Minimaal en optimaal: Scandinavisch interieur

Minimaal en optimaal: Scandinavisch interieur
Minimaal en optimaal: Scandinavisch interieur

Een rustige uitstraling, lichte kleuren, strakke lijnen en natuurlijke elementen: dat is Scandinavisch interieur. De laatste jaren is dit interieurontwerp een van de populairste woonstijlen geworden in Europa en dat is eens zo vreemd. Onze drang en behoefte aan simpliciteit wordt voornamelijk ook toegepast op onze leefruimte en ook in andere industrieën (zoals mode) komt het steeds meer naar de voorgrond. In dit blog leren we je meer over de interessante oorsprong van deze stijl.

De historische context van Scandinavisch interieur

Scandinavische interieur is een bijproduct van de algemene Scandinavische designbeweging. Deze voortgang ontstond in het begin van de twintigste eeuw in Denemarken, Finland, Noorwegen, Zweden en IJsland. In de jaren 30 werden meerdere grotere designers beïnvloed om bij te dragen aan deze omzet en hierna zou de gouden eeuw van Scandinavisch design volgen. Deze designstijl werd niet alleen toegepast op meubels en gebouwen, maar ook op consumentengoederen zoals huishoudelijke artikelen en zelfs sieraden. Het idee van Scandinavisch design wordt veelal besproken binnen de wetenschap. De meeste academici geloven dat de stijl voornamelijk democratie uitstralen gezien de historische context. Kunst werd namelijk als een politiek middel gezien na de Eerste Wereldoorlog. 

De kenmerken van Scandinavisch interieur 

Scandinavisch design wordt gekenmerkt als eenvoud en minimalistisch, gecombineerd met functionaliteit. Als het gaat om het interieur, wordt er specifiek gefocust op de essentie van het leven. Dit wordt gedaan door meubels en accessoires te kiezen die georganiseerd en rustig ogen. Hierdoor voelen mensen zich sneller op hun gemak in hun eigen huis. Het is dus vanzelfsprekend dat er bij een Scandinavisch interieur wordt gekozen voor een natuurlijk en licht kleurenpalet. Denk bijvoorbeeld aan verschillende tinten grijs, wit en beige. Materialen die bij deze stijl horen zijn wol, katoen en leer. De meubels die het beste passen bij deze stijl zijn vaak tijdloos, zoals houten tafels, vloerkleed rond of banken met een gehaakt kleed. 

Scandinavisch design in het heden

Tegenwoordig wordt de Scandinavische woonstijl steeds meer toegepast in gezinswoningen, wegens de rust die het uitstraalt en onze behoefte aan eenvoud en minimalisme. Bovendien is de woonstijl gemakkelijk toe te passen in elke ruimte van een woning, omdat het weinig meubels vereist. Veel mensen die fan zijn van deze stijl kiezen bijvoorbeeld voor een witte keuken, omdat deze kleur past bij de gehele stijl en een dergelijke keuken frisser en groter oogt. Daarnaast voegen veel mensen accessoires toe aan bepaalde ruimtes om meer kleur en warmte toe te voegen. Denk bijvoorbeeld aan een bruine rond vloerkleed 200 cm in de woonkamer of houten wanden in de slaapkamer.

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)