Leiden, wat ben je leuk! Dé must sees!

On Tour in... Leiden!
On Tour in... Leiden!

Wát een heerlijke stad: Leiden. Leuke boetiekjes, onverwachte restaurantjes en geweldige hidden gems... Voor Flavourites on Tour gingen we al naar Haarlem, Rotterdam, Delft en Amsterdam, Arnhem en Nijmegen en nu kunnen we ook Leiden aan ons lijstje toevoegen!  Wij hadden het geluk op een zomerse dag een corona-proof dagje door Leiden te struinen, dat zal dit najaar waarschijnlijk wat minder gebeuren. Maar geen paniek, want de meeste shops die wij bezochten, hebben een hele fijne webshop! Keep on reading!

Wij liepen op een zonnige dag via de Groenhazengracht het centrum van Leiden in. Op een authentiek bakkertje na geen shop te vinden, maar wél het allerleukste en waarschijnlijk meest gefotografeerde huis van Leiden. Een super schattig roze grachtenpandje! Leuk weetje trouwens is dat in dit huisje in de middeleeuwen een bordeel gevestigd was! De dames van plezier werden vroeger ‘haasjes’ genoemd en de bordeelhoudster van het roze huisje had als bijnaam ‘groen haasje’. Weet je meteen hoe de straat aan zijn naam komt!
Iets verder, op steenstraat 12, namen wij tijdens een morning latte bij Lavendi Coffee onze route door. Heel gezellig koffietentje waar je naast de gebruikelijke coffee specials ook heerlijke power ontbijtjes en zoete lekkernijen kunt bestellen.

Duurzame cadeaus bij WAAR
Duurzame cadeaus bij WAAR

Op weg naar de Pieterskerk-Choorstraat zijn zijn we nog even gestopt bij een van onze favoriete duurzame (cadeau)winkels WAAR (Haarlemmerstraat 53a). Dit blijft een super toffe winkel met inspirerende boeken voor een duurzamer leven, lunchwraps, planten, vegan beauty producten, cadeaus en nog veel meer. En ze hebben een fijne webshop waar je op gelegenheid, ontvanger, land van herkomst en merk kunt selecteren. Als je WAAR nog niet kent, is dit het moment om kennis te maken!

Nextdoortje en Nextdoor Naturals
Nextdoortje en Nextdoor Naturals

Wat Leiden echt super charmant maakt, zijn die kleine, kruip door sluip door steegjes die je achter de grachten vindt. Eén van die straatjes in de Pieterskerk-Choorstraat, wat een hele mond vol is voor zo’n klein steegje. Maar hé, groot genoeg om een aantal hele leuke shops te herbergen. De eerste, of beter gezegd, eerste drie vind je op nummer 1: Nextdoor by Sil. Een kleine boutique met merken als Ichi, Nümph en Juul&Belle. Aan de overkant vind je Nextdoortje, waar je onder meer een groot deel van de collectie van Studio Anneloes vindt. En op hinkstapsprong afstand vind je aan de andere kant weer Nextdoor Naturals, een prachtige lifestyle winkel met woonaccessoires in natuurlijk materialen, lichte kleuren, lieve cadeautjes en net als bij de andere twee Nextdoors een ontzettend aardige en behulpzame winkelier! Geen straf dus dat deze winkels alleen maar live te bezoeken zijn!

Yoga-Specials
Yoga-Specials

Voor we verder gaan naar het tweede deel van de Pieterskerk-Choorstraat, slaan we even linksaf de Langebrug op om Nicole van Yoga-Specials te bezoeken. Voor onze sportieve activiteiten met Fitchannel waren we beiden nog op zoek naar een goede yoga outfit. Het leuke aan yoga-specials is dat je er verschillende stijlen kunt vinden. Van biologische yoga leggings met print tot de yoga broeken van bijvoorbeeld Filippa K die je ook prima off the mat kunt dragen. En ook de tops zijn er met mouw, zonder mouw, van basic tot uitbundig. Onder de deskundige leiding van Nicole en collega Elma hebben we -en ik overdrijf niet- alle items uit de winkel nauwkeurig bekeken. En dat zijn er veel! Zo moeilijk om te kiezen, en dan heb ik het nog niet eens gehad over de yogamatten, towels en meditatiekussens! Maar uiteindelijk zijn we allebei met een prachtige outfit de deur uitgelopen (Benieuwd naar onze outfit? Houd dan de Fit met Flavourites-blogs in de gaten!).

