Nieuw boek: Heb jij je huiswerk al af?

Musthave boek voor ouders van pubers
Musthave boek voor ouders van pubers

Pubers... ze zijn lief hoor, maar wat veroorzaken ze veel stress. Vooral waar het 't maken van huiswerk betreft! Met dit nieuwe boek van de dames van Tishiergeenhotel maak je korte metten met huiswerkstress. Ik las het van A tot Z en deel alvast mijn tips. Maar de grootste tip is eigenlijk wel: koop dit boek, want er staan écht eye-openers in.

Zucht. De ene puber is de andere niet, maar als je zoals ik een puber in huis hebt die het niet zo nauw neemt met het fenomeen 'huiswerk' weet je soms écht niet meer wat je tevoorschijn moet toveren om de puber aan het huiswerk te krijgen. Laatst schreef onze gastblogger Simone van Zilte.nl een heerlijk blog over pubers. Nu hebben ze net een nieuw boek uitgebracht, met de veelzeggende titel 'Heb jij je huiswerk al af?'. Tja, zo'n titel triggert natuurlijk direct.

Ik las het boek tijdens een autoritje naar het zuiden van het land en was bij aankomst in Maastricht helemaal op de hoogte van hoe ik de puber wél moet aanpakken. Lees mijn vijf belangrijkste eye-openers en doe er je voordeel mee!

1. Spontane gesprekken
Wil je het met je puber hebben over het onderwerp 'huiswerk'? Ga niet klaar zitten met thee en koekjes om het gesprek te beginnen, maar laat het komen op een spontaan moment. Pubers kunnen ineens 'aan' gaan. In de auto bijvoorbeeld, tijdens het koken of het uitlaten van de hond. Dat werkt stukken beter dan geforceerd een gesprek gaan voeren, want dat werkt op pubers als een konijn dat in de koplampen van een auto staart.

2. Help met plannen (maar niet op zondagmiddag)
Plannen blijft voor veel pubers een ding. Tip: help je kind door samen eens per week de week in te plannen. Liefst op een zaterdag, zodat je de zondagpaniek om huiswerk of werkstukken die nog moeten gebeuren voor maandag nog kunt opvangen.

3. Weg met die telefoon als afleider
Pubers zijn er een meester in om het te ontkennen, maar de telefoon is dé afleider waar het gaat om het maken van huiswerk. Ben je deze discussies he-le-maal zat? Leg hem uit dat afleiding ervoor zorgt dat het minimaal twee keer zo lang duurt voordat hij een taak kan afronden. Kortom: focus op huiswerk, ga daarna leuke dingen doen op je telefoon. Laat zien hoe dit werkt , hopelijk overtuig je 'm ermee. Dat kan met deze quote uit het boek Socialbesitas, die 'Heb je je huiswerk al af?' beschrijft: 'Als je met een lastige taak bezig bent en je laat je één minuut afleiden door je telefoon, kost het daarna twee tot drie minuten voor je weer op hetzelfde niveau in je taak zit. Na één keer afleiden is de kans groter dat je je nog een keer laat afleiden. Tel uit je winst.

4. Marie Kondo in da house
Een opgeruimde kamer is een opgeruimd hoofd. Rommelkonten als pubers vaak zijn, lukt het ze in veel gevallen niet om aan hun bureau te leren omdat het er nu eenmaal een grote bende is. Tip: laat je puber in elk geval zijn/haar bureau helemaal opruimen en schoonmaken. Dat de rest van de kamer een bende is - oké. Dat mag dan een chaos zijn. Prima compromis.

5. Bijles van Youtube?
Best of both worlds: puber kijkt Youtube terwijl hij wordt bijgespijkerd. Want tja, op een gegeven moment kun jij die stof misschien niet meer zo helder uitleggen... Paar tips: Wiskundejuf, Wiskunde Academie, Scheikundelessen van Sieger Kooij en Best Biologisch. Misschien moet je af en toe gewoon eens aanschuiven. Best leuk om weer eens een middelbare schoollesje over te doen, of niet?

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)