Van Verlieskaart tot Herinneringsboek: tips bij afscheid en verlies

Uit het Herinneringsboek van Uitgeverij Snor
Uit het Herinneringsboek van Uitgeverij Snor

We ontvingen een indrukwekkend blog van onze gastblogger Simoon van Zilte.nl. Over verlies, rouw en hoe hiermee om te gaan. Een zwaar, en tegelijkertijd zo herkenbaar onderwerp - we krijgen er immers allemaal mee te maken. Simoon tipt bijzondere producten die je in zo'n moeilijke periode kunnen helpen. Tegen Simoon willen we zeggen: dankjewel voor het schrijven van dit bijzondere gastblog en heel veel sterkte gewenst,
Veel liefs van het Flavourites-team

 

Ondertussen verloor ik haar. Tussen vakantie, verhuizing, diploma-uitreikingen en verjaardagen door. Mijn vriendin die zo uitbundig kon lachen om mijn grapjes. Ze was vol met plannen van een gelukkige toekomst. En de beste gekkenbekkentrekker ooit. Intussen gaat het leven door. De laatste warme dag, de herfstbladeren vallen, de troonrede en nieuwe coronamaatregelen. Steeds verder verwijderd van die laatste lieve blik en handkus. Afscheid nemen van haar is een onmogelijke opgave.

Verlieskaarten van Verlieskunst
Verlieskaarten van Verlieskunst

Het zal nooit een favoriet onderwerp voor bij de koffiemachine worden, maar verlies en rouw lijken snel uit de taboesfeer te treden. Als je er naar op zoek gaat, kom je allemaal mooie initiatieven en boeken tegen die een beetje kunnen helpen bij het leren leven met gemis. Of dat nu om het verlies van een geliefde, een relatie of een droom gaat. Een krachtig (kunst)initiatief is Verlieskunst van Marlon Doomen en Babet te Winkel, die besloten na verschillende verliezen in hun persoonlijke levens dat het tijd was om een alternatief te bieden naast de oubollige condoleancekaart die je in het kaartenrek vindt. Zij zijn op een missie om (beeld)taal te creëren voor verlies. Met behulp van bevriende illustratoren hebben zij de Verlieskaarten ontworpen. Als je hun website bezoekt, vergeet dan niet om het Rouwwoordenboek te bekijken.

Alles wat was geeft je kind inzicht
Alles wat was geeft je kind inzicht

Filosoof Stine Jensen schreef een boek over verlies en afscheid, speciaal voor kinderen: Alles wat was. Afscheid en verlies kunnen zwaar zijn, maar Stine laat zien dat het ook ‘doodgewoon’ is. Het hoort bij het leven. Wezenlijke vragen die zij stelt aan het lezende kind zorgen voor meer inzicht. Met prachtige en ontroerende illustraties van Marijke Klompmaker.
How to carry what can’t be fixed is een dagboek voor verdriet om je te helpen het gesprek aan te gaan met je eigen verdriet, je eigen waarheid te vinden en te leven met het leven waar je niet om hebt gevraagd. Van de bekende therapeute en schrijfster Megan Devine.

Het (versierde) kistje van 'Tor is dood' begraven
Het (versierde) kistje van 'Tor is dood' begraven

Nog een prachtig initiatief is het taboe-doorbrekende gezinspakket Tor is dood. Dit pakket nodigt kinderen en hun ouders uit om op een creatieve wijze te ontdekken wat de dood is en wat daarbij komt kijken. Het pakket helpt je voorbij de verlegenheid om hierover in gesprek te gaan met je kind, en leert dat de dood een natuurlijk onderdeel is van het leven via thema's zoals doodgaan, afscheid nemen, begraven en herinneren. Heel erg mooi en educatief.

Het Herinneringsboek van Lisa Kroon, met illustraties van Maartje van den Noort
Het Herinneringsboek van Lisa Kroon, met illustraties van Maartje van den Noort

Het Herinneringsboek is bedacht door Lisa Kroon en uitgegeven door Uitgeverij Snor. Lisa en haar zus verloren hun ouders in 2014 door de MH17-ramp. In een interview vertelde ze hoe het idee voor het boek is ontstaan: "...het is prettig om verhalen over mijn ouders te horen, van bijvoorbeeld collega’s, vrienden of kennissen. Naarmate de tijd vordert, hoor je die verhalen steeds minder. Bovendien vergeet je ook dingen. Daarom leek het me mooi om iets te maken wat je er altijd bij kunt pakken. Dat is dus het Herinneringsboek geworden." Het Herinneringsboek bevat o.a. gedichten van Toon Hermans en de prachtige illustraties van Maartje van den Noort. Naast het boek heeft Lisa ook Lichtpuntjes opgezet. Een website waar je haar blog vol waardevolle tips kunt lezen en lieve troostcadeautjes kunt bestellen.

Geef een blijvende herinnering cadeau via Bloomery
Geef een blijvende herinnering cadeau via Bloomery

Mocht je iemand kennen die een dierbare verloren heeft of wil je iemand laten weten dat je aan hem/haar denkt, is Bloomery van Bloompost een mooi en bijzonder cadeau om te geven. Je hebt via Bloomery de mogelijkheid om iemand een blijvende herinnering te schenken. Dit doe je met een kaartje, kaarsje en flesje droogbloemen die op een houten standaardje geleverd worden. Heel mooi. 
Liefs, Simoon

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)