Vijf tips om je kledingkast te verduurzamen
Duurzaam shoppen, een ‘capsule wardrobe’, less is more en fair fashion. Het klinkt je vast bekend in de oren. Allemaal termen die te maken hebben met shoppen anno 2020. Dat doen we namelijk allemaal een stuk bewuster dan een aantal jaren geleden. Want wat we horen over misstanden in fabrieken in het verre oosten en klimaatverandering, laat niemand onberoerd. Daar moeten we met elkaar verandering in brengen: overheden, de industrie en ook wij als consument.
1. Persoonlijke stijl
Volg je gevoel, niet de mode: koop kleding die echt past bij jouw persoonlijke stijl en smaak. Kledingstukken waarvan je zeker weet dat je ze lang mooi zult blijven vinden en dus lang zult dragen. Dat is met echte seizoens-items vaak niet het geval. Zonde als een kledingstuk na een seizoen in de kast blijft hangen toch?
2. Mix en match
Eindeloos combineren: bedenk voordat je iets koopt of je het met meerdere andere items in je kledingkast kunt combineren. Je zult dan veel meer plezier van je item hebben en het dus vaker en langer dragen. Daarnaast heb je meteen meerdere setjes in je kledingkast hangen, waardoor je minder hoeft te kopen. En dat scheelt ook nog eens keuzestress in de ochtend.
3. Fairtrade
Eerlijk gemaakt, voor mens en milieu: deze ligt voor de hand. Natuurlijk wil je dat jouw kleding gemaakt is door iemand die een eerlijk salaris krijgt, voldoende pauze en plezier heeft in het werk. En ook wil je dat jouw aankoop niet ten koste van de aarde gaat. Maar hoe weet je dat dit het geval is? Hiervoor bestaan keurmerken zoals Oeko-Tex, GOTS, Fair Wear Foundation. Deze keurmerken vind je meestal op het kaartje dat aan de kleding hangt of het waslabel aan de binnenzijde. Ook kun je de website van het kledingmerk raadplegen. Daar staat vaak uitgebreid beschreven hoe het merk met duurzaamheid om gaat, zoals hier bij Marjolein Elisabeth.
4. Kwaliteit
Hoge kwaliteit: Stof van een goede kwaliteit is een ander belangrijk kenmerk waar je op kunt letten. Inderdaad, omdat stof van hoge kwaliteit lang mee gaat. Maar ook omdat stof van een hoge kwaliteit vaak fijn zit en je het dus graag draagt. Hoe je stof van een hoge kwaliteit herkent? Laat de stof eens door je handen gaan, trek het item aan en let bewust op hoe de stof om je lichaam valt en op je huid voelt. Stof van een goede kwaliteit voelt vaak prettig en valt mooi. En doorgaans kun je er vanuit gaan dat wat duurdere merken betere stoffen gebruiken. Maar dit is geen garantie, dus bekijk de stof altijd even goed. Zie je bijvoorbeeld al haaltjes in de winkel? Dan kun je er vanuit gaan dat dat geen toeval is. Een goede stof kan tegen een stootje.
5. Tweedehands
Second hand: loop eens een markt of tweedehands winkel binnen. Wat je er vindt kan je verrassen. Geen zin in kleding van een onbekende? Stel dan eens (een) vriendin(nen) voor om kleding die je niet meer draagt met elkaar te ruilen. Kan bovendien een hartstikke leuke avond worden!