Een eigen label in duurzame tassen

Links: Yvonne demonstreert haar tassen
Links: Yvonne demonstreert haar tassen

Wat is nou dé perfecte tas? Yvonne van Bagoa.nl had er zo haar eigen ideeën over. Mooi, van hoge kwaliteit, betaalbaar en vooral: eerlijk geproduceerd. Maar wat doe je als je zo'n tas niet kunt vinden? Yvonne hoefde er niet heel lang over na te denken: ze startte in 2017 haar eigen label Bagoa.nl, waarin al haar wensen samenkomen.

Ik ken de tassen van Bagoa al een tijdje. Die rugtassen: wow. Zo'n handig schoudertasje: te gek voor een festival of als je een hapje in de stad gaat eten. En dan die weekendtas: héél tof. De foto's spatten van het scherm, en in het echt word je minstens zo blij van de tassen. Op Flavourites Live waren ze 'live' te zien, voelen, 'passen' én shoppen. Ik zoek Yvonne op in Amsterdam waar ze me alles vertelt over haar eigen label. "Het is te gek dat ik écht de tassen in de markt heb kunnen zetten waarnaar ik zelf op zoek was."

Een perfect model. Deze schoudertas is er in 't klein (€ 39,-) en groter (€ 59,-)
Een perfect model. Deze schoudertas is er in 't klein (€ 39,-) en groter (€ 59,-)

Want Yvonne had een bepaald beeld voor ogen bij 'dé perfecte tas'. Yvonne: "Het viel me op dat er geen tassen te vinden waren die betaalbaar, eerlijk gemaakt én van een goede kwaliteit waren. Het was vaak een kwestie van kiezen tussen betaalbaar en onduidelijkheid over het maakproces, of een fairtrade geproduceerde tas die dan gelijk schreeuwend duur was. "Leerlooierijen in landen als India, Myanmar en Bangladesh nemen het vaak niet zo nauw met het milieu en arbeidsomstandigheden. De chemicaliën die hier vaak worden gebruikt zijn superslecht voor het milieu. Tijdens een reis in India zag ik met eigen ogen hoe die rotzooi in riviertjes terechtkwam waar vervolgens uit gedronken werd. Dat moest toch anders kunnen? Yvonne besloot zelf aan de slag te gaan om the best of all worlds in een eigen tassenlabel te verenigen. 

De tassen zijn er in verschillende kleuren
De tassen zijn er in verschillende kleuren

Via-via kwam ze terecht bij een familiebedrijfje waar ze leerlooien zoals het oorspronkelijk werd gedaan; zonder chemicaliën. Yvonne: "Ik ben met dit bedrijf in contact gekomen en we zijn gewoon gestart. Ik ontwerp zelf de tassen, zij maken ze. Precies zoals ik het voor ogen heb: onder de juiste arbeidsomstandigheden, van een heel hoge kwaliteit leer en natuurljk zonder chemicaliën." Yvonne liet een lijst met regels opstellen waaraan iedereen zich houdt. Zo mogen er geen kinderen werken, krijgen de makers een eerlijke beloning en worden er normale werktijden gehanteerd. Yvonne: "Het is een klein bedrijf; ik ken iedereen. Het is geweldig om te zien hoe een heel team nu een goed inkomen heeft, de kinderen naar school kunnen, het milieu gespaard blijft én ik mijn klanten blij kan maken met mooie tassen.

Mooi voor je werk of studie
Mooi voor je werk of studie

Als je de website van Bagoa.nl ziet, zou je niet zeggen dat dit een eenmansbedrijfje is - waar vanzelfsprekend een heel team omheen werkt. Yvonne lacht: "Ik moet ook zeggen dat het een drukke business is; vooral omdat ik er nog een parttime baan naast heb. Eigenlijk zou ik er iemand bij moeten hebben." Want het werk gaat continu door, en Yvonne neemt geen genoegen met minder dan 100%. Of het nu een fotosessie betreft (wat zijn de foto's altijd mooi en professioneel), of de modellen van de tassen. Alles klopt altijd. "Het mooie van leer is dat het in de loop der tijd vaak alleen maar mooier wordt", vertelt Yvonne. "Met zo'n Bagoa-tas doe je echt járen."

Mooi én mooi gemaakt
Mooi én mooi gemaakt

En de prijs van deze beauties? Die vallen dus echt mee. Voor € 39,- heb je al een schoudertasje, een shopper bijvoorbeeld heb je al voor € 89,-. Yvonne: "Ik koop mijn tassen rechtstreeks in bij het fabriekje in India. Door de tussenhandel eruit te halen kan ik de prijzen betaalbaar houden, zonder dat we inleveren op kwaliteit of duurzaamheid." Ik was al tassenfan, maar moet zeggen: álles in het verhaal van Yvonne spreekt mij aan. Nieuwsgierig naar de tassen van Bagoa.nl? Hier zie je ze allemaal!

 

 

 

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)