‘Ik zit nog steeds op naailes!’

In het atelier valt meteen op dat Marjolein geen saai gekleurde kantoorkleding maakt!
In het atelier valt meteen op dat Marjolein geen saai gekleurde kantoorkleding maakt!

Marjolein geniet van de momenten dat ze goed in haar vel zit en dan kleding uit de kast haalt dat haar als gegoten zit. Vanzelfsprekend dat ze dan de hele dag door complimenten ontvangt, wat zie jij er goed uit! Marjolein is dus net als jij en ik, met het verschil dat zij haar eígen kledinglijn heeft!

Klinkt dat als een droom voor jou? Het is 'slechts' een keuze die je maakt. Maar zo'n beslissing nemen is natuurlijk harstikke eng. Je baan (zekerheid) opzeggen en iets gaan doen wat je het allerleukste vindt om te doen. Dat doe je doorgaans niet zomaar. Ik ga bij Marjolein een kijkje achter 't scherm nemen omdat ik heel benieuwd ben naar wie zij is en hoe ze dit allemaal doet.

Marjolein koopt stoffen in die ze zelf leuk vindt en maakt daar haar collectie mee in kleine oplages; op is dus ook echt op!
Marjolein koopt stoffen in die ze zelf leuk vindt en maakt daar haar collectie mee in kleine oplages; op is dus ook echt op!

Ik ontmoet Marjolein in Rotterdam waar ik al tien jaar niet meer ben geweest, en mijn ogen uitkijk. Wat een levendige stad, het straalt creativiteit uit! En wat heerlijk dat ik bij iemand op bezoek ga die ook creatief bezig is. Marjolein ontmoet ik in haar atelier te midden van kledingrekken met haar huidige collectie, stapels stoffen en mooie stills aan de muur van haar collecties tot nu toe. Ja, zo moet een atelier eruit zien, helemaal wat ik gehoopt had!

Tip: als je de kleding eerst eens rustig wilt passen kun je een afspraak maken in het atelier!
Tip: als je de kleding eerst eens rustig wilt passen kun je een afspraak maken in het atelier!

Marjolein brengt sinds 2014 tweemaal per jaar een nieuwe collectie uit en verkoopt deze onder meer via haar webshop Marjoleinelisabeth.nl. De collectie heeft een naam en is niet gebonden aan een seizoen of jaartal. "Want tijdloze kleding is ook duurzaamheid", vertelt Marjolein. En duurzaamheid staat bij haar hoog in het vaandel, merk ik ook later tijdens het gesprek. De collectie bestaat altijd uit hetzelfde basismodel van een rokje, broek, top of jurk. Maar steeds in een andere stof gemaakt.

Perfect afgewerkt rokje! Marjolein gaat door met perfectioneren tot het als gegoten zit!
Perfect afgewerkt rokje! Marjolein gaat door met perfectioneren tot het als gegoten zit!

De items worden in kleine oplages geproduceerd dus op is op. Daarnaast zijn de items wel altijd in een goede basiskleur op voorraad, handig! Heb je dus eenmaal iets gekocht bij Marjoleinelisabeth.nl en is het je favoriete kledingstuk geworden, dan kun je dat item altijd weer bijbestellen in een andere kleur of fraai stofje! En best een grote kans dat het een favoriet kledingstuk is geworden, want Marjolein werkt soms maandenlang aan een ontwerp. Het moet aan alle kanten kloppen; de stof moet prettig zitten, goed aansluiten en van duurzame kwaliteit zijn. Daarnaast moet het kledingstuk je vrouwelijkheid benadrukken. Sterk en krachtig zonder de vrouwelijke vormen te vergeten dus. Marjolein heeft dan ook een grote aanhang fans onder de vrouwen die zich bevinden in het zakenleven.

De gave foto's van haar collectie worden gemaakt door Annesarahshoots.com. Links zie je het jurkje Lisa.
De gave foto's van haar collectie worden gemaakt door Annesarahshoots.com. Links zie je het jurkje Lisa.

