Op zoek naar de parels van Delft

Groene Vingers
Groene Vingers

Met Flavourites on Tour herontdekten we ons eigen landje en bezochten we steden als Haarlem, Rotterdam, Arnhem, Alkmaar en Amsterdam om de leukste hotspots en adresjes te vinden. Vandaag een uitgebreid verslag van het leuke Delft! Denk je aan Delft, dan denk je aan de kleur blauw, handgemaakt porcelein, aan Vermeer, aan heel veel studenten! Maar Delft is zo veel meer dan dat! Het is zo'n knusse stad, met gezellige straatjes, schilderachtige bruggetjes en leuke terrasbootjes. Het is een hele compacte stad en het leukste is om gewoon rond te slenteren langs de grachten en door de kleine straatjes. Je zult verbaasd zijn hoeveel conceptstores, boetiekjes en restaurantjes je dan tegenkomt! En je weet precies wat er open is, want Delft heeft de blauwe loper uitgelegd. Tip: blijf gewoon twee dagen in Delft en logeer dan in een echte Pipo-wagen!

What better way to start your day than with a freshly brewed coffee! Wat een geluk dat wij op de koffie mochten in de koffiebranderij van Miss Morrison. En oh, die heerlijke geur van versgebrande bonen komt ons buiten al tegemoet! Binnen krijgen we een heerlijke cappuccino en schuiven we aan bij eigenaresse Cisca, die in 2014 samen met Martin in de Voorstraat is begonnen met het branden van bonen. Voor Cisca heeft koffie alles te maken met emotie: de geur, de herinnering, de verbindende factor. Koffie drinken moet iets zijn waar je blij van wordt. Zijn wij het helemaal mee eens, want hoe fijn is het om samen een bakkie troost te drinken en je wel en wee met je vriendin, moeder of lief te bespreken! De reis naar dat heerlijk kopje koffie begint voor Cisca bij het vinden van de juiste groene bonen, gevolgd door het branden van de bonen en last but not least het zetten van de koffie voor die ultieme smaakbeleving waar je zo van kunt genieten. Inmiddels is Miss Morrison een begrip in Delft en omstreken en is de winkel aan de Voorstraat alleen nog op zaterdag geopend. Je kunt er dan, precies zoals het hoort, staand aan de bar je espresso drinken terwijl je wacht op je koffiebonen. Rumour has it, dat dit vaak mannen zijn die maar al te graag technische verhalen uitwisselen over de kunst van het bereiden van een goede kop koffie! Kun je nou niet wachten totdat je in Delft bent? Geen paniek, dan bestel je de bonen (of gewenste maling) gewoon online! Ook leuk: je kunt bij Miss Morrison super toffe workshops volgen, die ook nog eens coronaproof zijn! Je kunt in de branderij een workshop Cupping doen, waarin alles draait om smaak of Martin geeft je bij jou thuis een Private Barista training. Hoe bijzonder is dat!

