Flavourites on Tour: op afspraak shoppen in Amsterdam

Daar gaan we dan!
Daar gaan we dan!

Je zal er maar wonen! Ik niet helaas, maar mijn lief gelukkig wel (al nemen mijn spullen soms meer ruimte in dan die van hem). Dé hoogste tijd om een gloednieuwe Flavourites on Tour aan ons lijstje toe te voegen. Amsterdam is en blijft favoriet met zo veel verrassende hidden gems om te ontdekken. Daar was ik wel zoet mee de afgelopen weken. Maar het is me gelukt: vier bijzondere shops en twee unieke takeaways…

We begonnen op een zonnige dag dichtbij het Westerpark. Vanaf daar sprong ik voorop de fiets en gingen we naar de Haarlemmerdijk. Het was heel bijzonder om in deze tijd door de stad te fietsen, want er waren nauwelijks toeristen, lekker rustig dus. Voor elke shop had je een afspraak nodig of mocht je maar met één persoon naar binnen. Balen voor mijn lief, die mocht niet altijd mee. Behalve bij The Swapshop, onze eerste stop. Daar mocht hij met fiets en al gewoon de winkel in.

The Swapshop aan de Haarlemmerdijk
The Swapshop aan de Haarlemmerdijk

The Swapshop is een kledingwinkel met een uniek concept en hartstikke nieuw in Amsterdam. Je vind ‘m op nummertje 89. Sinds 14 april is de shop open en kun je een afspraak inplannen voor maar liefst 30 minuten. Mijn lief en ik hadden tegelijkertijd een afspraak gemaakt, dus je kunt ook gezellig met z’n tweetjes.

Tip: kleurrijke zomerjurken zitten beneden links
Tip: kleurrijke zomerjurken zitten beneden links

We kregen een warm welkom en het viel me op dat er al veel kleding in de rekken hing. Dat was best bijzonder, want het concept van The Swapshop is als volgt: je levert per bezoek maximaal vijf kledingstukken in en daar krijg je zogeheten ‘swaps’ voor terug. Dat zijn punten waarmee je nieuwe kledingstukken (die anderen naar de shop hebben gebracht of voorraad van The fashion library) koopt. Het aantal swaps dat je krijgt wordt bepaald aan de hand van een ‘baseline’. Elk kledingstuk dat je inlevert behoort in een bepaalde categorie. Het maximale aantal swaps dat je kunt krijgen voor één kledingstuk is 100 swaps. Dat zijn de designer items. Eén van mijn kledingstukken was bijvoorbeeld een jumpsuit van NA-KD. Deze was 20 swaps waard, omdat het én in een lagere categorie viel maar wel van hoogwaardig kwaliteit was. In de lagere categorieën vallen alle soorten kledingstukken, maar die zijn vaak basic, minder bijzonder. Verder betaal je naast de swaps ook een klein bedrag aan servicekosten per item. De swaps kun je bijhouden via de app ‘The Swapshop’, te vinden in de App Store.

Voor: de ingeleverde kledingstukken
Voor: de ingeleverde kledingstukken

Ik had vijf kledingstukken meegenomen: de jumpsuit, twee truien, een topje en een korte rok. In totaal kreeg ik daar 55 swaps voor, inclusief de 10 gratis swaps die je krijgt bij je eerste bezoek! 😉 Vervolgens begon ik met zoeken. Eerst op de begane grond en daarna beneden. Het duurde niet lang voordat mijn lief werd omgetoverd tot pakezel (sorry lieverd) en ik klaar was om alles te passen. Uiteindelijk maakte drie items mij helemaal gelukkig: een rode blazer, een fleurige jurk met fruit en een beige bodywarmer met corduroy. Het totaalbedrag: 25 swaps en €20,-. Hoe goedkoop! Wil je liever sparen voor een designer item, dan kun je ook alleen je swaps innen en ze bij een volgende afspraak gebruiken.

Na: mijn nieuwe aanwinsten!
Na: mijn nieuwe aanwinsten!