De Winkel in Leiden
De Winkel in Leiden

Verderop in de Pieterskerk-Choorstraat op nummer 22 vind je De Winkel in Leiden. Dat is nou echt een winkel waar je blij en ja ook hebberig van wordt! Leuke woonaccessoires, het mooiste servies, sieraden van onder meer Muja Juma, lieve cadeaus voor groot en klein en de prachtige chalk paint van Annie Sloan. En heel fijn dat deze winkel ook een webshop heeft zodat je vanuit je luie stoel kunt shoppen!
Aan de overkant vind je Moers Thee&Meer, waar je uit wel meer dan 100 verschillende soorten thee kunt kiezen! Ook leuk om te doen zijn (kleinschalige en coronaproof) workshops, zoals een Japanse theeceremonie of Thee & Chocolade. Sounds delicious! Je kunt de thee overigens ook thuis laten bezorgen, wel zo makkelijk als je niet naar Leiden kunt gaan.

Schommelen in de Pieterskerk
Schommelen in de Pieterskerk

De leukste hidden gem die wij in Leiden hebben bezocht is toch wel de Pieterskerk. Een kerk? Jazeker. Alleen worden hier geen diensten meer gehouden, maar allerlei evenementen van concerten tot bruiloften en diners. En er is zelfs een heuse escaperoom! Helaas is de agenda van de Pieterskerk vanwege corona een stuk minder gevuld, maar je kunt in ieder geval terecht in café Pieter! Eigenlijk zit je midden in de kerk tussen grote planten in gezellige zitjes met lekkere stoelen, hangbanken en ouderwetse vloerkleedjes. Maar de topper van de Pieterskerk is de gi-gan-tische schommel! Wow, touwen die tientallen meters de lucht in gaan om boven in de kerk vast te zitten, een enorme aanloop en dan zweven tussen de pilaren! Unieke ervaring en een absolute must als je in Leiden bent!

Antraciet
Antraciet

Wij laten het Pieterskwartier nu achter ons liggen en steken via de Koornbrug de Nieuwe Rijn over om bij Antraciet aan te waaien (Nieuwe Rijn 29). Wat een feest is deze winkel! Al onze favoriete merken hangen hier in de rekken, zoals Selected Femme, Humanoid, Baum und Pferdgarten, Veja en By-Bar. En je vindt er nog veel meer bijzondere merken als het New Yorkse 7115! Ook shop je hier heerlijke verzorgingsproducten van Marie Stella Maris, zoals Lemon Notes bodywash of een heerlijke roomspray. Met de winkelbeleving bij Antraciet zit het wel goed, want ze hebben dit jaar namelijk de Best Customer Experience Award gewonnen, onder meer vanwege de authenticiteit en duurzaamheid. Welverdiende award! En of course heeft Antraciet ook een hele fijne webshop om corona proof te kunnen shoppen!

Het prachtige pand van Jut en Juul
Het prachtige pand van Jut en Juul

Een stukje verderop, op nummer 58, zit Jut&Juul, al jaren een topper op Flavourites! In deze lifestyle winkel voor baby’s en jonge kinderen is zo veel leuks te vinden, echt jammer dat wij  niet meer in de kleintjes zitten! De winkel staat vol met het meest dromerige beddengoed, babynestjes (echt waar!) en alles voor de kinderkamer, kleding, rugzakken en heel veel orgineel speelgoed. Wat dacht je van poppen in verschillende tinten en met verschillende haarkleuren, houten auto’s van Candy Toys en de super mooie Maileg knuffel muizen! Knappe mama (to be) die hier met lege handen naar buiten gaat. O ja, ook hier shop je volledig corona-proof via de nieuwe webshop!

Tokkelientje
Tokkelientje

Wij steken de Nieuwe Rijn weer over en lopen naar Tokkelientje aan de Hoge Woerd 10a. Ook al zo’n toffe kinderwinkel voor kids van 0 tot 12 jaar, hier worden we heel blij van! Hele kekke broeken voor meiden en jongens, de biologische kleding van het Nederlands merk CarlijnQ, duurzame basics van Mingo, biologische loungewear van Weekend House Kids en natuurlijk ook leuke boekjes, houten speelgoed en knutselspullen voor de creatieve junior! En ook handige items voor baby’s en te gekke mutsen, haarbanden, zonnebrillen en tassen. Bestellen kan ook via de webshop, gaat je oogappel heel leuk vinden!

