Duurzame kleding nieuwe stijl: aanpasbare kleding

Dit is nog eens duurzame mode
Dit is nog eens duurzame mode

Iedere keer weer schrik ik als ik hoor hoe vervuilend de mode-industrie is. Wist je dat de wereld van fashion verantwoordelijk is voor zo'n 10% van de uitstoot van broeikasgassen? Dat is echt bizar. Want da's meer dan de uitstoot van de internationale luchtvaartindustrie en de scheepvaart samen. Sinds een aantal jaren koop ik dus nog wel kleding, maar vrijwel altijd heel bewust. Geen fast-fashion, maar enkel items waar ik heel lang mee ga doen. Ik wil echt voor een item 'vallen' en het moet perfect zitten. Daarnaast ga ik voor fashion die zo duurzaam mogelijk gemaakt is. Je snapt dat mijn hart een sprongetje maakte toen ik hoorde over het nieuwe kledinglabel PER_Atelier. Want dit nieuwe modemerk tikt alle boxen hierboven aan. 

Kledingafvalbergen

Ik kan er echt verdrietig van worden: winkelstraten vol dezelfde fast fashion. Veel te goedkope kleding van erbarmelijke kwaliteit, leuk voor enkele keren dragen en daarna goed voor de kledingbank. Of eigenlijk niet, want het grootste deel verdwijnt direct naar de kledingafvalbergen in Afrika en Zuid-Amerika. En er wordt maar geproduceerd en geproduceerd, voor bizar lage prijzen en vaak ook nog binnen een mum van tijd vanuit China hiernaartoe gevlogen. Sad.

Mode-ontwerpster Joss Vlok
Mode-ontwerpster Joss Vlok

Fast fashion is duur!

Ik snap dat niet iedereen geld heeft voor duurdere items. Maar volgens mij maken we hier vaak een rekenfout. Want weet je wat ik doe? Als ik iets heel leuk vind, en ik blijf dat langere tijd vinden, dan weet ik dat het een goede aankoop zal zijn. Vervolgens kijk ik wat het betreffende item per keer dragen zou kosten. En het meest frappante is: fast fashion items zijn vaak bizar duur, juist omdat je ze vaak maar heel weinig draagt. En duurdere, tijdloze kleding die ook nog eens van goede kwaliteit is, kost juist per keer dragen helemaal niet meer zoveel als je er heel lang mee doet. Als iets mooi blijft - ook na heel vaak wassen - en de style eeuwig is, doe je vaak juist een heel goede investering.

Super dus dat we in ons eigen land een nieuw kledinglabel rijker zijn dat aan al mijn wensen voldoet:

duurzaam geproduceerd

super goede kwaliteit, blijvend mooi (ook na heel vaak wassen)

tijdloos en sophisticated design

en... deze items passen zich aan aan jouw lijf!

 

Hé, dat laatste is echt een check waar ik even verder op wil ingaan. Want het nieuwe kledinglabel PER_Atelier heeft iets heel tofs bedacht. Deze kleding past zich aan jouw lijf aan, en dat is superfijn. Want kunnen we niet allemaal wel eens fluctueren in gewicht?

Aanpasbare kleding

PER_Atelier is van het less is more-principe. Love it, love it. In de winkel vind je drie broeken en twee tops. Allemaal prachtig gemaakt, van heerlijk zachte, sterke stof die soepel om je lijf valt. Eigenaresse en mode-ontwerpster Joss Vlok heeft de items als test vele, vele keren gewassen. En het blééf allemaal mooi. Nu het bijzondere. Broek PER_Pants_01_01 is een perfecte basis-broek. Hij kleedt mooi af, de stof draagt heerlijk en het bijzondere: de taille- en heupwijdte kun je eenvoudig zelf aanpassen. Ook kun je de broek natuurlijk korter maken als je dit wenst. Ook erg mooi is broek PER_Pants_02_01, een prachtige basisbroek met smalle rechte pijp. Ook hiervan kun je de taille- en heupwijdte zelf aanpassen. En dat is echt bijzonder, want je kun de broek steeds weer innemen en uitleggen. Paar kilootjes teveel? Hup, uitleggen die handel! Een marathon gelopen? De boel mag vast weer ingenomen worden ;-).

Innovatief

Kortom: een broek die zich aanpast aan jóuw lijf en we weten niet hoe het met jou zit, maar wij vinden dat de fashionindustrie heel hard toe was aan zo'n innovatief idee. Kleding is namelijk vaak zó gemaakt dat je de items niet zomaar steeds weer kunt aanpassen. Joss Vlok heeft dus echt iets bijzonders neergezet met deze slimme manier van mode ontwerpen. En dan is er nog een derde model: broek PER_Pants_03_02. Dit is een comfortabele jersey broek die ik mezelf cadeau heb gedaan. Want zo'n basis broek die heerlijk zacht is, prachtig blijft en zowel chic als casual te dragen is, is wat mij betreft een onbetwiste topper. Deze broek zit echt heerlijk. Omdat hij elastiek in de taille heeft, zit 'ie gewoon altijd lekker. Sinds ik deze broek heb, draag ik 'm gemiddeld zo'n twee keer per week. De prijs per keer dragen wordt steeds lager!

Handig met naald en draad

Ook grappig: je kunt de broeken nogal eenvoudig inkorten door gewoon een stuk van de pijp te knippen. Als je een beetje handig bent met naald en draad, kun je een blinde zoom maken. Ook het innemen en uitleggen kun je gewoon zelf doen. Op de website vind je een pagina met alle instructies. Persoonlijk zou ik dit liever door mijn handige mams of door mijn kledingmaker een paar straten verderop laten doen. Weet in elk geval dat het voor iemand die handig is, heel goed te doen is.

Zachte sweater

En dan de tops. Zooo mooi en zacht. PER_Top_01_02 is een zachte sweater met kol. Voor de koelere maanden in het jaar een heerlijke musthave. En PER_Top_02_02 heeft korte mouwen. Je kunt deze zelf op maat knippen. Best eng, maar omdat de stof niet rafelt heel prima te doen! Of je laat ze gewoon zo. De prijzen voor de broeken beginnen bij € 129,-, bij de tips vanaf € 79,-. Heel prima voor een label dat in Europa geproduceerd wordt, van geweldige kwaliteit is en jarenlang in jouw kast kan blijven hangen (maar er natuurlijk heel vaak wordt uitgehaald om lekker te dragen).

Spread the word, want dit label is voor alle fans van duurzame én sophisticated fashion een enorme aanwinst. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)