Dit is het complete stappenplan voor het verkopen van jouw caravan

Dit is het complete stappenplan voor het verkopen van jouw caravan
Dit is het complete stappenplan voor het verkopen van jouw caravan

Heb je besloten om jouw caravan te gaan verkopen? Dan zul je op zoek moeten gaan naar een potentiële koper en vervolgens een standaard stappenplan moeten doorlopen om de transactie te volbrengen. Net zoals een auto is een caravan een voertuig dat via de RDW geregistreerd staat op naam van de eigenaar. Dit houdt in dat je als verkopende partij altijd een vrijwaringsbewijs van de koper dient te ontvangen. Zolang je daarover niet beschikt, heb je geen document in handen waarmee je kunt aantonen dat je niet langer verantwoordelijk bent voor het voertuig.

Documenten op orde

De eerste stap bij het verkopen van een caravan is het controleren van je documenten. Toen je de caravan op jouw naam registreerde, ontving je waarschijnlijk een kentekenkaart met daarop de tenaamstellingscode. Heb je een papieren kentekenbewijs? Dan heb je het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs nodig. Mocht je een document kwijtgeraakt zijn, dan kun je bij de RDW een nieuw exemplaar aanvragen. Een caravan verkopen zonder over de juiste documenten te beschikken, is niet mogelijk.

Opgepoetst en afgestoft

Om snel een koper voor jouw caravan te vinden, is het slim om het voertuig zo netjes mogelijk te maken. Als je kiest voor een openbare verkoop door bijvoorbeeld ergens een advertentie te plaatsen, zal de staat van de caravan een belangrijke factor zijn bij het aantrekken van potentiële kopers. Je kunt ook een marktpartij benaderen die direct een bod uitbrengt, zodat je snel een goede prijs voor de caravan krijgt en niet eindeloos hoeft af te spreken met mensen die uiteindelijk alsnog afhaken.

Deal sluiten

Sluit je een deal met een koper, regel dan allereerst de betaling. Geef geen documenten mee wanneer de betaling nog niet geregeld is. Die documenten vormen immers jouw bewijs van eigendom van de caravan. Is alles in kannen en kruiken, dan geef je de benodigde documenten mee, maar nog niet het voertuig zelf. Je wacht tot de particuliere koper terugkeert van het registratieloket en jou het vrijwaringsbewijs overhandigt. Vanaf dat moment staat de caravan op naam van de koper en kan hij het voertuig meenemen. Als een bedrijf je caravan overneemt, kan hij ter plekke de vrijwaring regelen en is het registratieloket niet nodig. Scheelt weer extra zenuwen.

Motorrijtuigenbelasting en verzekering

De overschrijving van een caravan op een andere eigenaar betekent dat voor jou het betalen van motorrijtuigenbelasting over dit voertuig automatisch stopt. Daar hoef je verder dus geen actie meer op te ondernemen. De verzekering moet je echter wel altijd zelf opzeggen.

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)