LED verlichting kopen: hier moet je op letten!

LED verlichting kopen: hier moet je op letten!
LED verlichting kopen: hier moet je op letten!

LED verlichting is de populairste vorm van verlichting van dit moment. Niet zonder reden, want ledlampen bieden ongelooflijk veel voordelen. Allereerst denken we hierbij natuurlijk aan het duurzame karakter van de lampen. Ze beschikken over een zeer lange levensduur en verbruiken tot 70 procent minder elektriciteit dan conventionele verlichting. Daarnaast geven LEDs direct licht, zijn ze veilig, schokbestendig en verkrijgbaar in een variatie van lichtkleuren. Hierdoor is er altijd wel een ledlamp die aan jouw wensen voldoet. 

Kortom: genoeg redenen om voor LED te kiezen. Ben jij ook al overtuigd? Maar is dit de eerste keer dat je voor LED verlichting kiest en zit je wel met vragen? Lees dan snel verder. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aandachtspunten bij het kopen van (nieuwe) LED verlichting.

 

 

Wel of niet dimmen? 

Bedenk van tevoren ook goed of je de lamp wel of niet wil kunnen dimmen. Waar je vrijwel elke conventionele lamp op een dimmer aan kunt sluiten, is dat bij LED verlichting een ander verhaal. Het is bij ledlampen niet vanzelfsprekend dat ze dimbaar zijn. Dit moet er echt specifiek bij staan. Sluit je de lamp toch op een dimmer aan? Ondanks dat dit niet mogelijk was? Dan kan de lamp gaan flikkeren en zelfs volledig stukgaan. Niet doen dus. 


Het voordeel van een dimbare ledlamp is dat je hiermee nóg meer energie kunt besparen. Daarnaast creëer je zo eenvoudig de benodigde sfeer in huis. Gebruik geen dimmer op de momenten dat je extra licht kunt gebruiken en dim het licht voor meer sfeer. Zo heb je minder lampen nodig om het beoogde effect te bereiken. 

Bepaal de gewenste lichtkleur 

De lichtkleur wordt aangeduid met graden Kelvin (K). Hoe hoger het aantal Kelvin, hoe koeler de kleur is. Bedenk goed welke lichtkleur jouw voorkeur heeft. De lichtkleur is van invloed op de sfeer in de ruimte, maar ook om de functie van de lamp te versterken. Ben je bijvoorbeeld op zoek naar een lamp voor in de werkkamer? Dan is het prettig om over koeler licht te beschikken. Op die manier geef je je ogen meer rust en geniet je van helder licht. In de woonkamer ben je echter meer op zoek naar een warmere kleur om meer sfeer te creëren. Groot voordeel is dat ledlampen tegenwoordig in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn. Zo is er voor elke ruimte wel een geschikte lichtkleur te vinden. 

Bepaal de lichtopbrengst 

Hoeveel licht moet de lamp geven? Dit wordt uitgedrukt in lumen. Waar je bij conventionele verlichting hierbij op het Watt-percentage lette, is dat bij ledlampen net een tikkeltje anders. Wanneer beide lichtsoorten dezelfde hoeveelheid licht geven, zal het aantal watt nog heel sterk verschillen. Daarom is het belangrijker om op het aantal lumen te letten. Hoeveel de lichtopbrengst moet zijn, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de hoeveelheid lampen in de ruimte en houd rekening met de functie van die lampen.

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)