Marjolein werkte zelf ook in dat zakenleven. Voor grote, commerciële bedrijven als Sara Lee en de ANWB. Bij de ANWB kon ze haar marketingskills goed combineren met haar eigen, persoonlijke interesse. Ze mocht zich namelijk bezighouden met het begrip maatschappelijk en verantwoord ondernemen. Zo ontstonden er projecten als 'Zuinig rijden met de ANWB' en het 'Kinderfietsplan'. Zelf dacht ze ook na over duurzaamheid en net als haar vriendinnen in die periode was ze op zoek naar haar passie. Ze stelde zich de vraag 'Wat doe ik het liefst vanuit mezelf?'. "Ik las altijd modebladen, maakte collages. Als ik vrouwen voorbij zag lopen bedacht ik altijd hoe ze nog mooier voor de dag zouden kunnen komen. Een hakje erbij, andere kleur jurk… Naar mijn mening verstoppen veel vrouwen zich in saaie, donkere kleding. Het mag best wat uitbundiger vind ik. Omdat ik zelf ook niet makkelijk kon slagen voor leuke vrouwelijke, zakelijke kleding ging ik het zelf maken. Stap 1 was dus naailes! Daar oefende en ik oefende ik totdat ik een kledingstuk klaar had dat aan al mijn verwachtingen voldeed. Daar ging ik mee naar het werk en ik ontving complimenten. Dat gaf mij het vertrouwen dat ik op de goede weg zat met mijn eigen ideeën".

Zakelijke kleding maar met een vrouwelijke touch!
Zakelijke kleding maar met een vrouwelijke touch!

Marjolein vervolgt: "De echte beslissing heb ik genomen toen er iets vreselijks naars gebeurde in mijn leven. Mijn partner stapte uit het leven. Hoe verdrietig, iemand die zo graag wilde genieten van het leven maar het niet kón. Dat heeft natuurlijk de grond onder mijn voeten weggeslagen en heeft me tegelijkertijd de kracht gegeven om echt mijn eigen ding te gaan doen. Ik ging vaker naar naailes en ontwikkelde daar mijn basisitems met als doel: vrouwelijke, comfortabele kleding ontwerpen die er altijd is. Er werden patronen van getekend en ik vond een goed atelier in het zuiden van het land. Daar worden mijn ontwerpen genaaid van de stoffen die ik zelf uitkies. Ik ontwikkelde een webshop, organiseerde een avond voor vrienden en familie om mijn eerste collectie te showen en…  ontving zoveel enthousiaste reacties! Ik verkocht en kreeg waardering voor mijn creaties. Zo gaaf!"

De illustraties worden gemaakt door illustratrice Manon de Jong
De illustraties worden gemaakt door illustratrice Manon de Jong

"Ik bedenk er nog steeds modellen bij, ook omdat ik altijd goed luister naar mijn klanten. In mijn atelier is het mogelijk om op afspraak langs te komen dus dat is heel persoonlijk shoppen. Ik maak de proefmodellen zelf en ga vervolgens naar het naaiatelier. Een leuk jasje zie je daarom ook nog niet in mijn collectie want die kan ik nog niet maken. Ik zit nog steeds op naailes", lacht Marjolein.

Missie geslaagd: de wereld een stukje mooier maken, en vooral gekleurder!
Missie geslaagd: de wereld een stukje mooier maken, en vooral gekleurder!

"Ik ben zo blij dat ik deze stap heb genomen. Het nadenken over een nieuwe collectie, een sfeer die ik wil uitdragen. Het perfectioneren van een model, op zoek naar de juiste stoffen, het eindproduct. De samenwerking met illustratrice Manon de Jong die grappige prints voor mijn kleding maakt en de jonge fotografe Anne Sarah Dijkhorst die er prachtige foto’s van maakt. Daarna het in de markt zetten, het klantencontact. Heel veelzijdig en ik doe alles zelf, heerlijk. Met creatie bezig zijn en het organiseren. Ik had altijd zoveel ideeën, nu kan ik die allemaal kwijt in mijn bedrijf. Ik ben veel rustiger geworden terwijl ik het drukker heb dan ooit. Dit is wat ik leuk vind!"

Een kijkje in het naaiatelier waar de kleding gemaakt wordt aan de hand van het perfect uitgewerkte proefmodel van Marjolein
Een kijkje in het naaiatelier waar de kleding gemaakt wordt aan de hand van het perfect uitgewerkte proefmodel van Marjolein

Mijn dromen voor de toekomst? Dat ik dit voor altijd kan blijven doen, op deze manier mijn geld kan verdienen. En ik zou er ook altijd iets sociaals mee willen doen. Zo vind ik het geweldig dat een advocate haar perfecte jurk vindt en mijn Bulgaarse schoonmaakster haar beroep als naaister kan uitvoeren. Ik wil graag mensen helpen, de wereld een stukje mooier maken. En dan vooral vrouwen.

 

reacties op dit blog (1)

30 mei 2016
Threa
Wat leuk om te lezen, ooit ben ik op soortgelijke manier m'n eigen kledinglijn begonnen. Zelfde visie.Helaas door te weinig verkoop, ben ik er na 4 jaar mee gestopt. Ik hoop dat het voor jou goed gaat lopen, zodat je er je boterham mee kan verdienen. Ik wens je er veel succes mee!
* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)