Opmars van de elektrische fiets

Opmars van de elektrische fiets
Opmars van de elektrische fiets

Het gebruik van elektrische fietsen wordt steeds populairder. Waar jongeren vroeger niet konden wachten tot ze scooter konden rijden, stroomt nu stad en land vol met de meest hippe modellen elektrische fietsen. Het is niet meer alleen een alternatief voor wanneer je minder fysieke belasting aankunt, maar lijkt bijna een mode-item te worden. Wat heeft gezorgd voor die enorme opmars van de elektrische fiets, en hoe kies je de juiste fiets?

Gebruiksgemak of noodzaak

De voornaamste reden voor het aanschaffen van een elektrische fiets, is het gemak. Geen geploeter meer tegen de wind in, maar snel lange stukken kunnen overbruggen, en dat in de frisse lucht. Je kunt er daarbij natuurlijk voor kiezen om zowel je eigen beenkracht te gebruiken als de elektrische ondersteuning, waardoor je niet helemaal stilzit (en in de kou ook nog een beetje warm blijft). Een kleiner deel schaft een elektrische fiets aan omdat het fietsen op een gewone fiets minder goed gaat. Bij het fietsen op een elektrische fiets hoef je je lichaam minder te belasten. 

 
Milieubewust

Naast het gemak is de aanschaf van een elektrische fiets ook een milieubewuste keuze, wanneer het bijvoorbeeld een alternatief is voor een scooter. Het verbruik van de e-bike zit in het opladen van de accu, en stoot geen schadelijke stoffen uit tijdens het rijden. Toch kiezen voor een scooter vanwege het stoere uiterlijk hoeft allang niet meer; elektrische fietsen zijn in de meest stoere uitvoeringen beschikbaar en die markt ontwikkelt zich nog steeds enorm.

 
De beste keuze

En hoe kies je dan tussen al die verschillende uitvoeringen, de beste elektrische fiets? Dan hangt geheel af van je wensen, voorkeur en budget. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een fiets voor in de stad, of een sportiever model? De Cube elektrische fiets heeft bijvoorbeeld een goede prijs-kwaliteitverhouding en heeft ook een aantal sportievere modellen waar je goed mee off-road kunt rijden.

Naast het uiterlijk en het doel van de fiets is het ook goed om te kijken naar de accu die bij de fiets geleverd wordt. Het aantal kilometers dat je op een accu kunt rijden, wordt aangeduid met ‘watt’. Zo heeft een fiets van 600 watt, meer capaciteit dan 300 watt. Hoe meer watt, hoe duurder de aankoop zal zijn. Als je van plan bent langere stukken achter elkaar te fietsen is de investering in een accu wel fijn, zodat je niet ineens met een lege accu komt te staan.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)