Kerst op z'n Nordics

Speel met kleurcontrast op z'n Nordics!  Beeld: House Doctor
Speel met kleurcontrast op z'n Nordics! Beeld: House Doctor

De decembermaand vind ik altijd een magische periode. In eerste instantie wordt de aanloopperiode vooral overheerst door drukte (vooral als je drie heerlijke jonge meiden hebt zoals ik ;-)): we hebben natuurlijk eerst het Sinterklaasfeest, waarna we ons volledig voorbereiden op het doorbrengen van kerst met de familie. Het magische zit 'm voor mij in de kerst- en familietradities die dan weer centraal staan en waarbij iedereen ook zijn best doet om die jaar in, jaar uit in stand te houden. Maar de magie zit 'm ook in de donkere dagen die vragen om heel veel gezelligheid en knusheid binnenshuis. Cocoonen met het gezin wordt weer een favoriete bezigheid.

En als de Noorderlingen ergens goed in zijn, is het wel de ultieme kerstsfeer in huis creëren! Alles waar de Scandinaviërs goed in zijn, komt samen tijdens de decembermaand. Hygge (gezelligheid en knusheid) voert nog meer dan normaal de boventoon zónder het gevoel voor eenvoud te verliezen. En eerlijk is eerlijk, hoewel ik de Scandinavian Living omarmd heb en in vele opzichten nastreef, lukt het mij zeker niet altijd het principe van less is more toe te passen. Op de een of andere manier heb ik dan toch de neiging om meer tierelantijn dan nodig toe te passen om dat Hygge-gevoel te creëren, en al helemaal rond de kerstperiode. Voor mij reden om eens goed te kijken naar hoe ik die ultieme Scandinavische kerstsfeer in huis kan halen!

Vier jij al kerst op z'n Nordics?
Vier jij al kerst op z'n Nordics?

En toen was er licht
Allereerst speelt licht een essentiële rol in de Nordics. Als geen ander hebben zij te maken met hele donkere dagen en zien zij in deze periode maar weinig daglicht. Sfeerlicht, als kaarsen en kerstverlichting spelen daarom een grote rol in het maken van gezelligheid en knusheid en kom je ook echt overal tegen. Door op verschillende plekken in huis een aantal kaarsen neer te zetten, het liefste witte, heb je de eerste stap gezet voor een Scandinavische kerstsfeer. De kaarsen van Meraki lenen zich hier overigens heel goed voor en verspreiden ook nog eens een heerlijke geur door het huis! 

Scandinavische kerstsfeer: meer kaarsen in huis!
Scandinavische kerstsfeer: meer kaarsen in huis!

Kleur en contrast
Een volgende stap is om het kleurgebruik in je woonstijl te beperken. De Nordics gebruiken vooral wit als basiskleur en spelen hier en daar met contrasten, zoals zwart/wit. Maar ook donkerblauwe en grijze tinten passen prima bij de Scandinavische woonstijl. Toch wil je met de kerst kerst misschien wel iets van kleur toevoegen. Beperk je dan tot één kleurtint zoals rood, groen of goud. Prima kleuren deze periode. Zelf voeg ik graag subtiele gouden elementen toe om zo extra warmte te creëren.
.
Wollen en furry elementen
Een andere manier om extra warmte in huis te creëren is door het toevoegen van wollen en furry elementen. Drapeer bijvoorbeeld een mooie witte vacht om de voet van je kerstboom of decoreer je bank met wollen kussens. Dit zijn ook nog eens de perfecte items om lekker op de bank in weg te kruipen, en een klassieke kerstfilm te kijken! Tip: Kijk hier voor een lijst van de top100 kerstfilms.

Breng de natuur in huis met je kerstdecoratie.
Breng de natuur in huis met je kerstdecoratie.

Back to nature
Een ander belangrijk element voor een kerst op z'n Nordics is het binnenhalen van de natuur. Een kerstboom van plastic is dan ook uit den boze en echt een no-go. Dit geldt helemaal voor de Denen, die als traditie op kerstavond de handen ineen slaan en met de familie rondom de boom dansen en zingen. Je snapt dat een echte kerstboom dan toch echt een must is?! En ik vind persoonlijk de geur van een echte kerstboom al reden genoeg om deze in huis te halen. De natuur haal je ook naar binnen door dennenappels of dennentakjes als decoratie rondom kaarsen te gebruiken.
Tip: decoreer je kersttafel met eucalyptus of dennentakjes door deze bijvoorbeeld om een servet heen te binden! 

De papieren kerstster wijst je de weg naar het licht... Beeld: House Doctor
De papieren kerstster wijst je de weg naar het licht... Beeld: House Doctor

Kerstdecoratie
Voor de kerstdecoratie geldt ook dat je het simpel moet houden. Laat je niet verleiden door alle kleurrijke en blinkende kerstornamenten en stop je boom niet vol met kerstballen. Laat ook juist de groene dennentakken spreken en versier die met handgemaakte kerstballen en/of kerstballen die qua kleur bij elkaar passen. Niet te opzichtig, maar hier en daar mag een shiny object zeker. Vergeet bij de kerstversiering trouwens niet de (papieren) ster; een niet-te-missen kerstornament op de Nordics, aangezien de ster de weg wijst naar het licht.
Kortom, de magic words voor een kerst op z'n Nordics zijn eenvoud, veel wit, natuurlijke en zachte materialen, en sfeerlicht.

HAVE A MERRY NORDIC CHRISTMAS!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)