Zo organiseer jij je eigen wijnproeverij!

Zo organiseer jij je eigen wijnproeverij!
Zo organiseer jij je eigen wijnproeverij!

Heb je het met vrienden en/of vriendinnen al regelmatig over een wijnproeverij? Dan vind je het misschien tijd om de daad bij het woord te voegen. Er zijn horecagelegenheden die zo’n proeverij organiseren, maar je kunt er ook zelf eentje op poten zetten. Dit is een stuk goedkoper en je bepaalt zelf welke wijnen er gedronken worden. Je moet alleen wel even weten hoe je dit aanpakt. Daarom schieten wij je te hulp. Na het lezen van deze tekst weet je hoe je zelf een wijnproeverij organiseert.

Bepaal hoeveel personen er komen

Voordat je kunt beginnen met het organiseren van een wijnproeverij, moet je eerst weten hoeveel mensen er komen. Je kunt iedereen op de man af vragen, maar ook een berichtje via WhatsApp sturen. Wacht tot je van iedereen reactie hebt en begin dan pas met de voorbereidingen. Het is immers zonde als je voor tien personen wijn koopt en er uiteindelijk maar zes komen.

Kies de wijnen uit

Als je het aantal gasten weet, wordt het tijd om wijnen uit te kiezen. Omdat het aanbod nogal groot is, kan dit behoorlijk lastig zijn. Hang daarom een thema aan de wijnproeverij. Koop bijvoorbeeld verschillende wijnen die allemaal gemaakt worden van hetzelfde druivenras. Het is ook leuk om voor een land of bepaalde regio te kiezen. Serveer je gasten bijvoorbeeld uitsluitend Bourgogne wijn.

Het aanbod slinkt weliswaar als je een thema aan de wijnproeverij verbindt, maar er blijft nog genoeg over. Bepaal daarom ook hoeveel wijnen je tijdens de proeverij wilt serveren. Voor groepen van tien personen heb je vaak voldoende aan vijf tot zeven wijnen. Hoeveel flessen je van elke wijn nodig hebt, hangt af van het aantal personen dat meedoet.

Verdiep je in de achtergrond van de wijnen

Sommige mensen vinden het proeven van de wijnen al en hele beleving. Als gastheer kun je het nog leuker maken door telkens wat informatie te geven over de wijnen die jullie drinken. Hiervoor moet jij je in de achtergrond van de wijn verdiepen. Serveer je een Brunello wijn? Dan kun jij je gasten vertellen dat deze wijn uit de Italiaanse regio Toscane komt en gemaakt wordt van de druif Sangiovese Grosso.

Bedenk de volgorde

Bij een wijnproeverij is het verstandig om van tevoren de volgorde van de wijnen te bedenken. Begin het liefst met de lichtste wijn en eindig met de donkerste. Op deze manier bouw je de smaakintensiteit langzaam op. Lichte wijnen zijn immers minder heftig dan donkere. Je kunt de volgorde ook bepalen aan de hand van de leeftijd van de wijn.

Dek de tafel

Tot slot moet je de tafel nog even dekken voordat je gasten arriveren. Zorg dat iedereen een eigen glas heeft voor de verschillende wijnsoorten. Zet deze van tevoren al klaar, zodat je tijdens de proeverij niet constant in de weer bent. Vergeet ook niet om karaffen met water op tafel te zetten. Daarnaast zijn hapjes geen overbodige luxe tijdens een wijnproeverij. Stem deze bij voorkeur af op de verschillende wijnen die je serveert.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)