Van (te) veel kleding naar een capsule wardrobe - deel I

Cynthia a.k.a. Doctor Fashion
Cynthia a.k.a. Doctor Fashion

Een overvolle kledingkast en toch niets om aan te trekken? Tijd voor een capsule wardrobe! Oftewel: een vast aantal kledingitems die je optimaal kunt mixen en matchen. Past perfect binnen een duurzame en bewuste lifestyle. Maar hoe dan? We laten het zien in een drieluik blog, dat we maakten samen met 'Doctor Fashion' Cynthia Schrijver. Cynthia is fashion stylist & holistic style coach. Vandaag Deel I: het effectief opruimen van je kledingkast. Een goed begin is immers het halve werk!

Het effectief opruimen van je kledingkast
Ken je dat? Je kledingkast zit propvol, maar toch trek je bijna altijd hetzelfde aan. Of je staat - ondanks de misschien wel honderden items - elke ochtend twijfelend voor je kast. Wat moet ik aan vandaag? Volgens onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam hebben we gemiddeld 173 kledingstukken in de kast, waarvan gemiddels 50 exemplaren langer dan een jaar ongebruikt in de kast hangen. En ja, dat kost ruimte, energie en onnodig veel geld. Maar hoe pak je een grondige opruiming van je kledingkast het beste aan? Als Doctor Fashion ziet Cynthia veel mensen strugglen met hun kledingkast. Cynthia: "Na een uitgebreide intake om iemand eerst goed te leren kennen, kom ik bij heel veel verschillende mensen thuis om ze te helpen met een kledingkastopruiming. Veel mensen hebben geen idee hóeveel kleding ze eigenlijk hebben. Samen halen we eerst de hele kast leeg en leggen we alles op bed - dat is vaak al vrij confronterend - en sorteren we alles op soort. Helemaal in de stijl van Marie Kondo, dus. Vervolgens passen we alles door. In een paar jaar tijd kan er veel gebeuren: je kunt aankomen, afvallen, maakt een carrièreswitch, je krijgt kinderen of bepaalde items zijn gewoon niet meer in je smaak. Daarna kijken we wat er nog past bij qua kleur, stijl en figuurtype."

Van een grote berg naar nette stapeltjes
Van een grote berg naar nette stapeltjes

Top of flop?
Nu heb je vast en zeker items die je heel graag en vaak draagt (een 'top') en items die te klein/te kort/niet jouw stijl zijn, maar die leuk leken tijdens die ene geweldige vakantie op Ibiza (juist, een 'flop'). Volgens Cynthia is het slim om dergelijke items onder de loep te nemen. Cynthia: "Bepaalde kledingstukken kunnen jou echt een 'power'-gevoel geven. Dit zijn de items die je moet koesteren. Dit ben jij te voeten uit. Die items bewaar je. En wat doe je met 'flops'? Vaak kan ik nog te gekke combinaties maken van items waar de prijskaartjes nog aanzitten. Ik zie vaak andere combinaties dan degene die de items in de kast heeft hangen. En soms kun je een item een nieuw leven geven met de nodige vermaaktips. Wel zo duurzaam, en het scheelt weer nieuw aankopen. Kledingstukken die je nooit draagt, die je niet meer goed passen, niet jouw stijl zijn of die gewoon een slechte pasvorm hebben mogen weg. Geef ze aan een vriendin, verkoop ze of geef ze aan een kledingactie."
Kortom: maak er iemand anders blij mee. Gooi de items niet weg in de vuilnisbak, grote kans namelijk dat het materiaal gerecycled kan worden. Handige vintage-marktplaatsen:
* Vinted
* United Wardrobe
* The Next Closet
* Rebelle

Kledingkast voor en na
Kledingkast voor en na

Van kledingberg naar capsule wardrobe
Als het goed is, is de kledingberg op je bed na voorgaande stappen al wat geslonken. Volgende week laten we zien hoe je nu overgaat tot deel II: het aanleggen van een capsule wardrobe. Hierbij heb je een vast aantal kledingstukken die je optimaal met elkaar kunt mixen en matchen. Vier keer per jaar wissel je een aantal items uit de capsule wardrobe. Cynthia: "Waar het op neerkomt is dat je elke drie maanden een garderobe samenstelt van enkele essentiële kledingstukken van goede kwaliteit. Dit levert je geld, tijd en rust op. En je ziet er natuurlijk top uit, want je hebt alleen maar kledingstukken in je kast waar je écht blij van wordt." Zin gekregen om jouw eigen capsule wardrobe aan te leggen? Het wisselen van de seizoenen is dé periode om hiermee te starten. Cynthia: "Voor veel mensen is het lastig om hiermee zelf aan de slag te gaan. Omdat ik als ‘professional’ vaak word gevraagd om mee te denken, kan ik onbevooroordeeld en vanuit nieuwe invalshoeken meekijken met de klant. Superleuk, leerzaam en uiteindelijk ga je veel gerichter shoppen, passend bij jouw unieke kleuren/stijl/figuur). Wat uiteindelijk een hoop uitgaven scheelt op de lange termijn, omdat je hiermee miskopen voorkomt.”


Lees hier deel II van onze blogserie over de capsule wardrobe!
En in dit blog lees je slimme tips over het kopen van duurzame kleding.

 

Bron: Doctor Fashion i.s.m. Essentialiving 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)