Duurzame en ambachtelijk gemaakte sojakaarsen van Brandt kaarsen

Duurzame sojakaarsen
Duurzame sojakaarsen

Hoe vind je nou een vegan en duurzaam gemaakte geurkaars? Gelukkig voor ons heeft Maartje van Living Stories een neus voor interieurlabels met een eigen identiteit. Zo kwam ze een aantal jaar geleden Giselle Habraken op het spoor die in Utrecht op ambachtelijke wijze sojakaarsen maakt.
Speciaal voor Flavourites sprak Maartje -geheel corona proof- online met Giselle over haar label Brandt Kaarsen om meer over haar te weten te komen en te horen waarom en hoe ze het toffe merk Brandt heeft opgericht.

Heerlijke natuurlijke geur
Ik leer Giselle kennen als een ondernemende, actieve, vrolijke en nieuwsgierige vrouw. Ze woont in de prachtige wijk Wilhelminapark in Utrecht. In 2016 verliet ze een carrière in de veiligheidswereld om een eigen duurzaam kaarsenmerk te starten: Brandt Kaarsen.
Giselle is niet alleen het creatieve brein achter Brandt kaarsen, ze stopt ook al haar liefde en aandacht in het ambacht van kaarsen maken. En, mooi meegenomen, deze duurzame en ambachtelijk gemaakte kaarsen zien er ook nog eens waanzinnig uit en staan in ieders interieur! Niet geheel onbelangrijk: ze ruiken heerlijk en geven zelfs na lange tijd nog een subtiele geur af!

Giselle van Brandt Kaarsen aan het werk
Giselle van Brandt Kaarsen aan het werk

Duurzaamheid
Nu was ik inmiddels wel heel erg nieuwsgierig naar het idee om een eigen kaarsen label te starten. Tijd dus voor een online gesprek met Giselle!
Giselle: “Eerlijk gezegd, het had van alles kunnen zijn. Maar het ambacht van het kaarsen maken is wat er op mijn pad is gekomen en ik heb besloten om me daar in te verdiepen. Ik had verder geen bijzondere affiniteit met kaarsen en eigenlijk brandde ik nooit een kaars. Toen ik eenmaal besloten had dat het kaarsen waren waarin ik mij ging verdiepen, wilde ik een kaars maken die toegankelijk is (zowel qua geur als qua design), met veel zorg voor de ambacht en met een focus op duurzaamheid. En zo zijn de kaarsen plantaardig, vegan en fairmade.
De naam Brandt heb ik bedacht omdat ik een makkelijke, herkenbare en internationaal uitspreekbare naam wilde. Vooral eentje die ik tijdens een avondje in de kroeg naar iemand kon schreeuwen en die ze de volgende dag de naam alsnog zouden herinneren.”

Natuurlijke ingrediënten
Natuurlijke ingrediënten

Eigen touch
“Wat Brandt uniek maakt als product zijn de geuren en de ontwerpen. Toen ik begon, had ik geen Instagram of Pinterest. Ik heb niet online gezocht naar voorbeelden. Mijn enige echte voorbeeld was mijn kaarsenmeester waar ik in New York het ambacht van leerde, en tegelijkertijd wilde ik vooral iets maken wat níét op haar werk leek. Ook nu als ik bezig ben met een nieuw idee zoek ik niks op, maar ga ik in mijn hoofd aan de slag. Het is zó belangrijk om je eigen werk te maken en daar trots op te zijn.
Ik ben altijd op zoek ben naar verbetering. Ik ben niet perfect en mijn bedrijf evenmin. Ik denk dat het een utopie is om te denken dat dat ooit zal lukken. Maar dat maakt het niet minder leuk om ernaar te streven. Ik probeer zo goed mogelijk naar mijn klanten te luisteren, zowel particulier als verkooppunten. Wat hebben zij voor tips? En hoe kan ik vragen beantwoorden nog voordat mijn klanten ze aan mij stellen? Ik heb ontzettend veel plezier in het leren van mijn onderneming en ik hou van avontuur.”

Met de hand gemaakte kaarsen
Met de hand gemaakte kaarsen

Inspiratie
"Om eerlijk te zijn, is veel in ons huis zelf gemaakt of tweedehands en daaruit haal ik mijn inspiratie. Ik ben een bijzonder slechte shopper kan ik je verklappen. Maar ik ben wel verzot op planten en ik vrees dat dat een nieuwe hobby aan het worden is. Inmiddels is de studio in een kleine kaarsenjungle veranderd. Ik probeer áls ik iets nieuw koop altijd de tijd te nemen om op zoek te gaan naar een duurzaam of ethisch alternatief. Of handgemaakt zodat ik weet dat ik een maker steun.
En de toekomst? Op persoonlijk vlak blijf ik gewoon genieten en plezier maken. Een hoop mooie lange fietsreizen maken. Me blijven ontwikkelen als ondernemer en als mens. Voor Brandt ben ik al blij met de lancering van mijn nieuwe Nomad Collectie, een ode aan Europa. En daarna, och daarna heb ik nog zoveel plannen. We zullen ons moeten laten verrassen welke als eerste komt!”, besluit Giselle van Brandt kaarsen.

Ik vind het geweldig om te zien dat passie, vriendelijkheid en een echte zakenvrouw pur sang zo samen in één persoon te vinden zijn. De kaarsen zijn absoluut een aanwinst voor je huis, dus neem vooral een kijkje op Giselle’s website. En laat je voor andere bijzondere verhalen over bijzondere labels inspireren door Living Stories.

Duurzame en ambachtelijk gemaakte sojakaarsen van Brandt kaarsen
Duurzame en ambachtelijk gemaakte sojakaarsen van Brandt kaarsen

Meer duurzame (soja) kaarsen inspiratie? Kijk op Living Stories voor de kaarsen van The Very Good Candle Company of check op Flavourites BBirds, Labelmylight, Atelier Warm.

Duurzame navullingen
Duurzame navullingen

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)