Warme handen op de fiets

Hester op haar industriële werkplek
Hester op haar industriële werkplek

Ik kan enorm geïnspireerd raken door mensen die een nieuw, verrassend product bedenken. En als ik zeg nieuw, dan bedoel ik ook écht nieuw. Zo’n product waarvan je denkt: ‘Had ik het maar bedacht…’. Voorbeeldje? De fietswanten van Wobs – oftewel Warm On Bikes. Dit zijn handige hoezen voor aan je fietsstuur, zodat je handen tijdens ’t fietsen niet koud worden. Hoe verzin je ‘t? Ik vroeg het Hester Taverne, eigenaresse van Warm On Bikes.

 

Het waait, het is koud en ’t regent pijpenstelen als ik mijn auto voor de deur parkeer van Hester’s werkruimte in Delft. Ja, ik ben met de auto, dus vandaag geen koude handen voor mij. Maar stel dat ik vlakbij had gewoond en op de fiets was gekomen… Dan had ik nú behoefte gehad aan Wob’s. Ik trek een sprintje van de auto naar de deur, die Hester al voor me openhoudt, en stuif naar binnen. Zo. Ik ben er. Ik sta meteen in een grote, industriële ruimte waar producten ontwikkeld en vermarket worden. Hé, daar zit ook het team van de designkinderstoeltjes van About Stek, wat leuk! We kletsen even bij, Hester maakt thee en serveert appeltaart – ze is vandaag jarig. De fietswanten van Wobs komen op tafel, ik bekijk ze aan alle kanten. En wil eerst van Hester weten: Hoe verzin je zoiets?

Nooit meer koude handen op de fiets!
Nooit meer koude handen op de fiets!

Eerst krijg ik een kop thee toegeschoven. De inleiding die Hester geeft op het ontstaan van de Wobs, is wel heel bijzonder.  “Kijk”, steekt Hester van wal. “Dit piramidevormige theezakje, die ken je toch wel?” En of ik die ken. “Deze heb ik een aantal jaren geleden ontworpen”, vertelt Hester. “Ik werkte als verpakkingsontwerper bij Unilever en moest een theezakje ontwikkelen waarbij minder thee gebruikt werd, zonder dat het ten koste ging van de smaak.” Het piramidevormige theezakje werd een grote hit; Hester maakte later de overstap naar sales & marketing binnen Unilever en werkte daarna bij achtereenvolgens KPN en TNO. Toen werd haar man voor zijn werk overgeplaatst naar Shanghai, China en reisde Hester hem – mét hun drie jonge kinderen – achterna. Hester: “In het begin was alles leuk en nieuw, en had ik het druk met ons huis en de kinderen. Na drie maanden begon het te kriebelen. Ik pakte allerlei klusjes aan die op mijn pad kwamen. Maar steeds weer kwam mijn grote droom terug: voor mezelf beginnen, alleen had ik nog geen idee wát precies. De tijd was er kennelijk nog niet rijp voor.

Hoe verzin je zoiets?
Hoe verzin je zoiets?

Het antwoord kwam zo’n drie jaar later, toen het gezin terugkeerde naar Nederland. Hester: “Ik had me veel beziggehouden met een uniek product dat ik in China zag. ’s Winters was het vaak waterkoud in Shanghai en er werd veel gereden op electrische brommers. Op alle brommersturen kwamen in de winter grote zwarte hoezen die werden vastgemaakt met tape. Dit idee ben ik gaan doorontwikkelen. Ik bezocht fabrieken, onderzocht welke soorten stof er allemaal zijn en schreef een businessplan. En toen we eenmaal terug waren in Nederland, had ik de basis voor een nieuw product bedacht. De fietswanten van Warm On Bikes, oftewel de Wobs: hoezen die je aan je stuur vastmaakt en die je handen heerlijk warm houden. Alsof je in een schapenwollen slof stapt, of onder een warm dekentje op de bank kruipt. De fietswanten zijn heerlijk. Geen gedoe in kwakkelwinters wanneer je twijfelt over het al dan niet aandoen van handschoenen (ja, want het is best koud. Nee, want ik raak ze vast kwijt. Afijn; je kent het wel). Je schuift je handen in de wanten van Wobs die zo’n beetje vergroeid zijn met je stuur en je kunt hup, op weg. Maar we dwalen af. Hester laat een set zien. “Ik ging niet over één nacht ijs. Ze moesten geproduceerd zijn van duurzaam materiaal, en dus worden ze gemaakt van gerecylede pet-flessen. De binnenkant moest lekker warm zijn, dus ik koos voor een gewatteerde binnenkant. Ze moesten eenvoudig aan je stuur vast te maken zijn, maar wél anti-diefstal. En als het waait mag de kou niet naar binnenkomen.” Over elk detail dacht Hester na. Ik ben onder de indruk van hoe goed doordacht dit bijzondere product is. Ik vind het ook heel Hollands, met onze fietscultuur. Heel praktisch, dus op het lijf geschreven van veel Nederlanders. Daarbij zijn de designs (er zijn allerlei varianten) ook nog eens heel leuk. Veel energie stak Hester in de uitstraling van het merk Wobs en in de fotografie. Slim, want veel bladen pikten het nieuwtje op en schreven erover.

Je ziet ze steeds meer verschijnen in het straatbeeld
Je ziet ze steeds meer verschijnen in het straatbeeld

Inmiddels zijn we twee jaar verder. Hoe gaat het nu met Warm On Bikes? Hester: “Dit is het tweede jaar, de bekendheid van Wobs groeit gestaag. Inmiddels heb ik 50 verkooppunten. Toen ik ze twee jaar geleden voor het eerst op Flavourites Live liet zien, moest ik echt uitleggen wat voor product het was. Nu stond ik er weer, en kwamen er veel mensen naar me toe die ze ook hebben en vertelden hoe blij ze zijn dat ze nooit meer koude handen hebben op de fiets. Mensen zien het echt als een cadeautje voor zichzelf, of om weg te geven. Je ziet ze nu steeds meer verschijnen. Een tijd geleden droomde ik dat heel Amsterdam ermee rond fietste. Het lijkt me geweldig: dat je in de winter overal mijn fietswanten van Wobs in het straatbeeld ziet. Daar ga ik voor.”

Wil je ook die fijne fietswanten van Wobs op je stuur? Je shopt ze nu met 15% speciale Flavourites-korting. Shop ze online en voer de kortingscode Flavourites in! Fijn (kerst)cadeau...

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)