Deze buitenkeuken maakt outdoor cooking nóg leuker!

Lekker genieten van outdoor cooking met de Braaimaster
Lekker genieten van outdoor cooking met de Braaimaster

Buiten koken - of laten we 't heel stoer outdoor cooking noemen - is echt hotter dan hot sinds we in coronatijd massaal op vakantie gingen in onze achtertuin. En de trend is niet meer weggegaan. Snappen we helemaal, want lekker buiten kokkerellen geeft je een instant vakantiegevoel. Na een lange werkdag of in het weekend met vrienden: outdoor cooking kan altijd! Maar voor welke buitenkeuken kies je? Er is veel aanbod, maar in onze zoektocht naar de ultieme buitenkeuken sprong één exemplaar er wat ons betreft uit. Wees gewaarschuwd: na het lezen van dit blog wil je nooit meer 'gewoon' barbecuën.

Je hebt van die mensen die bij het allereerste zonnestraaltje van het jaar al de barbecue uit de schuur halen. Spare-ribs, spiezen en hamburgers erop en eten maar. Persoonlijk zijn wij er niet van. Want waarom altijd al dat vlees als je gaat barbecuën? En hey, kan dat buitenkoken niet gewoon een heel nieuwe lifestyle worden? We gingen op onderzoek uit. Want wat zijn er veel leuke ideeën om van outdoor coooking je nieuwe lifestyle te maken! We delen een aantal originele tips met je.

1. De basis: de perfecte keuken


Kijk, vroeger zaten we met z'n allen rond een kleine barbecue als we in de hoogzomer gingen barbecuën. Daarna kwamen de grote barbecues in zwang, gevolgd door de Weberrevolutie. Tegenwoordig tel je pas mee als je een Green Egg in de tuin hebt staan. Maar hé, in Zuid-Afrika weten ze al eeuwen hoe het óók kan. Daar is de braai uitgevonden: een outdoor happening waarbij je met familie en vrienden urenlang lekker buiten eet. Super gezellig. Bij een braai maak je gebruik van houtgestookt vuur, die vanzelf kolen worden. Het is een ultieme vorm van slow dining: je neemt er lang de tijd voor. Wijntje erbij, gezelligheid. Lekker met elkaar. Samen eten, en niet alleen de man die de kolen op het vuur gooit! Maar zo'n braai, waar koop je zoiets in Nederland? We gingen op onderzoek uit en vonden de Braaimaster: een houtgestookte outdoor keuken (die je ook met gewone kolen kunt gebruiken) die echt een alleskunner is. Je ziet 'm steeds vaker opduiken in de mooiste tuinen, of onder een veranda. En dan heerlijk met z'n allen rond het kookeiland genieten van lekker slow food! De Braaimaster is er van strak RVS of van design cortenstaal. Je kunt 'm gebruiken voor van alles: lekker grillen, om pizza's in te bakken of je maakt lekkere stoofpotjes in gietijzeren pannen. En ben je uitgegeten? Dan is de Braaimaster een toffe fireplace! Echt super om lange, zwoele zomeravonden van te genieten. En wat maak je zoal? We delen een paar heerlijke gerechten uit toffe outdoor cooking-boeken.

2. Heerlijke gerechten

Met zo'n Braaimaster in de tuin of onder de veranda wordt het nóg leuker om heerlijk te koken. Om alvast helemaal in de stemming te komen, delen we hier twee outdoor cooking gerechten met je. Je vindt ze ook op de website van Braaimaster. Lekker, gezond, gezellig!

Zalm met geroosterde groenten en kriel in schil


INGREDIËNTEN
800 gram rauwe zalm met vel
1,5 el rub naar eigen smaak
1 bos groene asperges
600 gr (regenboog)wortels
2 st venkelknollen
1 kg aardappelkriel met schil
1 bos verse dille
1 citroen rasp + sap
150 ml olijfolie
zeezout en zwarte peper

BEREIDING
* Steek de Braaimaster aan en schuif de kooltjes (zodra deze ontstaan) onder het linker grillrooster. Laat de Braaimaster in ongeveer 30 tot 45 minuten warm worden. Houd hier rekening mee tijdens het bereiden van het recept.

* Haal de zalm uit de verpakking en dep deze goed droog. Bestrooi de zalm met de rub, zeezout en peper. Plaats de zalm op het cederhouten plankje.

* Snijd ongeveer 1 cm van de onderkant van de groene asperges af. Schil de regenboogwortels en halveer ze in de lengte. Snijd de venkelknollen in 8 partjes. Doe alle groenten in een grote schaal en breng ze op smaak met zeezout, zwarte peper en olijfolie.

* Grill de groenten op de Braaimaster aan tot ze gaar en licht gekarameliseerd zijn. Zet een skillet aan de rechterzijde (deze kant is lager van temperatuur) van de Braaimaster om de gegrilde groenten warm te houden.

