Liefde voor vaasjes

In de 'vaasjeshemel' van Hella Duijs
In de 'vaasjeshemel' van Hella Duijs

In dit blog de eerste aflevering van een serie bijzondere portretten die Maartje van Living-Stories.nl maakte. Zij gaat op zoek naar de verhalen achter de mooiste ontwerpen die ze in haar webshop verkoopt. In dit blog: ontwerpster Hella Duijs, bekend van het prachtige keramiek.

Op een zeer creatieve plek in de voormalige Honigfabriek te Nijmegen hebben wij kennisgemaakt met Hella Duijs. Een vrolijke creatieveling die vazen met een vrouwelijke en elegante uitstraling ontwerpt én produceert. In haar atelier hangt een wand vol met kleurstaaltjes. Zie daar maar eens een juiste keuze uit te maken. Vol liefde vertelde Hella ons het productieproces van de vaasjes. Wij voelden meteen dat haar producten een plekje in onze shop verdienen.

Ambacht met persoonlijk karakter
Hella kwam tijdens haar opleiding docent beeldende kunst en vormgeving in contact met keramiek. Ze was meteen verkocht … vloeibare klei die zich in de oven transformeert tot hard porselein. Ze ontdekte eindeloze mogelijkheden qua vorm en afwerking. Het was dan ook een logische stap dat na het afronden van haar opleiding het eerste vaasje werd ontworpen. Ze nam ons mee terug in de tijd en deelde haar prachtige verhalen. Vazen die vernoemd zijn naar haar moeder, haar hartsvriendin, haar schoonzus en haar mallenmaker. Stuk voor stuk vrouwen die belangrijk zijn in haar leven. Wij proefden in haar atelier het persoonlijke karakter van deze ouderwetse ambacht. Elk object is uniek doordat het met de hand gemaakt en afgewerkt wordt.

Hella aan het werk
Hella aan het werk

Iedere vaas uniek
Door de tijdloze en heldere uitstraling waarin de combinatie mat en glans terugkomt, passen de vazen van Hella in elk interieur. Maar doorsnee zijn ze absoluut niet. Mede door het liefdevolle ontwerp is iedere vaas een uniek object. Wij hebben ons verbaasd over de enorme creativiteit van Hella. In het atelier doet ze echt werkelijk alles zelf. Ze maakt haar eigen porselein, mengt zelf haar kleuren, schenkt, schaaft, poetst en bakt elk vaasje af. Na dit proces worden de vaasjes gebakken, gestempeld en geglazuurd. Dit alles met elkaar is al gauw een dag of vijf werk. Wij ontdekten dat Hella’s liefde oprecht is. Ieder vaasje wordt met de hand gecontroleerd op imperfecties, waarbij ook de‘kneusjes’ nog een kans krijgen en te koop zijn.

Prachtige poederpastels
Prachtige poederpastels

Vaasjeshemel
Op Instagram wordt Hella’s atelier de vaasjeshemel genoemd. Wij snappen nu maar al te goed waar dat vandaan komt. Haar hele atelier staat vol met gekleurde vaasjes. Het is dan ook extra bijzonder dat ze speciaal voor Living Stories twee grote vazen in het nieuwe groen en blauw heeft gemaakt. Het zijn de ‘Suzan’ en ‘Cilia’, en alleen verkrijgbaar in onze shop.

Tijdloos en helder
Tijdloos en helder

Dit interview verscheen eerder op de website van Living-stories.nl.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)