Hipsters en chique dames

Van hangende planten tot tutu's
Van hangende planten tot tutu's

Steeds meer webshops openen een fysieke winkel. Of openen steeds meer fysieke winkels een webshop? Paperbird Concept Store is er in elk geval een van. Deze smaakvolle winkel is online al een feest om te bezoeken, maar in real life extra leuk, want wát een fijne, inspirerende winkel is dit!

Hipsters voelen zich er thuis, maar ook jonge moeders die een dagje in Utrecht komen winkelen. Modemeisjes shoppen er graag, maar ook dames die al van oudsher in de chicste winkelstraat van Utrecht komen. Als ik op een doordeweekse dinsdagmiddag bij Paperbird Concept Store ben, is het een komen en gaan van mensen in de winkel. Eigenaresse Catharina  - rasonderneemster én moeder van maar liefst zeven kinderen - is druk in de weer met klanten en komt steeds tussendoor even bij mij ‘buurten’ om te vertellen over haar webshop én winkel. Geen punt. Ik vermaak me wel, hier tussen de hangende planten, snuffelend tussen de rekken vol kleding en nippend van mijn Pukka thee die Catharina voor me heeft gezet.

Kokosnoot bakjes uit Sri Lanka
Kokosnoot bakjes uit Sri Lanka

Ik word blij van dit soort shops. Dat had ik al vanaf het moment dat ik de webshop op mijn beeldscherm zag verschijnen (mooi vormgegeven! Goede fotografie! Fijne producten!). Maar de winkel – die overigens ook een vestiging heeft in Driebergen - is nog meer dan de webshop in het kwadraat. De rekken hangen bomvol mooie kleding van merken als Ichi, Armedangels en Catwalk Junkie. Boven de kledingrekken hangen inspiratieplanken met producten waarvan je blij wordt: cactusjes, Pukka thee (mijn favoriet), koffietafelboeken en mooie accessoires. Achterin staat een lange, goed gestylde tafel waarboven planten hangen in hippe plantenhangers van macramé, koper en kokosnoot. De producten uit de webshop kom je hier in het echt tegen, en veel meer.

Mooi van koper
Mooi van koper

Catharina is blij met haar stekje in een van de leukste winkelstraten van Utrecht, ‘t Oudkerkhof (voor de kenners: recht tegenover Vanilia en pal naast winkels als Repeat Cashmere, SuperTrash en Kookaï). “Het pand is perfect en de winkelstraat is heel leuk”, vertelt Catharina. “Op de begane grond is de winkel, beneden in de kelder de webshop. Daar pakken we alles in, beantwoorden we de mails en fotograferen we de items.” Als ik even later een kijkje neem in de kelder, of eigenlijk: de webshop, ben ik aangenaam verrast door de lichte ruimte, het grote moodboard aan de muur en de vaste fotografie-opstelling. Wat een fijne plek voor een webshop.

Inspiratieplanken boven de kledingrekken
Inspiratieplanken boven de kledingrekken

Terwijl vaste medewerkster Nicole beneden de social media verzorgt, reikt Catharina haar klanten rokjes en shirts aan, rekent tussendoor af en vertelt wat volgens haar de kracht is van Paperbird Concept Store. “Mensen voelen zich hier snel thuis”, vertelt Catharina. “De merken die ik inkoop zijn mooi, maar goed geprijsd. De woonaccessoires passen goed bij de sfeer en met producten als planten en accessoires op de tafel bieden we veel inspiratie. Het is grappig om te zien hoeveel klanten hier binnen foto’s maken. Ik vind dat prima; het is leuk om ideeën te kunnen delen.”

En overal cactusjes!
En overal cactusjes!

Catharina vertelt hoe ze altijd op zoek is naar nieuwe invalshoeken om het shoppen een extra dimensie te geven: “Laatst hebben we een bloggersontbijt georganiseerd. Ontzettend leuk was dat. We hadden acht bloggers uitgenodigd, de tafel perfect gestyled en terwijl de bloggers lekker konden genieten van een ontbijt van de Yoghurt Barn, vertelden wij over de laatste wonen- en fashiontrends. Het was heel inspirerend en leverde ons leuke publiciteit op.”

Mooie mode
Mooie mode

Naar leuke producten is de onderneemster altijd op zoek. “Woonaccessoires van bekende merken als Bloomingville en Madam Stoltz wissel ik af met producten van kleinere labels, zoals de kokosnoten planthangers uit Sri Lanka. Nicole wees me laatst op de leuke reisboekenserie ‘Dit is mijn New York’, ‘Dit is mijn Londen’ en ‘Dit is mijn Parijs’ van Mo’Media. Ik heb ze direct ingekocht; ze lopen als een tierelier. En qua fashion kijk ik altijd naar wat on trend is, maar toch haalbaar. Kijk, de tutu’s zijn niet voor iedereen geschikt, maar ze zetten wel een bepaalde stijl, een imago, neer. Ze kunnen juist heel goed naast de meer mainstream kleding die ik ook verkoop.”

Hip: luchtplantjes
Hip: luchtplantjes

Het runnen van de webshop naast de winkel is natuurlijk ideaal: alles, van fotograferen tot de klantenservice, gebeurt in huis. Catharina: “De webshop is onlangs volledig op de schop gegaan, hij was qua look & feel te verschillend van de winkel. Inmiddels is dit meer naar elkaar toe getrokken.”

Mooie styling in de winkel
Mooie styling in de winkel

Toch valt het mij op dat de winkel nog veel meer verrassingen in petto heeft dan dat ik na het zien van de webshop had verwacht. “Klopt”, vertelt Catharina. “Ik koop kleine aantallen in om steeds weer te blijven wisselen. Geen week is het assortiment hier hetzelfde! Maar het is een grote klus om alles in de webshop bij te houden. Daardoor is het assortiment in de winkel vele malen groter dan in de webshop.” Er zit maar één ding op. Ben je een keer in Utrecht? Ga dan langs bij Paperbird. Je wordt er vast heel blij van – net als ik.

Catharina achter de toonbank
Catharina achter de toonbank

 

Lekker zomers
Lekker zomers

 

Boven de winkel, beneden de webshop
Boven de winkel, beneden de webshop
Catharina en Nicole checken de social media
Catharina en Nicole checken de social media
Het moodboard van Paperbird
Het moodboard van Paperbird
Handig: fotostudio in huis
Handig: fotostudio in huis
Nicole schiet een foto voor Instagram
Nicole schiet een foto voor Instagram

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)