerplanten wel uit de buurt van tochtige ramen en deuren, want anders vatten ze te veel kou. In deze periode is het goed om planten niet te veel water te geven, omdat dit schadelijk kan zijn voor de wortels in te koude periodes.

2 Maak de tuin winterklaar

Heb je een tuin of balkon met planten? Dan is het goed om deze voor de winter te verzorgen. Bijvoorbeeld door deze te snoeien. Daarnaast is het goed om planten die gevoelig zijn voor winterse vrieskou en sneeuw in te pakken met bubbeltjesplastic en doeken. Bedek de aarde met een laagje stro om zo de warmte vast te houden. Verder is het goed om het gras tijdens de winter niet meer te maaien (beter is het om het ervoor nog te doen). Wordt er vorst voorspeld? Zorg dan dat de buitenkraan is afgesloten en je tuinslangen goed leegmaakt, zodat het niet kapotvriest. Heb je een vijver? Zorg dan dat het water in beweging blijft om bevriezing te voorkomen. Een bruissteen of een fonteintje helpen daar al bij.

3 Vogels voeren in de tuin

Als het gaat vriezen, dan wordt het voor vogels zeer moeilijk om nog een hapje te eten uit de grond te halen. Bijvoeren is daarom zeker gewenst. Bovendien is het nog gezellig ook, want je tuin zal door allerlei bonte gevederde vriendjes bezocht worden. Hang bijvoorbeeld vetbollen voor de vogeltjes op en rijg pinda’s in dop aan een lang koord. Ook zaden en speciale pindakaas voor vogels zijn zeer geliefd. Door middel van voederhuisjes, een voederplank of een vetbollensilo voer je de vogels gemakkelijk en heb jij zeker iets om naar te kijken in de tuin of op het balkon.

4 Egeltjes bijvoeren

Egels gaan over het algemeen in winterslaap. Het is daarom zeker fijn om een beschut plekje voor deze dieren in je tuin te creëren. Dat is heel gemakkelijk door bijvoorbeeld bladeren, takjes en ander natuurlijk materiaal onder een heg of struik te leggen. Dat zorgt voor een fijn, warm, beschut plekje. Je kan ook een egelhuisje aanschaffen, waarmee ze nog beter beschut zijn tegen wind, kou, vocht en regen. Tijdens de winterslaap worden egels ook geregeld wakker om een hapje te eten. Het beschutte plekje trekt vaak insecten aan, omdat het lekker warm is. Zo vindt de egel voldoende voedsel om weer verder te kunnen slapen. Je kan ook een beetje kattenvoer en water neerzetten. Geen melk, want daar worden egels ziek van.

5 Bescherm hondenpootjes

In de winter is het heerlijk om met je hond naar buiten te gaan. Lekker wandelen, ravotten in de sneeuw of samen met de slee het ijs op. Echter is het daarbij wel belangrijk dat je hond niet bevangen raakt van de kou. Ga dus ook weer op tijd naar binnen. Verzorg tijdens de winter de voeten van je hond extra goed. Vrieskou, strooizout en sneeuw kunnen namelijk de kussentjes van hondenpootjes schraal maken en laten uitdrogen. Hierdoor kunnen weer kloofjes ontstaan, met alle gevolgen van dien. Zorg daarom dat je thuis de pootjes even wast en indien nodig met een speciale zalf insmeert. Je kan ook pootjes met speciale hondenschoenen beschermen. En heeft je hond het snel koud? Trek hem of haar dan eens een lekker jasje aan.

Wat de winter je ook gaat brengen, met leuke kortingen voor een tuincentrum waar je alles voor dier en plant kan vinden, wordt het een heerlijk seizoen om volop van te genieten. Ook warm binnen met je hond, kat en planten.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)