De lekkerste koffiebonen van Delft
De lekkerste koffiebonen van Delft

Next stop: De Showroom. Maar wees gewaarschuwd: als je hier naar binnen stapt, ben je makkelijk een uurtje zoet! Deze winkel is namelijk een echte snoepwinkel, van voor tot achter gevuld met de leukste spullen voor in huis en sieraden van het eigen label Muja Juma. Als je door de Hippolytusbuurt loopt, word je vanzelf naar De Showroom getrokken. Buiten staat een heerlijk zithoekje waar je zo neer zou willen ploffen, met uitzicht op de gracht. Zodra je binnen bent, begint een avontuur langs mooie schatten! Hoewel er ontzettend veel in de winkel is, voelt de sfeer goed aan. Komt ook doordat er, wat betreft de woon- en lifestyleproducten, niet gesorteerd is op type maar op kleur. Oogt heel fraai, al die hoekjes in één kleur! Je ziet dat de spullen en merken in de winkel met zorg worden geselecteerd, zoals de prachtige dekens van het Zweedse duurzame merk Klippan en de unieke opbergtasjes van het Spaanse lifestyle label Wouf. Verder naar achteren in de winkel vind je een mooie ronde tafel vol met zeepjes en douchesmoothies in de mooiste kleuren van het Duitse ecolabel Moosmed. Volgens eigenaresse Julia heeft haar huid nog nooit zo zacht aangevoeld sinds ze deze zeep gebruikt. Maar hé, laten we eerlijk zijn, hebben we ooit een excuus nodig om een mooie, biologische zeep te kopen? Maar de échte schatten van deze winkel vind je op de grote tafel die in het midden staat. Zo veel mooie sieraden! Je ziet telkens weer een nieuw setje oorbellen of kettinkjes, waarvan je denkt: die wil ik! Achter in de winkel voorbij de glazen deuren, worden al deze sieraden ontworpen door Julia, onder het label Muja Juma. Ze werkt nauw samen met door haar zelf geselecteerde ambachtslieden in India. Elk stuk is handgemaakt en, niet onbelangrijk, onder goede werkomstandigheden en voor een eerlijke prijs! Vinden wij heel fijn! Muja Juma heeft te gekke oorstekers, oorhangers, kettingen, met steen, zonder steen. En die ringen! Zei ik al dat het hier net een snoepwinkel is? Extra leuk van De Showroom: je krijgt bij ieder sieraad een met gouden randen afgewerkt glazen schatkistje cadeau, waarin je jouw treasure kunt bewaren!!

Blauwe loper bij De Showroom
Blauwe loper bij De Showroom

Aan de andere kant van de Markt lopen we binnen bij Groene Vingers, een soort van groene oase midden in de stad. Deze sfeeervolle winkel staat werkelijk bomvol bijzondere planten voor binnen en buiten. Ook als je geen groene vingers hebt, word je heel erg blij van al dat natuurschoon. Je vindt hier grote planten die echt een statement zijn voor je interieur, maar ook hele kleine (vet)plantjes die je in een verzameling van leuke potjes kunt neerzetten, of van die kekke macramé knoopsels voor hangplanten en, helemaal on trend, prachtige droogbloemen. Heel inspirerend allemaal. Tussen de (hang)planten en terrariums vind je ook nog te gekke interieuraccessoires, zoals de vrolijke wandtegeltjes van Story Tiles en serviesgoed van HK Living. En hé, wat zien we daar in de glazen vitrine: de sieraden van Muja Juma! Gevaarlijk leuk, deze groene winkel!

Loco Lama
Loco Lama

Deze stad barst van de inspirerende ondernemers, dat blijkt wel uit de hoeveelheid leuke en unieke shops. Soms verzamelen die creatieve ondernemers zich in een concept store en een van de allerleukste is Loco Lama. Verwacht hier geen strak Scandinavisch interieur in wit en naturel tinten. It's colour o'clock! Het is duidelijk dat de creatives van Loco Lama een passie hebben voor kleurrijk design met een twist. Wij spotten een super gave zwarte lamp met grote gouden bollen aan de buitenkant en een glazen tafeltje met een gouden vogel als onderstel. Zo tof! Je shopt hier dus allemaal catchy items voor je interieur of voor de kinderkamer, maar ook thee, fijne spulletjes voor in de badkamer én aparte sieraden en kleding. En yay, er zijn nieuwe pashokjes in de winkel zodat je die te gekke floral jumpsuit die wij zagen meteen kunt passen! Bij Loco Lama vind je items van verschillende designers, maar ze hebben ook een eigen merk in verschillende stijlen met namen als Safari, Boudoir en Dare. Klinkt spannend! En o zo mooi ontworpen met exotische dieren en planten! Zeker weten dat je hier niet met lege handen naar buiten gaat.

