Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering?

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering?
Waar moet je op letten bij het afsluiten van een woonverzekering?

In Nederland kun je niet alleen jezelf verzekeren, maar ook jouw woning. Omdat een huis een hoge waarde vertegenwoordigt, is het belangrijk om hem goed te verzekeren. Woonverzekeringen bieden in dat geval uitkomst. Dit is een verzamelnaam voor verzekeringen die je af kunt sluiten voor jouw woning. Bij de meeste verzekeraars vallen een opstalverzekering en inboedelverzekering onder de woonverzekeringen. Voordat je dit soort verzekeringen afsluit, doe je er goed aan op een aantal zaken te letten. Hieronder vertellen wij je precies waar je op moet letten bij het afsluiten van een woonverzekering. Zodoende voorkom je dat je al snel spijt krijgt van jouw keuze.

Woonverzekeringen nader toegelicht
Hierboven haalden we al kort aan dat de meeste verzekeraars een opstal- en inboedelverzekering onder de woonverzekeringen scharen. Wie denkt dat hij helemaal vrij is om te kiezen of hij deze verzekeringen wel of niet afsluit, heeft het mis. Mensen die in een koophuis wonen, zijn namelijk wettelijk verplicht om een opstalverzekering af te sluiten. Huur je? Dan hoef je deze verzekering zelf niet af te sluiten. De verhuurder is in dat geval namelijk verantwoordelijk voor de opstalverzekering.

Waar een opstalverzekering verplicht is voor mensen met een koophuis, geldt dit voor een inboedelverzekering niet. Desondanks wordt deze verzekering door vrijwel iedereen die op zichzelf woont afgesloten. Met een opstalverzekering verzeker je het huis zelf en alles wat hieraan vastzit, terwijl een inboedelverzekering juist betrekking heeft op de losse spullen in huis. Het is niet verplicht om jouw inboedel te verzekeren, maar verstandig is het zeker.

Dekking van woonverzekeringen
Je weet inmiddels wat er onder woonverzekeringen verstaan wordt, maar je wilt uiteraard ook weten wat deze verzekeringen precies dekken. Beide verzekeringen dekken in grote lijnen dezelfde soorten schade. Zo ben je bijvoorbeeld verzekerd voor schade door brand, blikseminslag, storm, vorst, neerslag, inbraak en diefstal. Hierdoor denk je misschien dat een inboedel- en opstalverzekering hetzelfde zijn, maar dit is een misvatting.

Om te voorkomen dat je een inboedelverzekering voor een opstalverzekering aanziet of andersom, is het belangrijk om te weten wat deze woonverzekeringen precies dekken. Een opstalverzekering dekt niet alleen schade aan jouw woning, maar ook schade aan de tuin en bijgebouwen. Zonnepanelen, de keuken en een vaste vloer vallen eveneens binnen de dekking. Een inboedelverzekering heeft juist betrekking op de losse spullen in huis, zoals meubels en elektrische apparaten. Het is belangrijk om te weten dat de dekking niet bij iedere verzekeraar hetzelfde is.

Hoeveel premie betaal je?
Tot slot is het bij woonverzekeringen ook belangrijk om op de premie te letten. De meeste mensen doen dit automatisch, want niemand wil onnodig veel betalen. Ben je op zoek naar de goedkoopste inboedelverzekering? Maak dan altijd een vergelijking. Doe dit bij voorkeur via een vergelijkingssite. Woonverzekeringen vergelijken is op deze manier namelijk een fluitje van een cent. Zo’n site laat je zien welke verzekeringen aan jouw wensen voldoen. De premie wordt hier vaak direct bij weergeven. Wil je naast woonverzekeringen ook een buitenshuisverzekering afsluiten? Ook dan is het aan te raden om verzekeraars met elkaar te vergelijken. Bij de ene verzekeraar betaal je namelijk (veel) meer premie dan bij de andere.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)