Levensenergie op Mallorca

De winkel is mooi helder en prachtig ingericht
De winkel is mooi helder en prachtig ingericht

Elke vrijdag in juli en augustus zetten we de mooiste en meest bijzondere interviews van afgelopen jaar nog een keer in the spotlights. Laat je inspireren door deze ondernemersverhalen!
Bijna vier jaar geleden ben ik verhuisd naar Mallorca. Om het eiland beter te leren kennen spitte ik wekelijks de krant door, op zoek naar leuke markten op het eiland. Zodoende bezocht ik een hele drukke en leuk gevulde zaterdagmarkt in het dorp Santanyi. Tussen alle marktkramen ontdekte ik daar ook een heel leuk winkeltje. Het was er bomvol mensen en dat vond ik wel logisch; ze verkochten er echt leuk spul, van meubels tot kleding. Niet veel later stuurde mijn moeder mij een artikel uit een Nederlands tijdschrift over een Nederlandse die op Mallorca woont en daar een winkel heeft. Bleek ‘t diezelfde winkel te zijn! En onlangs ontvingen we een mail van Kirsten, de eigenaresse van die winkel, met het nieuws dat zij naast haar winkel nu ook een webshop heeft geopend. Of ze een vermelding op Flavourites kon krijgen? Natuurlijk! En, nieuwsgierig als ik ben, ging ik meteen bij Kirsten en haar winkel op bezoek voor een kijkje achter het scherm.

Wederom ging ik naar het leuke dorp Santanyi, maar ditmaal in de winter. En dat is wel even wat anders dan de zomer... Bijna niemand op straat, café’s gesloten; er is hier weinig te doen in de winter. Kirsten is er gelukkig wel, haar winkel is in de winter halve dagen geopend en vanaf januari drie maanden gesloten. Dan gaat ze naar Nederland, vakantie vieren én op inspiratiejacht om inkopen te doen. Gelukkig is haar webshop wél het hele jaar open!

Levensenergie op Mallorca
Levensenergie op Mallorca

Haar winkel oogt aantrekkelijk met veel verschillend aangeklede hoekjes; ik vind het wel even prettig om zo rustig rond te kunnen kijken, heel wat anders dan de zomer! We gaan naar boven met een kopje thee en nemen plaats op twee grote woonkussens in een goed gestylde ruimte vol meubels en woonaccessoires. Ik wil vanuit persoonlijke interesse natuurlijk als eerste weten hoe zij op dit eiland terecht is gekomen. Kirsten: "Op mijn 24-ste ben ik met een vriendin uit Nederland vertrokken met een tentje. We zouden een half jaar gaan rondreizen, op de bonnefooi. We bezochten onder andere Mallorca, en hebben hier een tijdje in de horeca gewerkt om wat geld te verdienen voor het vervolg van onze trip. En toen leerde ik een Duitse man kennen die op dit eiland woont… Liefde op het eerste gezicht, en nu woon ik hier alweer 15 jaar, " vertelt Kirsten lachend. "Als ik van te voren had geweten dat ik destijds voorgoed uit Nederland vertrok dan had ik het wellicht heel moeilijk gevonden om die keuze te maken maar nu is het 'gewoon zo gelopen', ik ben hier helemaal gesetteld en heb zelfs vriendinnen uit Nederland die ook op het eiland zijn komen wonen!"

Een kijkje achter 't scherm bij Mimar
Een kijkje achter 't scherm bij Mimar

Als ik vraag naar het ontstaan van de winkel hoor ik dat het leven niet altijd zonneschijn is, ook al zitten we op Mallorca en is het hier 20 graden in de winter… Kirsten vertelt: "Kort na het ontmoeten van mijn man ben ik zo’n tien jaar ziek geweest. Een salmonella vergiftiging, tot tweemaal toe. Het ontnam me al mijn energie en levenslust. Ik hield een soort knipselmap bij met motiverende teksten en mooie plaatjes die ik inspirerend vond, waar ik voor even een goed gevoel bij kreeg. Daarnaast verdiepte ik me in gezonde voeding (niet gek na een salmonella vergiftiging!) en kwam ik ook op die manier leuke, nieuwe initiatieven tegen. Toen een vriendin een yogastudio zou beginnen zou ik daar een kleine winkelruimte inrichten met de spullen die ik zoal ontdekt had. Die yogastudio is uiteindelijk niet doorgegaan, maar ik merkte dat mijn energie terugkwam door hiermee bezig te zijn; mooie, unieke spullen uitzoeken en dat bij elkaar brengen. En dus besloot ik om het idee van een winkel door te zetten."

Boho lifestyle, fashion en living en meer verrassingen, Kirsten verzamelt vooral unieke labels
Boho lifestyle, fashion en living en meer verrassingen, Kirsten verzamelt vooral unieke labels

Kirsten’s ogen stralen als ze verder vertelt: "Mijn man werkte in een kantoorpand met showroom die niet gebruikt werd en dus… Knapten we samen het pand op en ging ik op inkoop. Super spannend! Ik nam me voor om alleen datgene in te kopen dat ik zelf zou willen hebben en drie jaar geleden gingen voor het eerst de deuren open. Zouden de mensen mijn smaak goed ontvangen?" Nou, dat is wel duidelijk in mijn ogen. Toen ik haar winkel afgelopen zomer bezocht kon ik er nauwelijks rondlopen, zo druk! Kirsten: "Het is inderdaad ontzettend hectisch in de zomer, zodra de zon gaat branden komen er toeristen naar dit dorp, vooral veel Duisters, en loopt mijn winkel als een trein. Ik heb 's ochtends nauwelijks tijd om een fatsoenlijk kopje thee te drinken omdat de eerste klanten al binnenkomen. Ik heb nog altijd minder energie dan vroeger maar gelukkig hebben we hier in Spanje de siësta, daarna kan ik er weer tegenaan. Komende zomer gaat mijn man zelfs meehelpen in de winkel, dan gaan we wat uitbreiden met lekkere hapjes en sapjes."

Trots laat Kirsten het boekje met reacties van klanten zien...
Trots laat Kirsten het boekje met reacties van klanten zien...

"Hij is net zo dol op mooie spullen shoppen als ik, dus we zijn nu al vaak samen op pad voor de inkoop" vervolgt Kirsten. "Ook al wil ik alles graag in eigen hand houden om alles op mijn manier te kunnen te doen, het is fijn om te kunnen delen." Trots laat Kirsten mij een boekje zien met reacties van bezoekers aan de winkel. Ze vertelt erbij dat ze eigenlijk helemaal geen verkoper is, de spullen verkopen zichzelf. Ze kijkt nog eens vol ongeloof om zich heen. "Dit is allemaal van mij, ik heb het allemaal zelf gekocht. Bijzonder, toch?" Kirsten leeft haar droom, op Mallorca. Ik voel me gewoon trots op haar: ze vertrouwt volledig op haar eigen gevoel en handelt daar naar. Dat is best spannend en dat vind ik knap. Zo ontstaan volgens mij de leukste initiatieven.

Living the dream... op Mallorca!
Living the dream... op Mallorca!

Benieuwd wat Kirsten verkoopt? Je kunt een voorproefje nemen in haar webshop Mimarbalear.com. Gevuld met fashion, accessoires, living en lifestyle. Maar let op: dit is lang niet alles! Haar winkel in Santanyi is veel en veel meer gevuld, ik zou dus eigenlijk gewoon een ticket boeken en langsgaan, een supert(r)ip!
Dit interview plaatsten we eerder in januari 2016.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)