Stationery shoppen in kleurrijk en creatief Berlijn

Paperandtea Berlin
Paperandtea Berlin

‘Kijk mama, daar is de toren weer’ roept onze jongste als we met de S-bahn richting Alexanderplatz rijden. Door de grote hoeveelheid reclameborden en de aanwezigheid van vele internationale ketens als Primark, Starbucks en McDonalds op dit plein is het moeilijk voor te stellen dat dit ooit het centrum van het communistische Oost-Berlijn was. Prominent aanwezig is ook de Fernsehturn, de beroemde TV-toren die de skyline van Berlijn domineert en zelfs hoger is dan de Eiffeltoren, zo leren we uit de Lonely Planet voor kids.

Het is meivakantie en mijn vriend en ik zijn in Berlijn met onze twee kinderen, Isa van 7 en Fedde van 4 jaar. Al maanden verheugden we ons allemaal op ons tripje naar Berlijn met de trein. Onze eerste city trip met kinderen. Mijn eigen voorpret zit vooral in het uitzoeken van een passende verblijfplaats en natuurlijk leuke dingen om te doen met de kinderen in deze wereldstad. Het aanbod is groot!


 
Uiteraard staat ook het bezoeken van de leukste stationery winkels van Berlijn op het programma. Wat ik dan nog niet weet, maar natuurlijk wel had kunnen bevroeden, is dat een citytrip met jonge kids weinig tot geen gelegenheid geeft tot het bezoeken van leuke winkeltjes. Laat dat nou net één van mijn favoriete onderdelen van een citytrip zijn. Welgeteld zie ik - naast de supermarkt vlakbij ons hotel en de winkel van het Lego Discovery Center- slechts één sneakerwinkeltje van binnen, waar het aanbod tegenvalt. Zelfs mijn favoriete kledingwinkel Voo, toch niet eens zo ver van ons hotel, moet ik helaas links laten liggen. Simpelweg omdat ik na een lange dag in de stad met de kinderen geen puf meer heb om nog op pad te gaan. In plaats daarvan val ik elke avond rond negen uur op het heerlijke bed van onze hotelkamer in slaap.
 
Gelukkig is er veel meer in het leven dan shoppen. Het is bovendien heel fijn om er weer met z’n vieren op uit te zijn en de hele dag tijd voor elkaar te hebben. Bovendien is Berlijn met kinderen fantastisch! We hebben dan ook een heerlijke week en ach, die leuke shops bezoek ik wel een andere keer. Voor stationery lovers die zonder kids in Berlijn zijn, dit zijn de places to be:

Paper & Tea – een prachtig winkelconcept, waarbij het vooral draait om bijzondere theesoorten en de bewuste zen lifestyle die daarbij hoort. Paper & Tea heeft twee winkels in de stad, waarvan één in de wijk Mitte en één in het westelijk gelegen wijk Charlottenburg. Het interieur is stijlvol en sereen met veel wit en grenen, zodat niets afleidt van de heerlijke theeën die ze hier verkopen. Daarnaast worden er prachtige theepotjes, mokken en andere thee-gerelateerde accessoires verkocht en natuurlijk kun je er ook terecht voor – hun naam zegt het al – mooie ingetogen papierwaren.R.S.V.P. Papier – deze stationery store is ook gelegen in Mitte, maar van een heel ander kaliber van Paper & Tea. Hier draait het echt alleen om papier en aanverwante artikelen. R.S.V.P. Papier bestaat al sinds 2001 als kleine kantoorboekhandel. Vijf jaar geleden kwam daar een tweede winkel in dezelfde straat bij, met meer ruimte voor bijzonder inpakpapier en Japans papier. Dit zijn echt winkels voor de ‘fijnproevers’. Je vindt er papier- en schrijfmateriaal van over de hele wereld, van merken als Moleskine, Caran d'Ache (Zwitserland), OHTO (Japan), Koh-I-Noor (Tsjechische Republiek) en Kaweco (Duitsland).


 
Present & Paper – Dit prachtige winkeltje vind je in Prenzlauerberg, overigens één van mijn favoriete wijken in Berlijn. Present & Paper is een papierwaren- en cadeauzaak voor fans van mooie maar functionele ontwerpen. De producten variëren van fijn keramiek en textiel tot hoogwaardige notitieboeken en pennen. Of je nu op zoek bent naar een cadeau voor iemand anders of gewoon een presentje voor jezelf, je zult zeker iets vinden waar je dol op bent.


 
Moleskine Store – Natuurlijk kunnen stationery lovers de winkel met de alom geliefde Molekine notebooks niet overslaan. Je vindt deze store aan de Hackescher Markt in Mitte.


 
Polly Paper – Vlakbij de Hackescher Markt in het centrum van Berlijn zit ook Polly Papermet naar eigen zeggen ‘environmently friendly stationery’. Bijna alles is gemaakt van gerecycled papier of gerecycled plastic, de pennen zijn bijna allemaal navulbaar, houtproducten zijn FSC-gecertificeerd en veel kaarten en geschenkpapier zijn bedrukt met plantaardige kleuren, dat wil zeggen zonder minerale olie. Goed bezig Polly!


 
PapierConcept – Aan de Kastanienallee in mijn favoriete wijk Prenzlauerberg zag ik een flink aantal winkeltjes met kaartenrekken voor de deur. Eén daarvan is PapierConcept, waar je naast kaarten nog veel meer andere papierwaren vindt.


 
Papierhaus – Deze winkel ligt in de wijk Schöneberg in het voormalige West-Berlijn. In de nabije omgeving van Papierhaus vind je een geweldige mix van ongewone winkels en gezellige cafés en restaurants. Het uitgebreide assortiment heeft voor ieder wat wils.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)