Een van de vele terrasboten
Een van de vele terrasboten

Inmiddels hebben we mega-honger! Dus op naar ons gereserveerde tafeltje bij vegan lunchroom Wildgroei aan de voet van de Oude Kerk. Deze fijne lunchroom wordt sinds 2018 gerund door moeder en dochter. Voor hun gerechten maken ze zo veel mogelijk gebruik van onbewerkte, biologische en lokaal geteelde producten. Crap free dus, en seizoensgebonden. Voor mij (Petra) is het een feestje om te kunnen kiezen uit álles wat er op de kaart staat (want vegan, yay). Maar dat is hier nog knap lastig, want oeh, wat een keuze! Wij noemen een oosterse salade met mango, een sandwich met bietenpesto, geroosterde groenten en walnoten, een special met jack fruit. Uiteindelijk is het de hummus bowl geworden en die was heerlijk! Zijde zachte fijngekruide hummus met gegrilde groente, nootjes en flatbread. Yummie! En een gember, limoen en tijm kruidenthee on the side. Ook voor plantaardige koffietjes, ontbijt en zoete tussendoortjes (of achterafjes, net waar je zin in hebt) kun je hier terecht. Er zijn op dit moment helaas wat minder tafels binnen en buiten, dus reserveren is wel een must! Tip: als het lekker weer is, vraag dan een tafeltje buiten met uitzicht op de Oude Kerk of aan de gracht.

Yummie food bij Wildgroei
Yummie food bij Wildgroei

Met nieuwe energie gaan we weer op pad en wel naar Instore, een fashion concept store waar je alleen die labels vindt waar oprichters Melanie en Denise zelf blij van worden. Instore komt uit de creatieve koker van styling en ontwerpbureau Studio2010 en begon tien jaar geleden als pop-up concept.Op die manier werden leegstaande pandjes in Delft omgetoverd tot tijdelijke winkels waar ze zelfgemaakte kleding en sieraden verkochten. Na vijf jaar namen Melanie en Denise hun intrek in dit stoere pand aan de super leuke Voldersgracht. Je vindt hier een spannende mix van al gevestigde namen met onbekende ontwerpers en opkomende talenten. Hierdoor is de collectie continu in beweging. Net als het interieur overigens, want hoewel ze nu op een vaste plek zitten, sleept Melanie nog steeds graag met rekken, spiegels en kasten. Never a dull moment dus. De kleding, maar ook lingerie, schoenen en sieraden zijn hier echt alles behalve saai. Je gaat hier alleen de deur uit met stoere, uitgesproken items. Denk dierenprints, kleurrijke quote-shirts, felle kleuren, studs en franjes. O zo gaaf! Heel erg leuk om te doen met je vriendinnen, is een private shopping night. De winkel is dan helemaal voor jouw clubje alleen! Hoe gaaf is dat! Volgens Melanie begin je dan met het passen van kleding waarvan je nooit gedacht had het te zullen dragen. Out of the box denken dus. Maar met de deskundige begeleiding van Melanie en Denise kom je gegarandeerd super stylish uit je pashokje en ontdek je misschien wel een hele nieuwe look voor jezelf. Achter in de winkel zit ook nog een tattoo-shop, dus mocht je willen....De dames van Instore zijn overigens bezig met een nieuwe eigen lijn en hebben nog meer spannende plannen. Erg leuk om ze op instagram te volgen. Zo blijf je op de hoogte én kun je alle fijne nieuwe items shoppen! Maar alleen als je niet naar Delft komt!

