Marie Kondo in de tuin: van jungle naar droomtuin

Instant sfeer met verlichting van @bybazz en @cottonball lights
Instant sfeer met verlichting van @bybazz en @cottonball lights

Misschien een beetje aan de late kant, zo aan het eind van de zomer, maar hé, aan de slag in de tuin kan altijd. Zeker als je eindelijk eens af wilt van die vreselijke ongeorganiseerde jungle die je eigenlijk geen tuin kunt noemen. Check dus snel onze tips en maak van jouw tuin snel en eenvoudig een droomtuin.

Je kunt natuurlijk steeds beetje bij beetje aan de slag gaan met een hoekje van de tuin, maar als je nog echt wilt lekker wilt nazomeren in jouw droomtuin, dan is het tijd voor het rigoureuze werk. Reserveer dus snel een weekend en een klein budget om meteen door te kunnen pakken!
.
Ter voorbereiding, stel jezelf de vraag wat je graag wilt met je buitenruimte. Houd je van tuinieren, dan is het fijn om ruimte te reserveren voor bloemen en planten. Ben je vooral van het relaxen, dan heb je plek nodig voor een lekkere tuinset. Heb je kinderen, dan is het leuk als die ook in de tuin kunnen spelen. Een leuke tweede stap is om te visualiseren hoe jouw ideale buitenruimte eruit moet zien. Als je dat eenmaal in gedachten hebt -grof of beter nog heel concreet op een Pinterest-bord-, dan ben je veel meer gemotiveerd om ook daadwerkelijk aan de slag te gaan.
.
En dan nu een hele belangrijke stap: opruimen. Een handige manier om dit te doen, is om stapels te maken van spullen die bij elkaar horen. Dus alle tuingereedschap bij elkaar, alle bloempotten bij elkaar, tuinmeubilair bij tuinmeubilair, buitenspeelgoed bij buitenspeelgoed enzovoort. Zo heb je meteen een goed overzicht van wat je eigenlijk allemaal hebt en dat maakt het makkelijker om te beslissen wat je gaat bewaren. Want alleen die spullen die je echt wilt houden, nog kunt en daadwerkelijk gáát gebruiken in jouw droomtuin, mogen blijven. Al het andere gaat weg. Marie Kondo zou vragen: “Does it spark joy? If the answer is yes, you keep the item.” Misschien kun je de buren nog blij maken met meubels of planten die niet meer in jouw droomtuin passen, of doneer ze samen met de andere spullen die weg kunnen aan de kringloopwinkel. 

Van jungle naar droomtuin. Foto: Gardenstore Vijfhuizen
Van jungle naar droomtuin. Foto: Gardenstore Vijfhuizen

Nog een extra tip voor wanneer je het moeilijk vindt om spullen weg te doen: begin altijd met datgene wat de minst emotionele lading heeft. Dat is bijvoorbeeld afval of verpakkingsmateriaal. Geeft meteen een goed gevoel om die eerste opruim-stap gezet te hebben. En dan ga je verder met spullen die je al heel lang niet meer hebt gebruikt en materiaal dat je niet meer kunt gebruiken. Heb je bijvoorbeeld nog een grasmaaier, maar al lang geen gazon meer, dan is het zonde om daarvoor een plekje te reserveren. Of heb je een plant die je heel mooi vindt, maar die het om één of andere reden niet goed doet in jouw tuin? Haal ‘m eruit en geef ‘m aan iemand anders, zo word je ook niet iedere keer geconfronteerd met die troosteloze bende.

Zo leuk, deze plantenbieb in Hilversum
Zo leuk, deze plantenbieb in Hilversum

Als het goed is, heb je je tuin nu flink opgeruimd en zijn er geen spullen en beplanting meer waar je niet blij van wordt. Top! Ga je nog wat veranderen aan de indeling, bijvoorbeeld tegels eruit zodat je meer ruimte hebt voor planten, of juist andersom? Ga daar nu mee aan de slag. Is de indeling helemaal naar wens, dan is het tijd om schoon te maken. Huur voor het gemak een hogedrukreiniger om je schutting en eventueel tuinmeubilair weer als nieuw te krijgen. Ook handig is een borstelreiniger voor je terras -spat minder en voorkomt dat je (betonnen) tegels beschadigen. Is even een flinke klus, maar je ziet meteen resultaat en je tuin knapt er ontzettend van op! Vul vervolgens je borders met verse tuinaarde aan zodat je nieuwe beplanting straks een goede start kan maken. Voor die beplanting vind je op Pinterest heel veel leuke ideeën. Super handig dus om je persoonlijke beplantingsplan te maken, zo weet je precies hoeveel je straks nodig hebt en hoe je het precies moet aanplanten.

Trakteer jezelf op een heerlijke hangstoel van HK Living
Trakteer jezelf op een heerlijke hangstoel van HK Living

Oké, je hebt nu opgeruimd en schoongemaakt. De meest vervelende klussen zijn gedaan, je hebt een goede basis gelegd en het plan voor je droomtuin uitgewerkt op papier of op Pinterest. En dat betekent dat je kunt gaan herinrichten, yay! Je kunt al een hele andere sfeer creëren met je schone tuinmeubels en opnieuw ontdekte accessoires en verlichting waarvan je niet meer wist dat je ze had. Heb je wat meer budget te besteden, dan is het natuurlijk super leuk om wat nieuws aan te schaffen, een hangmat standaard bijvoorbeeld. Ga voor je beplanting eens langs bij kwekers in jouw omgeving, kijk op Marktplaats of de Plantenbieb (bestaat echt) om te zien welke stekjes je buren in de aanbieding hebben of ga naar de Kringloopwinkel waar je tegenwoordig ook vaak een plantenafdeling vindt. Heel erg leuk om op die manier overal en nergens je bloemen en planten vandaan te halen.

DIY tuinkas
DIY tuinkas

Kun je nog wat inspiratie gebruiken voor de inrichting van je tuin, lees dan ons blog over hoe je een extra woonkamer in je tuin kunt maken en hoe je van oude ramen en deuren een te gekke tuinkas kunt maken. Ook bij The Gardenstore vind je heel veel inspiratie voor je tuin.

You did it! Je hebt in één weekend (toch?) je tuin een make-over gegeven waar je super trots op mag zijn. Nu maar hopen op een ontzettend lekkere nazomer zodat je er meteen van kunt genieten. En anders ben je nu al helemaal klaar voor volgend jaar!

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)