Zoete verleidingen en het dilemma van een lekkerbek

Zoete verleidingen liggen op de loer
Zoete verleidingen liggen op de loer

Mijn ongezonde ik heeft een beetje mot met mijn gezonde ik. Zij wil chocolade truffel kruidnoten, speculaas brokken en warme chocolademelk met slagroom. Maar dat wil mijn gezonde ik niet, want die is zo goed bezig. Best een uitdaging dus, want hoe nu om te gaan met de zoete verleidingen die in deze tijd van het jaar overal op de loer liggen.

Laat ik beginnen met toe te geven dat ik deze week mijn eerste oliebol op heb. Mét krenten en mét poedersuiker. En lekker dat ie was! En er ligt ook een zak kruidnootjes in de kast, en ook een banketstaaf. Voor in het weekend, gezellig bij een kopje thee. En daar schuilt voor mij nou precies het gevaar: gezellig iets erbij. Ik vind het in deze tijd van het jaar heel vaak gezellig, maar als ik dan iedere keer wat lekkers neem, nou dan weet ik het wel.  

Herkenbaar?
Herkenbaar?

Gelukkig vind ik mijn ochtend work out met Carlos nog steeds heel erg leuk. En het werkt voor mij, dat half uurtje als de kinderen net naar school zijn vertrokken en manlief naar zijn thuiskantoor. Even een half uurtje knallen en daarna fris gedouched aan de slag. En die Carlos, die zit tegenwoordig ook in mijn hoofd. Ik vertelde in een eerder blog al dat hij zo wat tijdens iedere training zegt “voeding is 80%”. En dat hoor ik dus nu als een soort van mantra in mijn hoofd. Heel goed eigenlijk, vooral nu wanneer de chocolade kruidnoten mijn naam wel lijken te schrééuwen. 

Appel Mug Cake
Appel Mug Cake

Tijd dus voor een klein plan de campagne, oftewel een bewustwordings overleg met mezelf. Ik heb op zich een gezond eetpatroon en ik doe zeker drie keer per week mijn Fit Channel work out. Dat is dus in orde. Maar ik hou wél van zoetigheid en heb daarbij een zittend beroep. Dus als ik aan het begin van het nieuwe jaar nog steeds in mijn kleding wil passen, moet ik nu heel bewust zijn van wat ik extra in mijn mond stop. Ik ben eerlijk gezegd niet zo van het lijnen, maar ga nu wel de balans beter in de gaten houden. Dus: goed boodschappenlijstje maken en me daar ook aan houden (challenge!!), gezondere alternatieven zoeken voor het niet zo gezonde lekkers en zorgen dat ik geen honger heb en me niet laat verleiden om steeds als het gezellig is iets ongezonds erbij te pakken. Immers, een bordje met tomaatjes, komkommer en wortel is óók heel lekker bij een filmpje!

Dadelballetjes, ook wel Bliss balls en Energy balls genoemd
Dadelballetjes, ook wel Bliss balls en Energy balls genoemd

Voor die gezonde alternatieven laat ik me trouwens graag inspireren door Fit Channel. Zo vond ik een apple mug cake die een gezonder alternatief is voor appeltaart en die je een vleugje Sinterklaas kunt geven door er extra speculaaskruiden door te doen. Of wat dacht je van een super snelle appel snack met amandelpasta en pindakaas. Ik lust het wel! Maar mijn absolute gezondere zoete favoriet zijn de dadelballetjes (recept vind je onderaan). Uiteraard alleen een gezond(er) alternatief voor ik zeg een bonbon als je er niet 10 achter elkaar op eet. Ik maak ze al jaren en het leuke is dat je makkelijk kunt variëren. In deze tijd van het jaar zou ik overal wel kaneel of speculaaskruiden op willen doen, en dat kan dus prima bij deze balletjes. 

Grappig eigenlijk, door het schrijven van dit stuk heb ik weer leuke ideeën opgedaan voor gezonde alternatieven. En die ga ik gewoon afwisselen met een ouderwets stuk speculaas op zijn tijd. Want genieten mag, wat zeg ik, moet ook kunnen! Ik denk dat het wel zal loslopen, want ik wil gewoon die bewuste en gezonde leefstijl vasthouden. En sla ik een keer door, dan is morgen weer een dag. Ik maak vast een portie dadelballetjes, lekkere kop thee erbij, gezellig hoor!

200 gram ontpitte dadels
150 gram walnoten
2 el gesmolten kokosolie
1 tl speculaaskruiden
.
Doe alles in de keukenmachine en blend tot je een egale massa hebt. Voeg eventueel een beetje lauw water toe als je machine er niet doorheen komt.
Pak telkens een plukje van het mengsel en draai er tussen twee handen een balletje van.
Optioneel: rol de balletjes door cacao-poeder of kaneel of kokos.
Enjoy!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)