Je dak renoveren doe je met kunststof schroten

Je dak renoveren doe je met kunststof schroten
Je dak renoveren doe je met kunststof schroten

Is jouw dak toe aan een complete opknapbeurt? Dan ben je vast al op zoek naar nieuwe, mooie dakbedekking en platen. Een dakelement dat al eeuwenlang erg populair is de schroot, een mooie en brede plank die snel aan te brengen is en lang meegaat. Nu zijn er schroten van hoogwaardige kunststof, en die hebben flink wat streepjes voor op de traditionele houten planken. Lees hier waarom kunststof schroten een uitkomst zijn bij jouw dakrenovatie.

Waarvan zijn kunststof schroten gemaakt?

Nou ja, van kunststof dus. Maar net als bij hout geldt: de ene kunststof is de andere niet. Op https://www.heering.eu/, de website van een grote leverancier van dakelementen, kan je kiezen uit drie verschillende soorten synthetische schroten. De versie van Novicell is een schroot van taai PVC die in makkelijk te verbinden rabatdelen wordt geleverd, en die van een mooie houtnerf is voorzien. Keralit wordt gemaakt van hergebruikte kunststoffen en is daardoor milieuvriendelijk. Deze schroten hebben een unieke toplaag die de levensduur extra hoog maakt. Schroten van het eigen merk van Heering worden gefabriceerd van hardschuim en zijn te krijgen in sierlijke, warme tinten die je woning een extra mooie ambiance geven.                

Hierom is kunststof een perfecte oplossing

Schroten die als dakbedekking worden gebruikt zitten aan de buitenkant van je woning en staan dus bloot aan alle invloeden van Moeder Natuur. Om te beginnen aan neerslag en waterdamp. Kunststof heeft de voordelen dat het niet kan rotten, uitzetten of doorlekken. Ten tweede is stevig kunststof veel beter dan hout bestand tegen biologische factoren: het schimmelt niet, vogels en insecten vreten het niet aan, en algen en mos vinden nauwelijks houvast op het gladde materiaal. Verder zijn plastic schroten uitstekend opgewassen tegen schade door vallende dakpannen of boomtakken. En als laatste noemen we het eenvoudige periodieke onderhoud. Een sopje is voldoende om het vuil van de platen weg te halen. En door het lage gewicht van een kunststof schroot is het simpel om zelf een vervangend exemplaar vast te schroeven als dat nodig is. 

Kunststof, hout of metaal?

Er zijn natuurlijk nog een paar hele goede soorten schroten voor op het dak. Deze alternatieven, zoals schroten van hout en staalplaat, zijn meestal wat goedkoper in de aanschaf dan de kunststof variant. Waar ze het vooral op afleggen is de duurzaamheid. Een kunststof schroot gaat meestal vele jaren langer mee dan een exemplaar van hout of metaal, en daardoor ben je op de lange termijn goedkoper uit. Ook een groot voordeel is de isolatiewaarde van kunststof, waardoor je in de winter op verwarmingskosten bespaart en in de zomer in een lekker koel huis verblijft. Verder zijn schroten van synthetisch materiaal heel makkelijk te installeren, onder andere ook door het lichte gewicht. Verder zijn dakelementen van hout al lang niet meer de mooiste keuze: als je kiest voor plastic schroten met een sierrand, een mooie fijne of ruwe houtnerf, en een aantrekkelijke kleur, dan wordt je nieuwe dak zeker zo mooi als wanneer je het van hout zou optrekken.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)