Voor het eerst naar de middelbare school

Kijk. Erkenning :-)
Kijk. Erkenning :-)

Met pubers in huis kun je wel wat tips gebruiken. Deze boeken gaan je zeker helpen, ik ga er zelf ook mijn voordeel mee doen nu ook mijn jongste de puberleeftijd heeft bereikt...

Met een brok in mijn keel zag ik haar het schoolplein op fietsen. Daar ging ze. De allereerste dag op de middelbare. “Zal ik met je meefietsen?”, vroeg ik haar van de week. Want een nieuwe school, twintig minuten fietsen van huis, in een deel van de stad waar ze nooit kwam, daar had je je moeder toch bij nodig. Nou ja...ok dan, ik mocht meefietsen. Onderweg was er weinig te bepraten. Terwijl zij normaal de oren van mijn hoofd kletst. Ze was voorbereid, super gefocust en klaar voor actie. Een snelle kus en dat was het dan. Ik heb nog even wat staan dralen aan het schoolhek, maar zag haar meteen al niet meer. Even mijn mobiel checken. Gelukkig was ik niet de enige ouder die na een aantal keer omkijken en aarzelingen afdroop. “Als uw kind in de pubertijd komt, kan er veel veranderen in het gedrag van uw kind en in de relatie die u met hem of haar heeft. De pubertijd is een fase op weg naar volwassenheid waarin kinderen los komen van hun ouders en leren om zelfstandig te zijn en verantwoordelijkheid te nemen.” (bron: Puberhersenen van de Hersenstichting).Het is dus een feit, mijn jongste kind is nu ook puber. Puber is een woord dat trouwens niet direct als prettig wordt ervaren door het jonge mens in kwestie. Ik gebruik het misschien ook iets te vaak als het gaat om niet nagekomen afspraken of om klunzige acties te bespreken. Meestal pesterig. Dat moet ik niet meer doen. Pubers zijn ook maar mensen. Dus het vervangende woord wordt tiener of jongere. Ter lering en vermaak duik in in een aantal boeken en voorstellingen om te polsen wat er thuis het meest in de smaak valt.

Lola staat op (beeld: RTV Zaanstreek)
Lola staat op (beeld: RTV Zaanstreek)

Het boek Lola staat op is het debuut van de jonge Mieke Gastkemper. Een kijkje in het dagboek van een tiener is de ondertitel. Het verhaal gaat over Lola, die na de zomervakantie terugkeert naar school om 4-havo te gaan doen. De vriendschappen, liefdes, onzekerheden en de problemen die zij het hoofd moet bieden, zijn herkenbaar voor tieners van nu. Wat voor Mieke Gastkemper begon als schoolproject, is nu haar auteursdebuut geworden. Wat een prachtige afronding van haar middelbare schooltijd. Het boek is een aanrader voor jong volwassenen (en ouders) en te bestellen via Boek Scout.

Tienerklets
Tienerklets

Het boek 'Tienerklets' lijkt me een goede start voor de komende jaren.  Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve zegt over het boek: “Veel ouders die mijn advies inwinnen, vinden het lastig om in contact te blijven met hun pubers. Op een leuke manier communiceren met je kind is ineens niet altijd meer vanzelfsprekend. Ik zie dit boek als een mooi steuntje in de rug voor ouders om op een ontspannen manier belangrijke en dagelijkse onderwerpen met hun tieners te bespreken. Gewoon omdat het leuk is of als het even lastig is.” (bron: Gezinnig.nl).

Tishiergeenhotel - vaak heel hilarisch
Tishiergeenhotel - vaak heel hilarisch

En het derde boek dat ik ga lezen is Het is hier geen hotel. Want als ouder moet je er soms ook om kunnen lachen. Op de gelijknamige website van Saskia Smith & Martine de Vente vind je talloze herkenbare, leerzame en soms hilarische verhalen, artikelen en interviews met en over tieners.
Daarnaast is er ook een theatervoorstelling gebaseerd op het boek, maar deze voorstellingen zijn onderbroken door Covid19. Kijk hier voor meest actuele speeldata. 
En wat betreft mijn tiener. Op de tweede schooldag, na mijn vraag of ik weer mee zou fietsen, zei ze: ”Nee joh, ik heb toch Google Maps.”


reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)