Verbouw duurzaam en onderhoudsarm met kunststof

Verbouw duurzaam en onderhoudsarm met kunststof
Verbouw duurzaam en onderhoudsarm met kunststof

Als je binnenkort gaat verbouwen, staat duurzaamheid waarschijnlijk hoog op de agenda. Het verduurzamen van jouw huis is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt er ook voor dat het energieverbruik in huis flink vermindert. Door gelijk de meest duurzame keuzes te maken tijdens de verbouwing, ben je daarom niet alleen groen, maar ook zuinig bezig. De vraag is nu alleen: hoe doe je dat, duurzaam verbouwen? In dit artikel geven we inspiratie om zo snel mogelijk duurzaam aan de slag te gaan in en om het huis.  

Kunststof in de badkamer

Je bent misschien gewend om tijdens het verbouwen met hout te werken. Hout heeft een natuurlijke uitstraling en is multifunctioneel: je kunt er alle kanten mee op. Ook is het relatief goedkoop bouwmateriaal. Maar hout heeft een paar grote nadelen. Zo is hout niet vochtbestendig. Dat maakt hout geen passend materiaal voor badkamers. Als je geen schimmel meer wilt terugvinden op het badkamerplafond, kun je daarom voor kunststof platen op het plafond kiezen. Kunststof is een vochtbestendig materiaal dat ook nog eens lang mee gaat. Kunststof heeft namelijk weinig onderhoud nodig. Eens in de zoveel tijd een doekje met een mild schoonmaakmiddel is voldoende. Dat betekent dat agressieve schimmel sprays verleden tijd zijn. Maar het betekent ook dat als je met kunststof gaat werken tijdens de verbouwing, je niet snel nog eens op de ladders hoeft te staan. Dat maakt kunststof, in tegenstelling tot wat mensen soms denken, hartstikke duurzaam. Het is immers niet snel aan vervanging toe. 

Kunststof op de gevel

Nog een plek waar kunststof tijdens de verbouwing van dienst kan zijn, is de buitenkant van het huis. Denk daarbij bijvoorbeeld aan kunststof gevelbekleding. Van oudsher worden gevels met hout bekleed, maar dat is eigenlijk niet zo duurzaam. Hout is namelijk allesbehalve weerbestendig. Het weer heeft een groot effect op hout, wat naarmate van tijd kan gaan bladderen en rotten. Na een tijdje is hout daarom aan vervanging toe. Kunststof heeft daarentegen weinig onderhoud nodig en isoleert goed. Wederom is het tijdens de verbouwing verstandig om ook op dit gebied meteen de juiste keuzes in materiaal te maken. Zo gaat jouw nieuw verbouwde huis zo lang mogelijk mee.  

Kies voor kwaliteit

Er zijn veel verschillende aanbieders op het gebied van kunststof producten in en om het huis. Als je wilt genieten van het resultaat en direct wilt slagen, dan is het verstandig om met gerenommeerde aanbieders in zee te gaan. Je doet er dus goed aan om altijd voor de meest hoogwaardige producten te kiezen en de meest ervaren professionals om advies te vragen. Er zijn veel verschillende soorten kunststof panelen in allerlei maten verkrijgbaar. Wees daarom niet terughoudend in het vragen van advies en schakel gerust een professional in als je zelf niet zo handig bent. 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)