Dit moet je weten over het verschil tussen chirurgische en normale mondkapjes

Het verschil tussen chirurgische en niet-chirurgische mondkapjes.
Het verschil tussen chirurgische en niet-chirurgische mondkapjes.

Weet jij wat nu eigenlijk wat écht het verschil is tussen chirurgische mondkapjes en niet-medische mondkapjes? We leggen het hier even uit!

Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen. Als het op mondkapjes aankomt vliegen de verschillende termen je om de oren. Als je jezelf en anderen om je heen wilt beschermen draag je een mondkapje in openbare ruimtes en op andere plekken waar veel mensen samenkomen, zoals bijvoorbeeld ook in het openbaar vervoer. Wat je hierbij waarschijnlijk vaak gehoord hebt is de term 'niet-medisch mondkapje'. Anderen gebruiken termen zoals wegwerpmasker of een stoffen mondkapje. Weer andere termen die veel voorbij komen zijn chirurgische mondkapjes, medische mondkapjes, of wasbare mondkapjes. Zie jij door het bomen inmiddels het bos niet meer? Dat is geen probleem, in dit artikel gaan wij namelijk in op de verschillen tussen al deze mondkapjes zodat jij weet waar je aan toe bent.

Wegwerp mondkapjes kloop je in veel winkels en online
Wegwerp mondkapjes kloop je in veel winkels en online

Niet-medische mondkapjes
Dit type mondkapje komt je waarschijnlijk het meest bekend voor. Het is belangrijk te onthouden dat het hierbij niet gaat over maar een soort masker dat niet-medisch is. Dit houdt in dat dit type maskers NIET gebruikt kan worden in de gezondheidszorg maar wel voor bescherming in openbare ruimten. Over het algemeen wordt er namelijk een onderscheid gemaakt tussen niet-medische en medische, of chirurgische mondkapjes. Er zijn dus verschillende soorten niet-medische mondkapjes. Deze kun je tegenwoordig gelukkig op de meest uiteenlopende plekken kopen, zoals bijvoorbeeld in supermarkten, drogisterijen en soms zelfs in kledingwinkels. Hierbij kunnen we twee verschillende varianten onderscheiden. De eerste variant is het wegwerp mondkapje, die ons inmiddels het meest bekend voorkomt door de karakteristieke blauwe kleur. Deze kapjes hebben soms een extra versteviging op de neusbrug zitten die je kan vormen en aanduwen zodat hij beter op je gezicht aansluit. De stoffen mondkapjes zijn vaak uitwasbaar. Dit is de tweede variant van de niet-medische mondmaskers. Het voordeel van dit soort maskers is voor veel mensen dat ze herbruikbaar zijn na het wassen en daardoor milieuvriendelijker zijn. Een ander voordeel is dat ze beschikbaar zijn in verschillende kleuren en designs met bijvoorbeeld verschillende patroontjes. Hierdoor kun je ze bijvoorbeeld goed met je outfit combineren of juist gaan voor de zwarte of witte variant die beter bij elk soort outfit past.

Stoffen mondkapjes zijn er voor elke smaak en stijl
Stoffen mondkapjes zijn er voor elke smaak en stijl

Chirurgische mondkapjes
De term chirurgische mondkapjes heb je inmiddels vast ook vaker voorbij horen komen. Dit type mondkapjes is ook een verzamelterm voor verschillende soorten mondkapjes. Een ander woord voor chirurgische mondkapjes is medische mondkapjes. Dit type mondkapjes wordt wél gebruikt in de medische of gezondheidszorg. Hierbij zit er een verschil tussen FFP1 en FFP2 maskers die de lucht die jij zelf inademt filtert. Dit type masker wordt hierdoor vooral gebruikt in ziekenhuizen. Een ander soort chirurgisch mondkapje zijn de Type 2 mondkapjes. Dit zijn de Type 2 en Type 2R mondkapjes, die vooral de omgeving beschermen en dus niet je ingeademde lucht filteren. De type 2R variant is daarnaast tot op een zekere hoogte vloeistof bestendig, wat relevanter is in de gezondheidszorg dan in het dagelijks leven. Gebruik in openbare ruimtes dus een niet-medisch mondmasker. In de gezondheidszorg worden verschillende soorten chirurgische mondkapjes gebruikt.

Beetje duidelijker geworden? We zitten er nog wel even aan vast, dus hopelijk weet je nu meer over de soorten mondkapjes die er zijn!

reacties op dit blog (0)

* = verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd)