Fijn Alkmaar

Fijn Alkmaar
Fijn Alkmaar

Met Flavourites on Tour herontdekten we ons eigen landje en bezochten we steden als Haarlem, Rotterdam, Arnhem, Delft en Amsterdam om de leukste hotspots en adresjes te vinden. Gastblogger Simoon deed dit in haar woonplaats Alkmaar! 

Ons weekend Madrid ging niet door. Onze dochter, die Madrid had gekozen voor haar van- basisschool-naar-de-middelbare-alleen-met-je-ouders-uitje, was teleurgesteld maar nuchter. Het was immers overmacht en de KLM-voucher biedt belofte voor over een tijdje als het wel weer kan! Onze zomervakantie in eigen land was al lang geleden geregeld, omdat de oplevering van ons nieuwe kantoor nog te onzeker was  Raadzaam om een beetje in de buurt te blijven, dus geen eeuwenoude kerken, pittoreske winkelstraatjes, pareltjes vinden onderweg bij vide-greniers dit jaar. Of toch wel? In mijn Corona-tijd-wandelingen zag ik mijn stad (nog steeds ingewikkeld omdat mijn hart Amsterdam schreeuwt). Inmiddels ben ik 16 jaar inwoner van deze stad en wordt deze steeds mooier. De ‘Oude stad’ met liefelijke groene steegjes, waar je het Fnidsen vindt met haar leuke winkeltjes en waar de stokrozen tegen de puien bloeien. Luttik Oudorp, waar een rijtje prachtige panden staat met uitzicht op de rosse Achterdam én de Waag. De Bierkade en de aangrenzende Turfmarkt waar je heerlijk naar de bootjes kunt kijken.    

Luttik Oudorp/ achterzijde Fnidsen
Luttik Oudorp/ achterzijde Fnidsen

Dus als je nog een dag over hebt deze zomer kom naar Alkmaar. Vanaf het station kun je de toeristische trekpleisters niet missen en het centrum is zo overzichtelijk dat je ze toch wel tegenkomt. Dus mijn dagje Alkmaar ziet er iets vriendelijker, groener en meer vintage uit. Om te beginnen is de Vintageroute een aanrader. De gratis plattegrond van deze route kun je ophalen bij het VVV (in de Waag) of bij één van de Vintageroute deelnemers. Als je Alkmaar inrijdt, zet je direct de auto in de Schelphoekgarage. Weg met die auto en lekker lopen. Ben je met de trein, dan loop je eerst richting stadscentrum. Kom wat vroeger dan kun je nog even via de oude stadswal (het Bolwerk) een wandeling maken naar één van mijn favoriete koffieplekken: De koffiemolen. Naast een relaxte sfeer en heerlijke koffie hebben ze ook heel veel keuze in taart. Ach joh, loop je er later wel weer af!

Ojdå, Spot Atelier, Kooltuintje, Kowalski
Ojdå, Spot Atelier, Kooltuintje, Kowalski

De volgende stop is Ojdå. Zoek je een mooie broche, een uniek bloemenschilderijtje of een vintage vaasje? Hier slaag je zeker. De winkel is van moeder Maaike en dochter Lotte. Met je eerste aankoop in de tas loop je naar rechts tot je niet verder kunt, aan het einde rechts. Vergeet op de volgende hoek niet omhoog te kijken naar de prachtige gevel van het voorheen V&D pand waar nu creatieve ondernemers werken. Hier vind ook een aantal maal per jaar de 2nd hand & vintage handmade & green market plaats. Loop verder tot je op de Oude gracht bent. Een walhalla voor de vintage liefhebber zit hier links: Kuhne Design. Martijn Kuhne verkoopt vintage stoelen, lampen en accessoires aan de gracht en heeft ook een webshop. Links de hoek om en even rechtdoor loop je, vol inspiratie, richting de ‘Oude stad’. Onderweg passeer je Firma Boon. Naar mijn idee de meest sympathieke winkel van Alkmaar. Klossen touw, klompen, zemen, sponsen en bezems. De winkel staat en hangt er vol mee. Vraag het als je iets zoekt want soms ligt het in een laadje verstopt. Sla rechtsaf de hoek om en wandel over de Platte Stenen brug de Hekelstraat in. Hier vind je een overvloed aan leuke winkeltjes zoals het Spot atelier en The Urbanista waar je ook de prachtige wandcreaties van mijn vriendin Nom kunt vinden. Aan het einde van deze straat kom je op het Fnidsen. Rechts zie je Kowalski. Vaak staat de Franse radio aan. Toch een beetje Frankrijk. Ook niet te missen in dit straatje zijn: Wim van Assem voor de mooiste bloemen  en de winkel van Apart living.

Oosterhout & interieur IJkgebouw
Oosterhout & interieur IJkgebouw

Aan het einde van het Fnidsen kom je uit op de Bierkade. Aan het water zie je daar het IJkgebouw. Ooit een tof poppodium en daarna kringloopwinkel maar na jarenlange leegstand en een grondige renovatie, waarbij originele details gespaard zijn gebleven, kun je hier nu heerlijk genieten op het terras of binnen in de aangebouwde serre.

Bloemen van Wim van Assem & Eetcafé De Binnenkomer
Bloemen van Wim van Assem & Eetcafé De Binnenkomer

En last but not least wil ik je zeker deze supertip niet onthouden. Even bijkomen bij de Binnenkomer. Ongedwongen, gezellig en lekkere muziek. Het huiskamerhoekje binnen heeft aan de wand illustraties van Tessa de Graaf. Terwijl ik bezig ben om mijn favoriete plekken van Alkmaar op te schrijven, bedenk ik me ineens hoe ontzettend fijn deze stad eigenlijk is. Enjoy! Simoon

Fijn Alkmaar
Fijn Alkmaar

p.s. Deze hidden gems van Simoon zijn te gek om te bezoeken, maar heb je nou nog meer tijd in Alkmaar, check dan ook deze zes adresjes:

Living Roots
Living Roots

Living Roots Conceptstore. Hier ga je naar toe voor de leukste woonaccessoires, cadeaus én een heerlijk ontbijtje of lunch.

Soepp
Soepp

Zo leuk, deze lunchroom waar je alle vintage meubels kunt kopen. Enne, wat zou er op het menu staan bij Soepp?

Day Woman
Day Woman

Bij Daywoman vind je stoere, vrouwelijke fashion met een vleugje vintage. Je shopt er onder andere 10daysAmsterdam, Circle of Trust en American Vintage.

Echt
Echt

Echt, huisgemaakt, vers en zonder onnodige toevoegingen. Dat is precies waar het bij Echt om draait. Heerlijke gerechten bereid met ingrediënten van lokale leveranciers.

Stadsstrand De Kade
Stadsstrand De Kade

Eindig je zomerse dagje Alkmaar op het Stadsstrand De Kade. Super relaxte hangout met fijne muziek en heerlijke cocktails!

Groen Lokaal
Groen Lokaal

Heb je het geluk dat je een nachtje mag blijven in Alkmaar, ga dan logeren bij Groen Lokaal, midden in het centrum. Deze lunchroom / plantenwinkel / B&B wil je inspireren om je leven wat groener te maken en tegelijkertijd lekker te laten genieten!

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)