Zo kun je als mantelzorger de juiste zorg bieden én genoeg tijd voor jezelf overhouden

Zo kun je als mantelzorger de juiste zorg bieden én genoeg tijd voor jezelf overhouden
Zo kun je als mantelzorger de juiste zorg bieden én genoeg tijd voor jezelf overhouden

Je hebt bijna een lief, nieuw bundeltje vreugde in je leven verwelkomd en dat wil je straks de hele wereld laten weten! Er is geen betere manier om dat te doen dan met een geboortekaartje. Hier zijn vier eenvoudige stappen om het perfecte kaartje te maken om het mooie nieuws te delen met je lieve vrienden en familie. Laten we snel van start gaan! 

Aanpassingen in huis 

Er zijn verschillende mogelijkheden wat betreft aanpassingen in huis die de woonomgeving van fysiek kwetsbare mensen een stuk comfortabeler en veiliger maken. Op die manier wordt de zorgbehoevende wat minder afhankelijk van een ander, van jou in dit geval.
Zo kun je denken aan hulpmiddelen die extra ondersteuning bieden zoals handgrepen bij de toilet en bij de douche, maar ook aan maatregelen voor valpreventie, zoals het verwijderen van drempels en het plaatsen van antisliptegels of matten. Is het traplopen niet meer veilig? Dan is een traplift een goede uitkomst om toch zelfstandig naar de bovenverdieping te kunnen blijven gaan. Die veiligheid scheelt jou als betrokkene ook een hoop zorgen.

Vind je een traplift een dure investering? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor een traplift vergoeding. Veel gemeenten in Nederland bieden verschillende regelingen aan om de traplift voordeliger te kunnen bekostigen. 

Zorgplan

Met behulp van een zogeheten zorgplan, kunnen alle betrokken partijen afstemmen hoe de taken worden verdeeld. In dit plan wordt beoordeeld welke begeleiding er nodig is, wie welke taak op zich neemt, en hoe de momenten van de bezoeken ingepland. Het is van belang om hierin als mantelzorger je eigen behoeftes serieus te nemen en realistisch te zijn in wat je precies aan kunt. Het is meestal raadzaam om ook hulp van professionals in te schakelen zoals de huisarts of een psycholoog. Daarbij zijn er mogelijkheden voor een huishoudelijke hulp of maaltijdservice, mocht je deze taken zelf niet zien zitten. 

Tot slot 

Gelukkig is er tegenwoordig ook hulp mogelijk op afstand. Om een goede balans te vinden tussen je eigen bezigheden en het ondersteunen van je naaste, kun je afspreken dat je je telefoon altijd aan laat staan en vaste bel- of skypemomenten plant naast de momenten dat je langsgaat. Kijk ook of je taken kunt verdelen met andere familieleden of naasten. Als de zorg je veel stress oplevert is het bovendien aan te raden om dit te delen en je hart te luchten bij een goede vriend of vriendin, of om hier met een therapeut over te praten. Voor jezelf zorgen is immers net zo belangrijk!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)