Vegan comfort food
Het is nog steeds Veganuary, en dat betekent dat je nog volop kunt experimenteren met vegan gerechten. Hoogste tijd dus om na de vegan ontbijtjes en lunch nu ook in de hoofdgerechten te duiken. En dan niet zomaar wat hoofdgerechten, maar echt van dat hartverwarmende comfortfood.
Niks fijner na een dag hard werken of op een lome weekenddag of als je even niet zo happy bent, is een heerlijke kom met comfortfood. Gewoon even al je zorgen en to do lists vergeten en gewoon genieten van heerlijke geuren en smaken. En dat kan prima op een vegan manier. Hieronder delen we onze favorieten met je.
Curry’s
We love curry’s! Die heerlijk smeuïge saus met heel veel groente. De mogelijkheden zijn eindeloos en dankzij de currypasta’s en kruidenmixen die je in de supermarkt vindt, is een curry makkelijk te bereiden. Zo maak je bijvoorbeeld in een handomdraai een tofu korma, heerlijk met bloemkool, cashewnootjes en naanbrood. Of een masala curry met kikkererwten. Ultiem comfort food. Deze curry’s zijn overigens niet pittig, dus ook kinderen kunnen hier lekker van smullen.
.
Tempeh
Als je niet zo thuis bent in de Aziatische, vegetarische en vegan keuken, dan heb je waarschijnlijk nog nooit van tempeh gehoord. Tijd om daar verandering in te brengen, want tempeh is ontzettend voedzaam én lekker. Het wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen. Net als tofu, alleen is tempeh door de fermentatie een stuk steviger dan soja. Het lekkerste is om de tempeh voor het bakken goed te marineren met sojasaus of kruidenolie. En hoe langer je marineert, hoe lekkerder het wordt. Van onze stagiaire Marjolein kregen we dit recept voor een knapperige Tempeh Goreng, lekker met kokosrijst en gewokte groente in een grote kom. Delicious!
Maaltijdsalade
Nothing beats een goed gevulde maaltijdsalade, zeker op een warme dag als je geen zin hebt om te koken. Ijsbergsla, botersla, rucola, little gem, tomaten, olijven, ui, kappertjes, paprika, je kunt je eigen favoriete combinatie samen stellen die je afmaakt met een frisse dressing. Ik vind het zelf altijd fijn om ook iets te kauwen te hebben zoals noten of homemade croutons. En ook in de herfst en winter kun je prima genieten van een salade, zeker als je er wat warme groente zoals pompoen of bietjes aan toevoegt. Gecombineerd met noten, granen, pitten en fruit heb je een vegan diner waar je u tegen zegt. Mijn lievelings maaltijdsalade maak ik met quinoa, gegrilde paprika, aubergine en courgette, noten, munt, koriander en granaatappelpitjes. Dressing van olie, mosterd en citroen, and I’m a happy girl!
.
Risotto
Maar dat is toch met roomboter en parmezaanse kaas?, hoor ik je denken. Klopt, zo wordt het meestal gemaakt, maar yay voor vegan detours! Ik gebruik voor mijn basis risotto altijd plantaardige boter en groentebouillon. In plaats van parmezaanse kaas gebruik ik een mix van geblende cashewnoten en edelgistvlokken. Je krijgt hiermee natuurlijk niet dat romige en de kazige smaak, maar voor mij werkt het. Bij een echte risotto gebruik je ook altijd een scheut witte (vegan) wijn bij de risottorijst, maar het allerbelangrijkste bij het maken van risotto is roeren. Steeds een beetje bouillon toevoegen en blijven roeren op een laag vuur. Kan best een minuut of 25 duren, maar dan heb je wel een zachte, smeuïge risotto. En aan die basis risotto kun je allerlei groenten toevoegen. Heel herfstig is een risotto met salie en pompoen, of een prachtig roze risotto met rode bieten. In de lente maak je een friszure risotto met groene asperge en citroen en ‘s zomers een mediterrane risotto met verse spinazie en zongedroogde tomaat of met gegrilde groente. Als ik eerlijk ben, is dit écht mijn lievelingseten!
Slow fast food
Ken je dat gevoel, dat je gewoon iets vets of ongezonds wilt eten? Een zak patat of een hamburger met heul veul saus. Guilty as charged, en wat geeft het, dat moet ook kunnen zo af en toe. Mijn kinderen zijn dol op onze vegan burgers met polenta friet. Als je veel tijd hebt, kun je helemaal uitpakken en je hamburger zelf maken van bijvoorbeeld zwarte bonen, maar er zijn in de supermarkt ook goede alternatieven te vinden. Is wel zo makkelijk, vinden we fijn. Wij bakken in dezelfde pan als de vegan burgers altijd een flinke portie uienringen. Gril ondertussen je hamburgerbroodjes en snij wat stevige tomaten en augurken in plakjes en je bent klaar om je hamburger op te bouwen. Vergeet niet je vegan mayonaise, ketchup en gegrilde uitjes om het helemaal af te maken. Houd je net als ik niet zo van hamburgerbroodjes, dan neem je er een ander broodje bij of je eet het zonder broodje, ook lekker. Zeker als je er nog frietjes bij neemt, is een broodje ook helemaal niet nodig.
Mijn favoriete alternatief voor gewone patat zijn polenta frietjes. Het is even een klusje, maar absoluut de moeite waard. Polenta is gemaakt van maïs griesmeel en is vooral populair in Italië. Om polentafrietjes te maken doe je een teentje knoflook met water in een pan en brengt dit aan de kook. Hier giet je al roerend de polenta en eventueel wat kruiden bij. Zet het vuur lager en roer af en toe totdat er een dikke pap is ontstaan. Giet de polenta pap over in een platte en ingevette schaal en laat het geheel een paar uur in de koelkast opstijven. Je kunt de polenta nu in frietjes snijden en die leg je op een bakplaat. Besprenkel de frietjes nog met wat olie en bak je frietjes in 45 minuten krokant. Eventueel kun je ze halverwege keren. Breng ze op smaak met zeezout en peper en je vegan slow fast food feast kan nu écht beginnen!
Kijk hier voor nog meer heerlijke vegan ontbijt en lunch gerechten.