Fashion Revolution Day: 24 april

Stel op 24 april net als vele anderen DE VRAAG
Stel op 24 april net als vele anderen DE VRAAG

Bijna vier jaar geleden, op 24 april 2013, stortte de Rana Plaza kledingfabriek in Bangladesh in, met meer dan 1100 doden tot gevolg. Deze vreselijke gebeurtenis schokte de wereld en in één klap werd duidelijk dat onmiddellijk maatregelen nodig waren om de onveilige fabrieken waarin veel kleding wordt gemaakt aan te pakken en de werksituatie van miljoenen kledingarbeiders in Azië te verbeteren.

Sinds de Rana Plaza ramp wordt jaarlijks op 24 april Fashion Revolution Day georganiseerd. Op die dag wordt wereldwijd stilgestaan bij de misstanden in de mode-industrie, maar wordt tegelijkertijd getoond dat verandering mogelijk is. Het alternatief bestaat namelijk al lang en is steeds beter verkrijgbaar: duurzame mode.

Zo zien dus de makers van jouw kleding eruit
Zo zien dus de makers van jouw kleding eruit

Ook over anderhalve week, op 24 april 2017, zullen consumenten uit vele landen weer via Social Media de simpele maar belangrijke vraag stellen: #WhoMadeMyClothes? Het doel van deze actie is merken te bewegen om veel transparanter te worden over hoe hun kleding wordt gemaakt. Vorig jaar lieten maar liefst 700.000 consumenten van zich horen en reageerden 3.500 merken en ontwerpers met #IMadeYourClothes. Ook dit jaar wil de organisatie van Fashion Revolution Day weer trending topic worden.

Wat draag jij? Show your label!
Wat draag jij? Show your label!

Overheid en bedrijfsleven hebben inmiddels zichtbaar stappen gezet om de kledingindustrie in Bangladesh veiliger en eerlijker te maken. Zo heeft onze overheid miljoenen euro’s toegekend aan de International Labour Organisation; geld dat wordt gebruikt voor brand- en veiligheidscontroles in textielfabrieken. Vele internationale modebedrijven hebben het Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh ondertekend. Dit betekent dat ze samen met fabrieken en vakbonden in Bangladesh moeten werken aan verbetering van de veiligheid bij hun leveranciers.

3 vragen om in je achterhoofd te houden tijdens het shoppen
3 vragen om in je achterhoofd te houden tijdens het shoppen

Ook als consument heb je macht; jij beslist uiteindelijk wat er wel en wat er juist niet in je kledingkast terechtkomt. Het systeem waarin fast fashion wordt geproduceerd is simpelweg niet verenigbaar met veilige, gezonde en eerlijke arbeidsomstandigheden binnen de kledingproductieketen. Dus die broek die voor de prijs van een belegd broodje in de winkel hangt… hopelijk loop je er de volgende keer omheen en gebruik je Fashion Revolution Day als de eerste stap richting een bewuster koopgedrag.

Mooie samenvatting van de boodschap
Mooie samenvatting van de boodschap

Wil je meer informatie en/of aanwezig zijn bij één van de activiteiten die plaatsvinden tijdens de Fashion Revolution Week, die duurt van 24 tot 30 april? Het Fashion Revolution Talks Amsterdam event op maandagavond 24 april bijvoorbeeld? Check de Nederlandse pagina van Fashion Revolution en spread the word!

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)