Own&Club
Own&Club

Snel door naar een prachtig hoekpand aan Gangetje 5 waar Own&Club zit. Denk Scandinavisch minimalistisch meets Parisian chic en een vleugje vintage. Mooie basic merken als Samsoe&Samsoe en American Vintage hangen hier in de rekken, maar ook statement items die er uit knallen als de vegan tassen van Hvisk en de Diadora sneakers. Lekker retro! De sieraden van Fashionology en Mimi et toi en zonnebrillen van Specs maken je outfit helemaal af. We love this store! En yay, ze hebben ook een webshop!

Shoppen en lunchen bij Kleine Planeet
Shoppen en lunchen bij Kleine Planeet

Als we links de Botermarkt oplopen, moeten we even stoppen bij Kleine Planeet. Deze kids conceptstore heeft niet alleen een ontzettend mooie winkel met eerlijke, duurzame, hippe en veelal handgemaakte kleding, speelgoed en cadeaus. Je kunt hier ook aanschuiven in het family café voor een zelfgemaakt taartje of een gezonde lunch. Speciaal voor de kinderen is er een speciale kinderen met kleine porties en ook met alle allergieën en intoleranties kan rekening worden gehouden. En de kindjes kunnen hier natuurlijk heerlijk spelen terwijl jij van je welverdiende latte geniet!
Op weg naar ons lunchadres lopen we langs dé ultieme winkel voor mijn (Petra) echtgenoot: Guitars&Beans. Deze shop heeft precies wat de naam al verraadt: gitaren en koffie. In een super retro setting kun je hier neerploffen met een straffe espresso en genieten van elektrische gitaren, akoestische gitaren, ukeleles, versterkers. Ben ik je al kwijt? Anyway, de man gaat dit té gek vinden.

Roos buiten én binnen!
Roos buiten én binnen!

Lunchtime! We stoppen bij Roos aan de Botermarkt 12 en hebben geluk dat we op het boot-terras kunnen zitten. Zo leuk op deze zonnige dag, met allemaal kleine rondvarende bootjes in de gracht! Ze gebruiken bij Roos zoveel mogelijk producten van lokale ondernemers en van de markt. En boy oh boy, wat een feestje is de menukaart! Wentelteefjes, Acai of Buddha Bowl, broodjes, hapjes. Yum yum yum! En de heerlijke huisgemaakte taarten kun je ook voor thuis bestellen!

Bij de buren op nummer 11 vind je VNTG. Niks fast fashion hier, maar duurzame en betaalbare kleding, gerecycled of upcycled. Vintage kleding, aldus VNTG, betekent niet dat je comfort en stijl hoeft op te geven om toch een positieve bijdrage aan het milieu te geven. Eén ding is zeker, als je hier shopt weet je zeker dat je een duurzaam en one of a kind statement item hebt! Overigens vind je aan de overkant van de gracht, aan de Nieuwe Rijn 22, nog zo’n leuke winkel: Vintage Island. Net als VNTG een fijne webshop!

Onze laatste stop alweer is bij Pluum in de Burgsteeg. Een hele mooie winkel met allemaal fijne items voor in je huis. Heel basic, minimalistisch, stoer en lief. Leuk om cadeau te doen maar minstens zo leuk om zelf in huis te hebben. Je moet wel echt naar Leiden komen voor deze shop, want ze hebben helaas (nog?) geen webshop!

Conclusie na een dagje Leiden: wat een leuke stad! Heel charmant met al die historische gebouwen, de grachten, mooie bruggetjes. En heel veel unieke winkels! Wij hadden het geluk om live te stad te kunnen bezoeken. Maar gelukkig hebben veel van de hiddem gems die wij bezochten een webshop, en zo kun jij met een dampende kop thee op de bank alvast je virtuele shopping rondje doen! En als, hopelijk, binnenkort alles weer normaal is, plan dan snel je échte rondje Leiden, mét koffie-, lunch- en borrelstops!

VNTG en Vintage Island
VNTG en Vintage Island
Pluum en terrasboten
Pluum en terrasboten

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)