In opkomst: The Tiny House

Ik kan er eindeloos naar speuren op internet: Tiny Houses. Oftewel kleine huisjes in je tuin - niet te verwarren met het schuurtje dat ik in de tuin heb. Want met Tiny Houses bedoel ik dan geen kant-en-klare tuinhuisjes van de Karwei, maar bijzonder ontworpen huisjes waar je van alles mee kunt. Als werkplek, als B&B, als chillruimte voor opgroeiende kids... Ik kan avonden lang verdwalen op internet op zoek naar Tiny Houses. Waarom? Wat wil ik ermee? Geen idee, maar ik kan er echt vlinders van krijgen in mijn buik.

Ik woon op een woonboot en heb een tuin. Niet een heel grote, maar voor stadse begrippen mogen wij niet klagen. We hebben ook een schuurtje. Geen bouwpakket van de bouwmarkt, maar een schuurtje dat is ontworpen in de stijl van de woonboot. Maar als ik 'm nog eens goed bekijk... Er had meer glas in gemoeten. En het ontwerp had iets uitdagender gemogen. Maar vooral: de inhoud. Ai. Het schuurtje staat vol met zooi. Bussen verf (vast en zeker al lang ingedroogd), heel veel waterspeelgoed (waarom kocht ik twee jaar geleden vijf tompouce luchtbedden van de Hema? Waarom?) en allerhande klusspullen die zo hoog zijn opgestapeld dat ik inmiddels niets meer in de schuur kan vinden. Dus doen we er niet veel mee. En nu gaat mijn fantasie er steeds vandoor. Als we nou eens alle bende eruit halen... Een houten vloertje erin... Mooie verlichting, extra raampartijen, een strak bureau en een fonkelende Apple erop... Dan hebben we een heus kantoortje in de tuin! Of we maken er een bed&breakfast van, met een slaapbank annex logeerbed, een eco toilet en een ieniemienie kitchenette! Maar ik moet ophouden, we hebben de ruimte nodig voor - tja - die klusspullen en bovendien: 6 vierkante meter is écht niet veel. Oepsie. Meer vierkante meters kregen we niet van de gemeente, dus ik vrees dat we 't hiermee moeten doen.

Jaloers ben ik dus op al die mensen die wél grotere schuurtjes mogen bouwen. Nóg jaloerser ben ik op mensen die van schuurtjes ware design huisjes weten te maken. Wat lijkt het me ont-zet-tend te gek om zelf een huisje te mogen bedenken dat in de tuin komt te staan. Als alles kan en mag, kun je volledig los gaan. Op Pinterest heb ik een speciaal Tiny Houses-board aangemaakt, een van mijn favorieten van dit moment. Moet je eens kijken wat er allemaal wel niet te verzinnen is... Stel; je werkt vanuit huis (net als héél veel webshopeigenaren en andere zzp-ers) en snakt naar een aparte werkruimte. Waar je niet wordt gestoord door spelende en vragende kinderen, waar je geen last hebt van luidruchtige huisgenoten en waar je in alle stilte kunt werken. Dan is zo'n Tiny House toch ideaal? In Amerika is er zelfs een heuse beweging ontstaan van mensen die al hun bezittingen van zich afschudden en in zo'n Tiny House gaan wonen. Lekker basic, less is more. Kan ook, natuurlijk. Maar ik zie de Tiny House toch eerder als aanvulling op je gewone huis waar je helemaal los kunt gaan op het gebied van in- en exterieur en waar je vooral extra leefruimte mee creëert.

Kijk eens wat een geweldige voorbeelden; je vindt ze ook allemaal op ons Pinterest-board. Superleuk om over na te denken en een eind bij weg te fantaseren, toch? En het leuke is: zo'n klein huisje kun je ook gewoon online bestellen. Ja, echt! Bij Huisje van Hout, een bijzondere webshop die al jaren een Flavourites-favorietje is. Daar maken ze gewoon jouw eigen Tiny House op maat! Súperleuk.

 

reacties op dit blog (1)

13 maart 2016
roos
Ik zou heel graag zo'n huisje willen hebben, maar ik vermoed dat de gemeente niet meedoet. Rotterdam maak ook eens zo'n leuk plan.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)