Zeilvakantie op de Friese meren - hoe leuk!

Heerlijk zeilen in Friesland. Rust en ruimte!
Heerlijk zeilen in Friesland. Rust en ruimte!

Onze gastblogger Simoon van de fijne webshop Zilte.nl heeft 't goed bekeken. Ze schrijft dit keer haar gastblog voor Flavourites tijdens haar vakantie, zittend in het zonnetje op een stapel kussens op het voordek van een gehuurde Leemster Aak. Want deze vakantie bestaat uit, naast een paar weken luieren op hun campingstek in de Kennemerduinen, twee weken varen op een platbodem uit Workum. En dat is jaloersmakend leuk...

Vroeger, in het nog kinderloze tijdperk en de eerste paar jaar van onze oudste, zeilden we graag. Het kind, gierend van de pret, in het schommelstoeltje hangend aan de giek. Wij ’s nachts in het taps-toelopende bedje in de punt van de boot. Tegelijk omdraaien was een must. Koffie zetten op ons gasstelletje met een dikke plak Fries suikerbrood. Ultiem geluk! De Friese meren waren favoriet omdat daar de thuishaven van het bootje was, en een weekend weg zo gepland was. Naarmate de verantwoordelijkheden in mijn leven toenamen; een tweede kind, een eigen huis, een eigen bedrijf, een derde kind, een groter huis, een bedrijf erbij (hahaha), raakte het zeilen meer op de achtergrond. Maar op het water zijn dat blijft trekken. Elke dag is het water anders; van kleur, van geur en van humeur. Ons huis, aan het water, had wat mij betreft dus ook een boot mogen zijn. Op het water is niets belangrijker dan de wind en de stroming. Wat is de weersverwachting? Waar gaan we vandaag naartoe?

Direct een fotocollage bijhouden met een polaroidcamera en washitape!
Direct een fotocollage bijhouden met een polaroidcamera en washitape!

Deze zeilvakantie was al een jaar geleden geboekt. De opfriscursussen gedaan. Zeilpakken opgesnord. Uitermate geschikt voor stormachtige dagen, totaal ongeschikt om een fashion statement mee te maken. Onze twee dochters gingen mee en waren voorbereid op klauteren, klimmen, sjorren en hijsen. Slapen in smalle ruimtes, de eerste dagen je hoofd stoten en weinig tot geen Wifi. Ze hadden er zin in. De oudste hield een fotodagboek bij met haar polaroidcamera opgeplakt met MT washi tape, dus ook weer makkelijk mee te nemen naar huis.

links: het Zuiderzeemuseum ligt pal naast de haven.  rechts: haven van Urk
links: het Zuiderzeemuseum ligt pal naast de haven. rechts: haven van Urk

Het zeilen met deze grote boot gaat wonderbaarlijk goed. 24/7 met z’n vieren op een aantal vierkante meter gelukkig ook. Iedereen heeft een taak aan boord. Als oudste matroos hijs ik de Klauw en de Piek, de dochters bedienen het fokkenzeil en de backstag en onze kapitein houdt het roer recht. Communicatie is heel belangrijk. Nu, na een week, luisteren we al veel beter naar elkaar en blijven we rustig tijdens benarde situaties. Onze Aak bracht ons vanuit Stavoren naar Enkhuizen. Het IJsselmeer oversteken was een klein avontuur. Enkhuizen is een aanrader, ook als je niet met de boot komt. Leuke tip is het Zuiderzeemuseum, dat pal naast de haven ligt. 

De Marker Wadden
De Marker Wadden

Ons volgende reisdoel waren de Marker Wadden. Dit unieke nieuwe natuurgebied word gerund door vrijwilligers van Natuurmonumenten. Er is een superschoon strandje, sfeervol restaurant en er zijn wandelroutes met uitkijkpunten. Je vuilniszakje mag je weer meenemen naar het vaste land. Het aantal aanlegplaatsen is beperkt en daardoor zal het er ook nooit te druk met bezoekers zijn. Wel zo coronaproof! Elke dag een andere haven aandoen is heerlijk. Als je in de ochtend met je slaperige hoofd het dek oploopt weet je opeens weer waar je bent. Je ontmoet de aardigste mensen onderweg en de meesten helpen graag bij aanleggen. De havenmeester van Urk en die van Enkhuizen zijn echte toppers. Maar het ultieme is toch wel voor anker gaan in de avond. Het anker uitgooien op een open plek en dan alleen maar water, stilte, de maan en de vogels. Nederland is mooi!  

Handige tips vor aan boord: hamamdoeken en een waterbestendige toilettas
Handige tips vor aan boord: hamamdoeken en een waterbestendige toilettas

Tipjes:
* In een boot heb je niet veel opbergruimte dus handig om hamamdoeken mee te nemen in plaats van handdoeken. Ik haal ze altijd bij Ottomania in Haarlem. 
* En een lekkere (waterbestendige) toilettas voor aan boord is erg handig.
Zelf eens een platbodem huren? Dit kan bijvoorbeeld bij Sail Charter Friesland.
Wil je nog meer ontdekken over de leukste water-trips en over hoe mooi het Noorden is? Bekijk dan eens onze blogs over kanoën, de 10 leukste overnachtingen aan het water, overnachten in de mooiste boomhutten, en expeditie achtertuin!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)