Dit zijn de woontrends voor 2023!

Woontrends 2023: Sustainable Hedonism
Woontrends 2023: Sustainable Hedonism

Jaaa wat heerlijk, het is woonmaand oktober en dat betekent dat we weer duiken in de trends van nu en straks. We zetten de woontrends van 2023 hier op een rij. Ons advies? Mix & match naar hartelust, en maak de combi waarbij jij je thuisvoelt.

Sustainable Hedonism zet gladde, afgeronde vormen in de schijnwerpers. Denk aan een smooth interieur maar met de luxe van mooie houten materialen. Pasteltinten geven een frisse touch aan het interieur.
Deze trend komt voort uit de onzekerheid over de toekomst, die voor sommige groepen hard toeslaat. Vooral voor jongeren die nog een heel leven voor zich hebben, ontstaat de neiging om te vluchten in hedonisme binnen een 'gladgestreken leven'. Verwen jezelf en zorg voor persoonlijke veerkracht, dat is het credo. Gemaximaliseerde mini-luxe helpt daarbij, zowel in betaalbare producten met een luxe uitstraling, als de mogelijkheid om alles op ieder moment thuis bij je te laten bezorgen.
.
Guilt free producten zijn belangrijk: bij verantwoordelijke bedrijven bestellen, want ondanks een hedonistische insteek is het belangrijk om met een goed geweten te consumeren. Voorbeelden van deze producten of diensten? Denk aan Veganbox en De Clay Shaper.

Woontrends 2023: Existential Power
Woontrends 2023: Existential Power

Existential Power laat zien de natuur echt in het interieur terug komt, ruwe massieve materialen met kleuren variërend van as grijs tot diep donker blauw. Deze worden gecombineerd met de verschillende groentinten. Afgeronde, natuurlijke vormen blijven actueel. Hier komt de trend 'Earthgency' naar voren, dat staat voor de urgentie van klimaat en het besef dat we zelf onderdeel van de natuur zijn. De bewustwording dat als we de aarde redden, we onszelf ook redden zorgt voor nog meer urgentie. Dit levert niet alleen angst, maar ook daadkracht op. We komen rationeel in actie en zorgen voor alternatieven. Daarbij is het belangrijk om te kijken naar wat er wél al kan en hiermee te beginnen. 
.
Dit resulteert in circulaire producten zoals nieuwe bouwmaterialen, kleding gemaakt van algen en de app van Klarna, de marktleider in achteraf betalen. Dit bedrijf lanceerde onlangs de mogelijkheid om de CO2-afdruk van Klarna-aankopen real time te monitoren door middel van een app. Zo krijg je als consument inzicht in de impact van je winkelgedrag op het milieu. Ook een mooi voorbeeld is de eerste 100% recyclebare bank van BySidde: de Eco Sofa Liv. 

Woontrends 2023: Layered Space
Woontrends 2023: Layered Space

Layered Spaces toont de gelaagdheid in het interieur, met kamerschermen of andere separaties geef je diepte in het interieur. Ruimte en vlakken doorsnijden elkaar. Door kleuren toe te passen die naar je toe komen creëer je diepte en een ruimtelijk effect.
.
In deze multi layered reality waar plaats, tijd, functie en realiteit door elkaar lopen, is er steeds minder ruimte tussen de echte en de onlinewereld. Dit geeft mensen de mogelijkheid om meer dimensies toe te voegen aan hun leven. Online ervaar je tenslotte ultieme vrijheid zonder beperkingen. Alsof je de werkelijkheid verlengt waardoor echt alles mogelijk is: nieuwe ervaringen maar ook nieuwe producten. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de voorbereidingen die Zara momenteel treft voor een verkoopconcept in de metaverse waarbij je de collectie zowel digitaal kan aanschaffen voor je avatar in de virtuele wereld, als voor jezelf in de echte wereld. Ook andere merken zoals Nike en Benetton zijn hier volop mee bezig. Spannend! Wij denken vooral nog aan de regenboogstickers van Happy Whatever, die bij de nodige zonnestralen een extra dimensie op de muur laten zien.

Woontrends 2023 Quiet Glamour
Woontrends 2023 Quiet Glamour

Quiet Glamour bestaat uit vormen en materialen die zich bewezen hebben in het verleden en geven een vertrouwd gevoel. Door het kleurgebruik van het diepe groen en het warme rood, gecombineerd met fris roze, mintgroen en harder blauw geef je deze trend een frisse nieuwe touch.
.
Kenmerkend voor de waardetrend Mind the Gap is de afkeer van grote, drastische veranderingen. Toch is dit geen waardetrend die alleen gebaseerd is op traditie. De afkeer uit zich namelijk ook in systeemverlaters die juist een nieuwe levenswijze omarmen. Pioniers die off the grid leven, die autonomer, zelfvoorzienender, duurzamer en betekenisvoller willen leven dan nu de standaard is. Denk ook aan mensen die wonen en werken vanuit een camperbusje. Perspectief bieden en de toekomst inzichtelijk en aantrekkelijk maken kunnen ervoor zorgen dat we deze mensen erbij houden. We moesten ook denken aan deze Balvi Greatest hits bijzettafel van Pogo-design. Deze trends en beelden vonden we bij INRetail en ga je allemaal terugzien bij woonwinkels. Leuk om in de gaten te houden en straks te herkennen!


 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)