Waarom het kopen van een tweedehands koelkast een goed idee is

Waarom het kopen van een tweedehands koelkast een goed idee is
Waarom het kopen van een tweedehands koelkast een goed idee is

Nu steeds meer mensen de focus hebben op een duurzamer leven, worden er meer groene en verantwoorde keuzes gemaakt. Een groot deel daarvan heeft te maken met de manier waarop we wonen. Door een aantal simpele stappen door te voeren, kun je stapje voor stapje duurzamer leven in en rondom je woning.

Zo is het aanschaffen van tweedehands meubels en apparaten een must binnen deze lifestyle. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een koelkast tweedehands aan te schaffen? In dit artikel vertellen we je meer over waarom dit raadzaam is en hoe een keuzehulp koelkast je kan helpen bij het maken van de juiste keuze. Op naar een groener leven!

Een tweedehands koelkast aanschaffen? Doen en dit is waarom


Er zijn verschillende redenen om in plaats van een nieuwe koelkast een tweedehands exemplaar aan te schaffen. Een van de meest voor de hand liggende redenen is bijvoorbeeld de kostenbesparing. Je kunt flink wat geld besparen door dit te doen, aangezien nieuwe koelkasten behoorlijk prijzig kunnen zijn. Dit is helemaal het geval als je kiest voor een exemplaar met allerlei geavanceerde functies. Tweedehands koelkasten zijn vaak een fractie van de prijs van een nieuwe modellen, wat echt flink kan schelen in je portemonnee.

Daarnaast speelt duurzaamheid een grote rol bij deze keuze. Door een gebruikte koelkast te kopen, draag je direct bij aan een betere en duurzamere wereld. Dat zit namelijk zo: het hergebruiken van apparaten vermindert de vraag naar nieuwe apparatuur en producten. Dat verlaagt de milieu-impact en verkleint de wereldwijde afvalberg. Ideaal! Wat hierbij ook goed is om te weten, is dat moderne koelkasten gemaakt worden om lang mee te gaan. Een groot deel van de tweedehands koelkasten zijn slechts een paar jaar oud en kunnen dus echt nog een behoorlijke tijd mee. Genoeg redenen dus om voor een tweedehands koelkast te gaan.

Keuzehulp bij het aanschaffen van een tweedehands koelkast


Maar: net als bij volledig nieuwe koelkasten is er in het assortiment van tweedehands koelkasten een enorm aanbod. De vraag is dus: hoe vind je een tweedehands koelkast die het beste bij je wensen past? Gelukkig kun je met een simpele checklist op zoek gaan naar een koelkast die de beste match is:

  • Kijk in ieder geval naar de grootte van de koelkast en de grootte van je gezinssamenstelling. Hierbij geldt: des te groter de samenstelling is, des te groter de koelkast vaak moet zijn. Met meer mensen heb je immers meer ruimte nodig om eten en drinken koel te bewaren. In je eentje is een tafelmodel vaak groot genoeg, maar voor een gezin met twee volwassenen en drie kinderen of voor een studentenhuis heb je al een groter exemplaar nodig.
  • Daarnaast is het goed om te kijken naar de verschillende soorten koelkasten die je tweedehands kunt kopen. Zo kun je gaan voor een inbouwkoelkast die je kunt verwerken in de keuken of een andere plek, bijvoorbeeld achter een keukenkastje. Een vrijstaande koelkast is een koelkast die los staat en die je in principe op iedere plek naar keuze kunt zetten (zolang er maar een stopcontact is). Daarnaast zijn koelvriescombinaties enorm populair; dat zijn koelkasten met een apart vakje voor een vriezer. 
  • Schaf je met oog op een beter milieu een tweedehands koelkast aan? Dan wil je sowieso ook op het energielabel letten. Dit label is een interessante bron van informatie. Hierop vind je de energieklasse en het energieverbruik van de koelkast, evenals het geluidsniveau en de inhoud in liters. Hierbij geldt: hoe dichter het energielabel bij A zit, des te zuiniger de koelkast is.
  • Waar veel mensen niet aan denken, is om te letten op het geluidsniveau van een koelkast, ook in het geval van een tweedehands koelkast. Je hebt het vaak niet eens door, maar een koelkast maakt best veel geluid. Woon je klein en heb je je keuken in de woonkamer, dan kan dit als vervelend worden ervaren.
  • Let tot slot op verschillende merken koelkasten en ga altijd voor een gerenommeerd merk voor je nieuwe tweedehands koelkast. Bekende en populaire merken zijn onder andere Samsung, Miele, Siemens en Bosch.


Andere apparaten die je prima tweedehands kunt kopen

Naast koelkasten zijn er overigens nog veel meer andere apparaten die je prima tweedehands kunt kopen. Denk bijvoorbeeld aan wasmachines en drogers. Deze apparaten hebben vaak een lange levensduur en kunnen dus nog jaren mee. Wel is het aan te raden om hierbij weer te letten op het energielabel, zodat je niet ineens meer energie verbruikt dan met een bestaand of een volledig nieuw exemplaar. Dat geldt ook voor een vaatwasser, een fornuis, ovens en magnetrons.

En wat dacht je van een tweedehands stofzuiger? Veel mensen kopen het nieuwste model met nieuwe technologie terwijl hun oude stofzuiger het nog goed doet. Zo’n tweedehands stofzuiger kun jij vervolgens voor een goede prijs overnemen. Het kopen van een tweedehands koelkast en andere huishoudelijke apparaten is dus zeker een goede keuze. Je draagt je steentje bij aan een betere wereld en je kunt her en der wat geld besparen. Denk er dus zeker over na als je binnenkort een nieuw apparaat nodig hebt.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)