* Was de aardappelkriel en doe ze in een kleine pan. Vul het pannetje met koud water en voeg wat zeezout toe. Breng de kriel aan de kook en laat deze koken tot ze bijna gaar zijn. Giet de kriel af en laat ze even droog stomen. Grill de kriel op de Braaimaster of bak ze in een skillet met wat roomboter tot ze goudbruin zijn.

* Zet ondertussen het cederhouten plankje met de zalm ook aan de rechterzijde van de Braaimaster. Hier kan de zalm rustig garen tot een kerntemperatuur van 50C°. Wanneer je de zalm sneller wilt garen kan het ook aan de hete kant van de Braaimaster, houd dan diverse malen de kerntemperatuur in de gaten.

* Doe in een maatbeker de citroenrasp, citroensap en ¾ van de bos dille. Staaf dit met de staafmixer glad. Hak de overgebleven dille met de hand en voeg deze samen met de olijfolie toe aan de dressing in de maatbeker. Breng de dressing op smaak met zout en peper.

Zodra alle items klaar zijn, serveer je de zalm op het cederhouten plankje op tafel. Giet de dressing over de geroosterde groenten en serveer deze samen met de aardappelkriel.

Pizza met pompoen en geitenkaas

Voor deze heerlijke pizza gebruik je zelfgemaakt deeg!

INGREDIËNTEN

Pompoensaus
1 flespompoen
4 takjes tijm
1 ui (gesnipperd)
2 tenen knoflook (fijn gesneden)
2 takjes rozemarijn
¼ rode peper (zonder zaadjes)
¼ theelepel komijnzaad gemalen
Olijfolie
Zout
Rasp van een halve citroen
500 gr bloem, bij voorkeur Italiaanse bloem type ‘00’
7 gr gedroogde gist
10 gr zout
275-300 ml water
2 el olijfolie
Zachte geitenkaas in stukjes
Zwarte olijven
Walnoten
Honing
Rucola sla 

Pizzadeeg
500 gr bloem, bij voorkeur Italiaanse bloem type ‘00’
7 gr gedroogde gist
10 gr zout
275-300 ml water
2 el olijfolie
Topping

Topping
Zachte geitenkaas in stukjes
Zwarte olijven
Walnoten
Honing
Rucola sla 

BEREIDING

* Verwijder de schil en de zaden van de flespompoen en snijd deze in blokjes van ca 2 cm.

* Verhit de olie in een hapjespan, fruit de ui en de knoflook aan en doe de pompoen erbij. Laat deze een paar minuten mee fruiten.

* Hak de tijm, rozemarijn en rode peper fijn en voeg deze toe. Voeg ook de komijn, de citroenrasp, zout naar smaak en een klein beetje water toe. Zet de deksel op de pan en laat het 30 minuten stoven.

* Pureer het met een staafmixer tot een pizzasaus. Is de saus te dik dan kun je deze verdunnen met water. Is de saus te dun, dan laat je deze nog wat langer opstaan.

* Doe alle ingrediënten voor het pizzadeeg in een kom en kneed het met je handen of keukenmachine in 15 minuten tot en mooi deeg. Laat het deeg 15 minuten rusten. Verdeel het vervolgens in 4 gelijke delen en maak daar bolletjes van. Bestrooi een theedoek tot de helft met bloem en leg de 4 bollen erop. Gebruik de andere helft van de theedoek om de bollen af te dekken. Spuit met een plantenspuit wat water op de bovenkant van de theedoek zodat het een klein beetje vochtig blijft. Herhaal dit na een half uur nog eens. Laat het deeg 1 uur rijzen.

* Bestrooi het werkblad met bloem en druk elk deegbolletje met je handen uit tot een cirkel van ongeveer 30 centimeter. Als je dit lastig vindt, kun je ook een deegroller gebruiken. Leg het deeg met voldoende bloem eronder op een pizzaschep of snijplak, zodat je deze straks gemakkelijk op de steen kunt laten glijden.

* Bestrijk de pizzabodem met de pompoensaus (iets dikker dan gebruikelijk) en beleg de pizza met de gietenkaas, olijven en walnoten. Schenk een klein beetje honing over de hele pizza heen.
 

Bak de pizza in 5 tot 8 minuten gaar in de FireOven. Garneer de pizza met de rucola sla en SMULLEN MAAR!

 

3. De finishing touch

Goed, terug naar de buitenkeuken. De Braaimaster dus. Het leuke van deze buitenkeuken is dat je er allerlei attributen bij kunt kopen die van het outdoor cooking één grote lifestyle maken. Gietijzeren pannen, kruidenrekjes, ophanghaken, handschoenen: met deze accessoires voor outdoor cooking wordt buiten koken nog zoveel leuker en gemakkelijker! En je kunt de Braaimaster op allerlei manieren uitbreiden. Met een outdoor oven bijvoorbeeld, of met een speciale zijtafel voor het hout dat je voor de buitenkeuken gebruikt en voor extra werkruimte. Zo kun je je keuken helemaal naar je eigen wens uitbreiden. Echt geweldig. En dan maar hopen op heel veel heerlijke, warme zomeravonden...

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)