Zo maak je het perfecte reisverslag

Tips en tricks voor je reisdagboek
Tips en tricks voor je reisdagboek

Nog even en dan breekt de vakantieperiode weer aan. Tijd voor een mooie vakantiereis!
Over een verblijf op de camping in Frankrijk of een huisje in Zeeland valt waarschijnlijk geen boeiend reisverslag te maken. Ga je daarentegen deze zomer op avontuur naar een verre bestemming of roadtrippen door Scandinavië, dan is het superleuk ‘voor later’ om je mooiste ervaringen vast te leggen. Hieronder de beste tips & tricks voor maken van het perfecte reisverslag.

Tip 1: Kies de vorm die bij je past
Je kunt jezelf voornemen om je reisverslag in geschreven vorm te maken, maar als schrijven eigenlijk toch niet helemaal je ding is, dan wordt het een stuggle niemand blij van wordt, jijzelf nog het allerminst. De kans dat er ooit een afgemaakt verslag op tafel ligt, wordt dan wel heel erg klein. Terwijl het er juist om gaat dat je plezier beleeft aan de creatie ervan. Je kunt natuurlijk ook een heel mooie beeldend reisverslag maken. Dus bedenk eerst de vorm die jou het meest aanspreekt om te maken.

Tip 2: Bring your notebook
Wordt het een geschreven verslag, zorg dan dat je tijdens de reis altijd een notitieboekje bij de hand hebt om direct aantekeningen te kunnen maken nadat je een bijzondere, grappige, ontroerende of spannende situatie mee hebt gemaakt. Tijdens de reis is er altijd wel een momentje waarin je even snel wat kunt noteren. Omschrijf niet alleen feitelijk de gebeurtenis zelf, maar ook wat je voelde, hoe het eruit zag, hoe het rook, hoe andere mensen reageerden enzovoort. Eenmaal thuis ben je veel details namelijk alweer vergeten, terwijl juist die kleine dingen je verslag boeiend maken en je herinneringen het best vastleggen. Handige notebooks voor op reis zijn de boekjes van steenpapier van MOYU. Niet alleen heel duurzaam, maar ook nog eens waterbestendig en dat kan, vooral op reis, heel handig zijn. 

Tip 3: Een paar schrijftips
Bedenk een boeiende opbouw voor je verslag. Een chronologisch verhaal dat begint en eindigt op Schiphol wordt algauw saai. Vermijd ook clichés als ‘hagelwitte stranden’ en ‘authentieke straatjes’. Beschrijf juist de onverwachte of verrassende details in je verslag. Ook het interviewen van een aantal locals kan leuk zijn, maar liever niet de taxichauffeur of de gids, dan krijg je al snel een vertekend beeld.

Tip 4: Verzamel je favoriete plekken
Leuke plekken zoals restaurants, barretjes, clubs en dergelijke die je ter voorbereiding op de reis op internet bent tegengekomen, kun je heel handig verzamelen met de app Soulpicks. Zo heb je ze tijdens je reis altijd paraat en kun je ze eenmaal ter plaatste ook heel makkelijk via de ingebouwde maps terugvinden. Nieuwe hotspot ontdekt tijdens je reis? Voeg ‘m meteen toe aan je Soulpicks account. Zo heb je alle leuke plekken bij elkaar in één app en kun je ook makkelijk terugzoeken als je thuis je reisverslag gaat maken. Ook kun je je lijstjes makkelijk delen met reisgenoten of vrienden en inspiratie opdoen bij anderen.

Tip 5: Je trip in beeld brengen
Ben je niet zo’n schrijver en wil je liever een beeldend verslag maken? Doen! Verzamel tijdens je reis zoveel mogelijk (papieren) items die je thuis kunt gebruiken. Dat bierviltje met het logo van het lokale biermerk doet je thuis meteen weer denken aan die keer dat je met een koud biertje en goed gezelschap genoot van een perfecte zonsondergang op dat ene prachtige strand. Het verfrommelde buskaartje herinnert je aan de hobbelige busreis waar je zelf al net zo verfrommeld van werd, maar wel een leuke reisgenoot aan overhield. Aan ieder item dat je meeneemt hangt wel een herinnering. Die kun je gebruiken om je verslag in scrapbookvorm weer te geven. Leuk in combinaties met je mooiste foto’s. Wil je ook je reisroute toevoegen aan je verslag? Hier een truc om deze via Google Maps in hoge resolutie af te drukken.

Tip 6: Reisfotografie
De belangrijkste tip: neem de tijd. En daar heb je als het goed is plenty van als je op vakantie bent! Heb ook aandacht voor details en het gewone straatbeeld op de plek van bestemming, die maken je beeldverslag afwisselend. Meer goede tips vindt je op het blog Corners of the World.

Tip 7: Leer van de meester(s)
Tot slot de laatste tip, voor liefhebbers van lezen. Zet je e-reader vol met reisboeken. Zo beleef je tijdens het reizen ook in je hangmat of op je strandbedje de meest spannende avonturen en kijk je meteen een beetje de stijl van anderen af.

Leestips:
Miss Yellow hair, hello! / Het bitterzoete paradijs / Reizen volgens Hannema -  Iris Hannema
365 dagen onderweg - Floortje Dessing
Mijn leven in de wildernis - Miriam Lancewood
Alleen - Tim Voors
 
Geniet van je vakantie!

reacties op dit blog (2)

11 oktober 2021
Lin
Bekijk ze hier: https://www.las-vegas.nl
11 oktober 2021
Lin
Bedankt voor deze fijne tips. Erg prettig om dit in de praktijk te brengen.
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)