Instore, stoere winkel
Instore, stoere winkel

Het leuke aan Delft is dat je onderweg naar een leuk adresje altijd een ander leuk adresje tegenkomt. Zo zagen wij tegenover De Showroom een superkleine kunstwinkel, of etalage, of ja, wat was het eingelijk? Het bleek een galerie te zijn, en wel Galerie XS. What's in a name. Nu was deze helaas dicht, maar op weg dus naar een van onze andere stops liepen we langs een etalage die verdacht veel leuk op Galerie XS. Wat blijkt nou, eigenaar Margo Weijers van Galerie XS werkt samen met nog twee kunstenaars in Steen Papier Schaar! Steen staat voor edelstenen en sieraden en die worden ontworpen en gemaakt door Lies de Vooght. Heel bijzonder is dat haar goud, zilver en stenen zo veel mogelijk tweedehands zijn. En daar maakt zij dan weer prachtige sieraden van die een levenlang mee kunnen gaan. Papier staat voor illustraties, gemaakt door Veroniek Baur. Zij maakt met waterverf prachtige afbeeldingen van dieren, bladeren en ander moois uit de natuur. Schaar staat tot slot voor collages. En dat is wat Margo Weijer maakt. Zij knipt en combineert vintage foto's met nieuwe materialen en drukt het af op hout of papier. Al het werk van deze drie creatievelingen komt super mooi uit in het fris witte interieur van deze winkel aan weer zo'n leuke Delftse gracht. Ze verkopen naast hun eigen werk ook items van andere designers, zoals de paper flowers van Jurianne Matter,  sojakaarsen van Brandt kaars en de kleurrijke Bubble Body zeepjes van Foekje Fleur. Super leuke winkel voor cadeaus, bijvoorbeeld voor een vriendin, je buurvrouw of gewoon lekker voor jezelf!

Steen Papier Schaar
Steen Papier Schaar

Tijd voor een ijsje op deze o zo zonnige dag! Nu kun je op verschillende plekken in Delft terecht voor heerlijk ijs, maar wij komen uit bij gelaterie De Lelie. Het ijs wordt op ambachtelijke wijze bereid met de weidemelk van Hoeve Biesland uit Delfgauw, boerenstandyoghurt van Boerderijzuivel uit Delft, honing van de lokale imker en fruit van de lokale fruitman. Echt Delfts ijs dus! Wil je een op en top Delfts ijsje, dan kies je voor de smaak Delftenaar en die eet je dan op een van de trapjes naar de gracht. Genieten! O ja, neem je wel voor om echt alléén een ijsje te kopen. De Lelie is namelijk ook een chocolaterie, met heel veel lekkers in de winkel!

Ijs van De Lelie
Ijs van De Lelie

Met het ijsje in de hand gaan we op weg naar Atelier Indrukwekkend. Dit is het enige commerciële grafische atelier, waar beeldend kunstenaar Kirsten anderen inspireert door het geven van super toffe workshops, die tegenwoordig overigens helemaal coronaproof zijn. Meteen als je over de drempel stapt, zie je al indrukwekkende (aha!) drukwerk- (aha aha!) apparaten, kasten vol materialen en projecten die liggen te drogen. Kirsten werkt op ambachtelijke wijze en leert je de technieken om van een idee naar een eigen (druk)werk te komen. Je kunt hier bijvoorbeeld droge naald etsen, botanisch drukken, gelprinten en zeefdrukken. Of wat dacht je van linosnijden! Hoe nostalgisch is dat! Wij hebben dat op de basisschool gedaan, maar het is nog steeds ontzettend leuk om te doen. De meeste workshops duren een halve dag, maar er zijn ook dag- en zelfs weekend-workshops. Kirsten regelt dan een hapje en drankje van de buren aan de overkant van de gracht, restaurant Seven Hills. Zo leuk om samen met je vriendinnen te doen! En woon je nou in Delft (lucky bastard), dan kun je na het volgen van een workshop terug komen voor de DIY-dinsdagen, en ga je gezellig samen met andere creatievelingen aan de slag. Wat een goed idee! Speaking of goede ideeën, speciaal voor de afgelopen Stayathome-periode had Kirsten starterkits samengesteld in verschillende disciplines, zoals Letterpress, Zeefdruk en Linosijnden. En die blijven voorlopig in de shop, want DIY is hot!! Geldt trouwens ook voor de workshops, die zitten snel vol. Maar je kunt Kirsten altijd mailen om een afspraak te maken. Kun je nou niet wachten, bekijk dan de DIY-tips via haar instragram!

