Hoe richt je een kleine badkamer in?

Hoe richt je een kleine badkamer in?
Hoe richt je een kleine badkamer in?

De badkamer is een ruimte waar je dagelijks tijd in doorbrengt. Daarom is het prettig als hier voldoende ruimte is. Helaas is dit niet vanzelfsprekend. Woon je in een huis met een kleine badkamer? Dan worstel je misschien met de indeling. Logisch, want door de beperkte ruimte kan het flink puzzelen zijn. Geen paniek, want je bent echt niet de enige. Om je te helpen, vertellen wij je hier hoe je een kleine badkamer inricht.

Maak een ontwerp

Bij het inrichten van een kleine badkamer is een ontwerp onmisbaar. Meet de ruimte op en maak op basis hiervan een plattegrond. Zet de afmetingen erbij, zodat je precies weet hoe groot je badkamer is. Geef ook aan waar de water- en afvoerleidingen zitten. Als je deze niet wilt verleggen, kun je hier rekening mee houden bij de indeling.

Voordat je sanitair en meubilair in je badkamer gaat tekenen, bepaal je eerst wat je nodig hebt. Begin altijd met de zaken die echt nodig zijn, zoals een toilet, wastafel en douche. Zoek uit wat de afmetingen zijn en houd hier rekening mee bij het ontwerp. Blijft er nog ruimte over? Dan kun je eventueel ook een bad kopen. Waak er alleen voor dat de ruimte niet te vol wordt. Een te volle badkamer kan namelijk nog kleiner lijken.

Creëer een ruimtelijk effect

Aan de afmetingen kun je vaak niets veranderen, maar het is wel mogelijk om een kleine badkamer optisch groter te laten lijken. Verkies je een ‘zwevende’ boven een staande toilet? Dan loopt de vloer onder de pot door in plaats van ertegenaan. Ditzelfde effect bereik je door voor een zwevend wastafelmeubel te kiezen.

Wil je graag een bad in een kleine badkamer? Dan heb je misschien de neiging om deze in de hoek te plaatsen. Hij neemt dan het minste ruimte in beslag. Je voorkeur gaat misschien uit naar een vast bad, maar kijk ook zeker eens naar een losstaand bad of bad op pootjes. Deze baden zijn een stuk ruimtelijker, waardoor een kleine badkamer groter lijkt als je hiervoor kiest.

Ga de hoogte in

Opbergruimte is onmisbaar in iedere badkamer. Er moet in ieder geval ruimte zijn voor de handdoeken, maar het is fijn als je ook je verzorgingsproduct hier op kunt bergen. In een kleine badkamer is alleen weinig ruimte voor brede kasten. Gelukkig hoeft dit geen probleem te zijn, want je kunt de hoogte in. Kies in plaats van een laag, breed meubel juist voor een smal, hoog meubel. Plankjes aan de wand kunnen ook dienst doen als extra opbergruimte in een kleine badkamer.

Kies voor lichte kleuren

Wil je een kleine badkamer optisch groter laten lijken? Dan raden wij je aan om ook goed na te denken over het kleurgebruik. Je kunt het beste voor lichte kleuren kiezen, want deze laten een ruimte optisch groter lijken. Dit geldt niet alleen voor de tegels, maar ook voor de meubels en het sanitair. Om je badkamer wat minder saai te laten ogen, kun je voor kleurrijke details kiezen.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)