De afspraak liep iets uit, dus i.p.v. een take away fietsten we naar onze volgende geplande afspraak in de Haarlemmerstraat, nummer 29. Daar zit Rumors Vintage & Design (ook op nummer 99). Een hele fijne shop vol met toffe vintage items (ook online)! Ze kopen tweedehands kleding uit heel Europa in en pikken de leukste eruit. Soms heb je van die vintage winkels waar je heel goed moet zoeken naar hét item dat je leuk vindt, maar hier had ik daar weinig moeite mee. Eigenlijk kwam ik alleen langs om foto’s te maken, maar toen ik naar beneden liep, viel mijn oog tóch nog op een gaaf topje (met 50% korting)… Een aanrader dus! Je hebt per afspraak 20 minuten om los te gaan.

Rumors Vintage & Design
Rumors Vintage & Design

Na het shoppen was het dan eindelijk tijd voor take away, want de volgende afspraak hadden we aan het einde van de middag gepland: een handige tip voor als je deze week zelf op pad gaat. Ik wilde al een lange tijd naar deze winkel en ik werd gelukkig niet teleurgesteld. Ze staan vooral bekend om hun frisse aardbeien en fruit, bedekt met de lekkerste Belgische chocolade. Stuk voor stuk kunstwerkjes verpakt in schattige dozen. Dit vind je allemaal bij Polaberry, aan de Prinsengracht. Zelf heb ik een doosje met vier aardbeien gekocht voor €9,-. Ze zagen er niet alleen lekker uit, maar dat waren ze ook…

Hmmm...
Hmmm...

De laatste afspraak van de dag was bij Wildernis Amsterdam aan de Bilderdijkstraat, nummer 165F. Is bijna niet te missen, want het ziet er prachtig uit. Zowel van buiten als van binnen. Je kunt er terecht voor al je planten en alles wat ze nodig hebben. Hier en daar een accessoire, boeken, kaartjes, plantensproeiers en veel meer. De winkel kon bijna niet groener. Dat is ook hun doel, de stad groener maken, want: groen doet goed. Ik mocht er 20 minuten rondlopen om alles te bewonderen. Ik gebruikte de afspraak deze keer wél echt alleen om de sfeer te proeven, maar ik kan me voorstellen dat dit net Temptation Island is voor plantenliefhebbers. Woon je niet in de buurt? Geen probleem, gelukkig kun je alles ook online shoppen!

Wildernis Amsterdam
Wildernis Amsterdam

Op een regenachtige dag zijn we nog langs twee andere stops geweest. De eerste was Atelier Suhka, aan de Haarlemmerstraat 110. Daar vind je allemaal handgemaakte producten die vriendelijk zijn voor onze planeet én je ziel. Je kunt er een 1 op 1 afspraak boeken van maar liefst één heel uur. Precies genoeg om door deze unieke winkel rond te huppelen. En misschien zijn de tijdsloten van zowel deze als voorgaande shops korter dan de tijd die je normaal neemt, ze jagen je natuurlijk niet de winkel uit wanneer je er iets langer bent. In mijn geval had ik even gebeld om te vragen of ik wat foto’s mocht maken. Het eerste wat me opviel was de fijne rustige sfeer en de prachtige schommels die er hingen. En ook het prachtige handgemaakte logo achter de balie is heel indrukwekkend! En er zit zoveel meer achter Atelier Suhka dan je in eerste instantie denkt. Zo hebben ze ook een stichting gecreëerd: Foundation Suhka. Hier lees je daar meer over.

Atelier Suhka
Atelier Suhka

Nadat mijn lief een half uur in de regen heeft gestaan (nogmaals sorry lieverd), moesten we nog langs onze allerlaatste stop. Een banketbakkerij. Een hele gave banketbakkerij! Het Koekmannetje aan de Runstraat, nummertje 3. Ooit geweest? Moet je doen, alleen al voor het opvallende ‘reuzenradje’ in de etalage, dat is van monumentale waarde. Heel gaaf om te zien en… oh die geur!! Het ruikt er heerlijk wanneer je binnenkomt. Een koekje met witte chocolade is het uiteindelijk geworden. Helaas geen foto van genomen, maar het was echt top. We gingen als een malle weer terug naar ons startpunt, flink opwarmen en nagenieten van het avontuur. Een dagje Amsterdam kan dus prima in deze tijd! Veel plezier 😊.

Het reuzenradje
Het reuzenradje

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)