Op vakantie? Boost je creativiteit!

Vakantie creativiteit
Vakantie creativiteit

Ga je er ook even tussenuit deze zomer? Dat zal je in vele opzichten goed doen. Je welverdiende vakantie is namelijk niet alleen een moment om bij te komen van alle beslommeringen uit het dagelijks leven, het blijkt ook een fantastische creativiteitsbooster te zijn. Verandering van omgeving en het opdoen van nieuwe ervaringen hebben een positieve invloed op je creativiteit, zo is in diverse onderzoeken aangetoond. En hoewel we normaal gesproken het ‘druk zijn’ tot kunst verheffen, blijkt uit onderzoek juist dat vervelen en niks doen heel goed voor je is. Dan ontstaat er ruimte voor nieuwe inzichten en ideeën waarmee je na de vakantie aan de slag kunt. Wil je je creativiteit extra boosten op vakantie? Hieronder 7 tips en tricks:

1.   Dagdroom
Het lijkt nietsnutten, maar dagdromen heeft zo zijn voordelen. Want om echt creatief te zijn, heeft geest speelruimte nodig. Als je enkele uren aan een stuk dagdroomt, geeft dit je hersenen de mogelijkheid om af te dwalen, weg van het logisch denken. Je raakt in een staat van vrij denken, waardoor je de kans krijgt om nieuwe verbanden te leggen tussen concepten, fantasieën en ideeën waar je al mee rondloopt.Dit leidt tot verfrissende inzichten. Dus hop, pik in dat ligbedje!
 
2.   Schrijf
Heb je heerlijk liggen dagdromen? Denk er dan aan de inzichten en ideeën die zijn ontstaan na afloop op te schrijven. Anders blijven ze achter aan dat heerlijke Griekse strand, op die sfeervolle Franse camping of bij dat verkoelende hotelzwembad. Eeuwig zonde! Ook leuk is het om je vakantie-avonturen vast te leggen in een reisverslag. Of schrijf eens ter ontspanning een fictief verhaal, niet omdat het moet, maar gewoon omdat het kan.


 
3.   Leer of doe iets nieuws
Nieuwe ervaringen, zoals het ontdekken van nieuwe gebieden, het verleggen van je grenzen, nieuwe mensen ontmoeten of gewoon iets doen dat je nog nooit eerder hebt gedaan (hello bungeejump!), zorgen ervoor dat je brein enorm veel nieuwe verbindingen aanmaakt. En die zorgen weer voor een flinke boost in je creativiteit. Dus stop maar even met dagdromen op je ligbedje aan het strand of zwembad en kom in actie!


 
4.   Bezoek een kunstmuseum
Kunstenaars bekijken dingen vaak op een andere manier. Zij plaatsen zaken in een nieuw licht, buiten hun gebruikelijke context. Als je een kunstmuseum bezoekt, blijf je meestal wat langer stilstaan bij een schilderij of object dat je aanspreekt, om het een interpretatie te geven of de bedoeling van de kunstenaar te doorgronden. Hierdoor komt een nieuw proces van bewustwording tot stand en ga je de wereld op een andere manier bekijken. Dit stimuleert ook dat je zelf op een creatievere manier verbanden gaat leggen. Geen gek idee dus om tijdens je vakantie een bezoekje te brengen aan het plaatselijke kunstmuseum!


 
5.   Ga sporten
Wil je de vakantiepondjes onder de duim houden deze zomer? Ga regelmatig wandelen, hardlopen of beoefen een andere sport. Naast de positieve lichamelijke effecten, ook nog eens heel goed voor je creativiteit. Uit onderzoek blijkt namelijk dat beweging je creativiteit laat stromen. Wie eventjes van haar stoel of ligbed opstaat om te wandelen, is al goed bezig. Dus ook op vakantie geldt: Just do it!


 
6.   Ga strandjutten met kids
Bestaat (een deel van) je reisgezelschap uit kinderen? Heel goed, want er is bijna geen betere broedplaats voor je creativiteit. Kinderen bekijken de wereld met een frisse blik, zijn heel open-minded en enorm fantasierijk. Onderneem dus leuke en creatieve activiteiten met hen, dit zal ook je eigen creativiteit ten goede komen. Ga bijvoorbeeld samen strandjutten. Verzamel zoveel mogelijk materialen en maak daar bij terugkomst op jullie vakantiestek met behulp van lijm, touw en tape een gezamenlijk kunstwerk van. Laat jullie fantasie rijkelijk stromen, niets is te gek. Wedden dat niet alleen je kids enorm zullen genieten van jullie gezamenlijke kunstproject?

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)