"Trends interesseren ons niet"

Valentine en Gersom aan het werk. Rechts: jurkje Louise
Valentine en Gersom aan het werk. Rechts: jurkje Louise

'We volgen niet de mode, maar het lichaam van de vrouw.’ Het is een uitspraak van Valentine, samen met haar vriend Gersom eigenaresse van het mooie, nieuwe modelabel Hemeldress. Jurkjes die zo mooi zijn en van zulke goede kwaliteit gemaakt dat ze lang meegaan. Slow fashion. Tijdloos design. Productie vindt plaats in Nederlandse en Europese ateliers waar de arbeidsomstandigheden goed zijn. ’t Zijn allemaal termen die mij aanspreken en mij triggeren om eens langs te gaan bij Hemeldress. Deze webshop bestaat nog niet zo lang, maar is nu al razend populair. En da’s niet zo gek want o, o… Wat zijn deze jurkjes mooi!

Ik tref ontwerpster Valentine en haar vriend Gersom in een loods annex atelier op een industrieterrein in Haarlem. Het is er niet groot, en inderdaad: Gersom en Valentine geven aan dat ze hier uit hun jasje groeien en eigenlijk op zoek moeten naar een grotere ruimte. Gaat het binnen zo’n korte tijd dan al zo goed met Hemeldress?, vraag ik. De twee beginnen te lachen. Gersom: “We groeien harder dan we ooit hadden verwacht. Het gaat zelfs zó hard, dat we moeten oppassen dat we de groei niet kunnen bijbenen.”

Hier hebben wij niets aan toe te voegen...
Hier hebben wij niets aan toe te voegen...

Een jaar geleden begonnen ze met Hemeldress – vernoemd naar Valentine’s achternaam Van den Hemel. Valentine: “Vrouwen zijn vaak zo kritisch op zichzelf. Juist daarom wilde ik jurken ontwerpen  die niet alleen voor maat 36/38, maar voor iedereen geschikt zijn. We gaan nu tot maat XXL. Het mag niet uitmaken welke maat je hebt, de jurken moeten altijd perfect zitten en de juiste punten in je lichaam benadrukken. We gebruiken dikke stretchstoffen zodat je geen randje van je onderbroek ziet, en maken basic jurkjes die lang mooi blijven. En, heel belangrijk, voor het doorpassen gebruiken we een model dat onder een grotere maat heeft dan boven. Dat is tenminste realistisch voor de gemiddelde vrouw.”

Dress Jackie
Dress Jackie

Valentine’s vriend Gersom – die oorspronkelijk fotograaf is -  houdt zich voornamelijk bezig met de website en met de fotografie. Oja, en hij beoordeelt mee, natuurlijk. “Het scheelt dat Gersom graag naar vrouwen kijkt”, lacht Valentine. Gersom voegt eraan toe: “Ik zie altijd meteen of iets wel of niet mooi staat bij een vrouw. Daar ben ik heel uitgesproken in. En altijd op gevoel, hè. Het werkt ook mee dat we beiden uit een eerdere relatie dochters hebben en ik me dus altijd in een meidenwereld bevind.” En hoewel Hemeldress zich nog in de opstartfase bevindt, heeft Gersom door de drukte bij Hemeldress steeds minder tijd voor zijn eigen vak als fotograaf.

Gersom keurt de nieuwe items
Gersom keurt de nieuwe items

Valentine vertelt hoe haar eerste jurken door vriendinnen en vriendinnen van vriendinnen werden gekocht. “Deze bestellingen gingen via Facebook. De eerste bestelling door iemand die ik niet kende kan ik me nog goed herinneren. Dat was echt een mijlpaal.” Inmiddels heeft Hemeldress veel vaste klanten die, nadat ze een jurkje hebben besteld, terugkomen voor een ander model. On-trend modellen volgens de laatste mode vind je niet bij Hemeldress. Valentine: “We volgen niet de mode, maar het lichaam van de vrouw. Trends interesseren ons eigenlijk niet. Liever zien we dat vrouwen onze jurkjes gewoon heel lang mooi blijven vinden.”

Een rek vol moois
Een rek vol moois

Hoe het ontwerpproces plaatsvindt? Valentine heeft daar zo haar eigen methodes voor. “Vroeger haalde ik kledingstukken al vaak uit elkaar. Dat doe ik nog steeds. Ik wil precies weten hoe kledingstukken in elkaar zitten en hoe het beter kan, daarin ben ik heel technisch.” Niet zo gek dus dat Valentine na een opleiding aan Artemis de oudste modevakschool van Nederland - de Rotterdamse Snijschool – volgde.

Eens!
Eens!

Valentine pakt een jurkje uit het kledingrek: de Jackie. “Kijk, bij de rok loopt dit jurkje in een punt”, laat Valentine zien. Ik zie het. Dat ziet er bijzonder uit. “Als je dit jurkje aantrekt, kun je ‘m bij de rok rimpelen en perfect laten vallen.” Wow. Wat goed bedacht, kom er maar eens op! Zo heeft Valentine ook een maxidress voor de zomer ontworpen, helemaal van dubbele stof. Valentine: “Dat kost natuurlijk veel meer stof, maar staat zoveel mooier. Vrouwen worden daar blij van.” Gersom pakt een Marlene in de nieuwe kleur kaki van het rek. “Deze is nieuw. Die kleur staat jou fantastisch, pas maar eens.” Marlene is een jurkje dat alle mooie punten van je lichaam benadrukt. Ik trek ‘m aan en inderdaad: zit als gegoten, staat alsof ik nooit anders heb aangehad. Dit stel heeft er verstand van, da’s wel duidelijk. Niet zo gek dus dat dit inmiddels mijn  nieuwe favoriete jurk is…

Mooi: Dress Nina
Mooi: Dress Nina

Of Valentine en Gersom zich alleen op jurkjes zullen blijven richten? Valentine: “Ik denk niet dat ik snel broeken zal ontwerpen, eenvoudigweg omdat ik er zelf niet zo van houd. Behalve dan de jumpsuit die we in de collectie hebben. Maar breisels – mooie vesten voor in de winter – of tassen kan ik me wel voorstellen als onderdeel van de collectie.” Hoe blikt Valentine terug op dit eerste jaar Hemeldress? “Met zo’n eigen business moet je beestachtig hard kunnen werken, en dat doen we met veel plezier en toewijding. Als je doet wat je écht leuk vindt, is het niet erg om veel uren te maken”, besluit Valentine.

Ook fijn: Dress Kate
Ook fijn: Dress Kate

 

Blik in de studio
Blik in de studio

reacties op dit blog (1)

03 maart 2018
Lucretia
Wow!!! Wat een super leuk stel... Leuk artikel ook! ♥️~it!!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)