Kirsten van Atelier Indrukwekkend
Kirsten van Atelier Indrukwekkend

Wij eindigen ons dagje Delft bij Hotel De Emauspoort in het centrum van de stad, pal achter de Nieuwe Kerk. Het hotel ligt aan een pittoresk steegje en was ooit de patisserie van een van de voorvaders van huidige eigenaar Jeroen. Inmiddels ontvangen Jeroen en zijn vrouw Dees gasten uit de hele wereld in hun gezellige hotel. Het is een gezellig kruip door sluip door hotel, want het bestaat uit verschillende aaneengesloten delen. In het oudste, historische gedeelte -de herberg- kun je normaal gesproken genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet. Dat is vanwege de coronamaatregelen iets anders. Je kunt nu van tevoren kiezen wat je graag wilt ontbijten en dan zorgen Jeroen en Dees er voor dat het of op je kamer wordt bezorgd, of voor je klaar staat in de herberg of in de prachtige binnentuin. En die binnentuin, daar moeten we het nog even over hebben. Want daar staan namelijk twee fantastische woonwagens waarin je kunt overnachten. Hoe leuk is dat! De authentieke woonwagens zijn volledig ingericht, mét afbeeldingen van Pipo de Clown en Mamalou, en van alle gemakken voorzien. Er is een tweepersoonsbed, een zitje, je kunt zelf koffie en thee maken én je hebt je eigen badkamer en toilet! En als je op een heerlijke zomerse dag wakker wordt, dan eet je je ontbijt lekker op een comfortabel houten bankje in de bloemrijke binnentuin en waan jezelf in Frankrijk! In de binnentuin kun je trouwens ook 's avonds eten, mocht je niet naar een restaurant willen. Jeroen en Dees weten precies welke restaurants uit de buurt heerlijke maaltijden bezorgen en regelen dit graag voor je. Dit is toch een super leuke en bovenal originele manier om een dagje Delft te eindigen! In het hotel zelf zijn nog 24 kamers, waarvan sommige een echt Delfts thema hebben, zoals de Johannes Vermeerkamer, met uitzicht op een van de meest geschilderde en gefotografeerde bruggetjes van Delft. Of het Anna van Buren-appartement dat een eigen ingang heeft in die leuke Trompetstraat en waar je zelf zou kunnen koken. Maar of je dat gaat doen, met al die gezellige pleinen vol goede restaurants en cafés! Ook fijn is dat je hier fietsen kunt huren voor een dagje buiten de stad. Je fietst namelijk zo de Delftse Hout in en Den Haag is ook niet heel ver. Of, ook heel leuk om te doen, stap op de fiets naar Royal Delft, net buiten het centrum. Daar hadden wij helaas geen tijd voor, maar het is echt de moeite waard om te zien hoe het wereldberoemde Delfts Blauw volgens eeuwenoude tradities wordt gemaakt. Tip: tot eind oktober zie je hier een bijzondere tentoonstelling, namelijk de Schiffmacher Royal Blue Tattoo. Dit is een unieke samenwerking tussen tattoo-artist Henk Schiffmacher en de meesterschilders van Royal Blue. Wat je ook gaat doen in of net buiten Delft, Hotel De Emauspoort is nooit ver weg. Wel zo makkelijk om tijdens het shoppen even wat tassen in je woonwagen te kunnen parkeren!

Pipowagen bij Emauspoort
Pipowagen bij Emauspoort

Wat een ontzettend knusse, inspirerende en mooie stad is Delft! We raakten eigenlijk niet uitgekeken en kregen bovendien zo veel leuke tips van de ondernemers die we bezochten (oh dat is een leuk adresje, en daar moet je echt even kijken, dat is een super tof terras). Zo leuk! Het voelt als een dorp waar iedereen met elkaar samenwerkt. Er hangt echt een hele fijne sfeer in Delft. Wij komen zeker terug! Maar eerst gaan we, mét Evan, op pad naar Arnhem en Nijmegen. Stay tuned voor meer avonturen!

Oh wat is Delft mooi!
Oh wat is Delft mooi!

 

 

 

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)